2020-07-11 11:51

Universităţile încalcă legea, impunând profesorilor să coordoneze 20 de studenţi în acelaşi timp

 |  16:16
Universităţile încalcă legea, impunând profesorilor să coordoneze 20 de studenţi în acelaşi timp

Şcoala doctorală românească s-a transformat într-o adevărată afacere care are un singur scop: producerea pe bandă rulantă a diplomelor, implicit încasarea banilor de la studenţi. Universităţile încalcă cu bună ştiinţă Legea educaţiei naţionale, impunând profesorilor să coordoneze un număr mult mai mare de studenţi de la şcoala doctorală decât prevăd reglementările.

Cu toate că Legea educaţiei naţionale 1/2011 prevede că un profesor nu poate coordona mai mult de opt studenţi în realizarea tezelor de doctorat, mai multe universităţi au ignorat acest articol. Prin decizii interne, instituţii de învăţământ superior importante au obligat profesorii să coordoneze un număr minim mult mai mare de studenţi de la şcoala doctorală. Universitatea din Bucureşti, spre exemplu, a impus profesorilor un număr de 20 de studenţi în coordonare. Tot 20 de teze de doctorat trebuie să coordoneze şi un profesor de la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” Bucureşti.

Sindicaliştii din învăţământul superior consider că obligarea profesorilor la un număr minim de studenţi pe care să-i aibă în coodonare pentru realizarea tezelor de doctorat ar reprezenta un abuz. “Cred că este exagerat ca profesorii să aibă 20 de teze de doctorat în coordonare. Este adevărat însă că sunt unele specializări care îţi permit să te ocupi de mai multe teze o dată. De exemplu, la Limbi Străine sau la Litere ai putea coordona mai multe teze în acelaşi timp. Dar la specializări precum Fizică, un domeniu foarte complex ce implică un efort major de cercetare, nu poţi urmări munca atâtor studenţi. Dacă un profesor este obligat, cum spuneţi dumneavoastră, să coordoneze 20 de studenţi, atunci acel cadru didactic ar trebui degrevat de ore şi ar trebui să fie mai bine retribuit. Să nu uităm că cei mai mulţi bani vin din lucrările ştiinţifice”, a declarat, pentru PUTEREA, preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale “Alma Mater”, Anton Hadăr. Acesta spune că în cadrul Universităţii Politehnica Bucureşti (UPB), unde este profesor, s-a luat decizia ca un cadru didactic să poată coordona mai multe teze de doctorat decât opt, cum prevedea Legea educaţiei naţionale, dar nu se pune problema de 20 de lucrări.

“Din câte ştiu eu, articolul din Legea educaţiei naţionale ce limita numărul de teze coordonate de un profesor la opt a fost abrogat. Era o adevărată problemă, deoarece foarte puţini profesori coordonatori reuşeau să îndeplinească toate criteriile gândite de domnul ministru Funeriu”, ne-a mai declarat Hadăr.

La finele anului trecut, fostul ministru al Educaţei, Ecaterina Andronescu, a prezentat o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului prin care propunea mai multe modificări la Legea educaţiei naţionale 1/2011. Printre schimbările propuse de Andrinescu se regăsea eliminarea articolului ce limita numărul de teze coordonate de un profesor la opt. OUG 92/2012 se află însă, în acest moment, blocată la Senat.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2013-08-20Parerea ta...

MANIX
21 Aug 2013

Intre cei 20 de studenti se afla si puzderia de militieni de politie care isi iau doctorate in te miri ce domenii ?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz