2020-04-07 18:02

UPDATE. Asistentele de la Spitalul Universitar au refuzat să participe la operaţia bolnavului de SIDA

 |  17:23
UPDATE. Asistentele de la Spitalul Universitar au refuzat să participe la operaţia bolnavului de SIDA

Un pacientseropozitiv nu a putut fi operat la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti,fiind înscris pe o listă de aşteptare de 15 luni, după ce asistentele de lasecţia de ortopedie II ar fi refuzat să participe la intervenţia chirurgicală,potrivit conducerii Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate deHIV/SIDA (UNOPA). Doctorul care trebuia să realizeze intervenţia chirurgicalăne-a confirmat că bolnavul a fost trecut pe o listă de aşteptare, dar nu adorit să menţioneze când urma să fie operat pacientul sau dacă au existat cadremedicale care să se opună operaţiei. Secretarul de stat pe Sănătate, RaedArafat, recunoaşte că în România mai există încă astfel de practici.

Pacientulseropozitiv „lăsat să aştepte” de cadrele medicale de la Spitalul Universitar afost operat joi la Spitalul Clinic de Ortopedie Foişor. „Am discutat cudoctorii Liviu Diaconescu (cel ce ar fi trebuit să opereze pacientul bolnav deSIDA) şi Adrian Diaconescu (şeful secţiei de ortopedie) şi am înţeles căasistentele s-au opus operaţiei. Doctorul nu a avut nimic împotrivă.Într-adevăr, o singură persoană nu poate efectua o operaţie. Pacientul sufereade necroză septică. A fost trecut pe o listă de aşteptare pentru 15 luni. Dupăexpirarea acestui termen, perioada de aşteptare putea fi prelungită. Pacientula fost operat ieri (joi) la Spitalul Foişor. Operaţia a decurs fără probleme”,ne-a declarat preşedintele Uniunii Naţionale a Organizaţiilor PersoanelorAfectate de HIV/SIDA (UNOPA), Cristian Roşu. Doctorul Liviu Diaconescu, care arfi trebuit să opereze bolnavul, ne-a explicat că nu ar fi avut nici o problemăsă realizeze intervenţia chirurgicală. „Pacientul a fost trecut pe o listă deaşteptare. Pacientul avea artroplastie. Necesita o intervenţie la şold. Nu potsă spun eu cât ar fi urmat să aştepte. Conducerea spitalului poate spune acestlucru. Nu pot să vorbesc eu despre asistente. Pot să spun doar că eu nu aş fi avut nimicîmpotrivă să operez pacientul. Am mai operat pacienţi bolnavi de SIDA”, ne-amenţionat doctorul Liviu Diaconescu.

Arafat: „În Româniaexistă multe cazuri în care seropozitivii sunt refuzaţi de medici”

ConducereaUNOPA s-a adresat Ministerului Sănătăţii, solicitând demararea unei anchete.„Am trimis o adresă Ministerului. Am discutat cu profesorul Strinu Cercel, carene-a spus că situaţia este inacceptabilă”, ne-a mai spus preşedintele UNOPA,Cristian Roşu.

Secretarulde stat pe Sănătate, Raed Arafat, ne-a mărturisit că în România, discriminareaeste încă „în floare”. „Nu cunosc acest caz. O să încerc să aflu detalii. Oastfel de situaţie se opune normelor medicale şi deontologice. Este o situaţieîn care Colegiul Medicilor trebuie să ia atitudine. Din nefericire, încă maiexistă astfel de situaţii”, ne-a declarat Raed Arafat.

ConducereaColegiului Medicilor nu poate interveni până nu va fi depusă o reclamaţie.„Trebuie depusă o reclamaţie la Colegiul Local, în acest caz la ColegiulMedicilor al Municipiului Bucureşti. Eu nu mă pot pronunţa în acest moment. Potspune că am mai auzit de astfel de cazuri. Sunt încălcate regulamentele cespecifică modul de protecţie în cazul lucrării cu pacienţi seropozitivi. Riscămca bolnavii să nu mai declare că sunt seropozitivi”, ne-a declaratvicepreşedintele Colegiului Medicilor din România, Gheorghe Borcean.

Un doctor de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti a refuzat să operezeun pacient seropozitiv ce necesita o intervenţie chirurgicală urgentă.Pacientul a fost trecut pe o listă de aşteptare pentru 15 luni.

Pacientul seropozitiv suferea de necroză septică, însăcadrele medicale de la Secţia de ortopedie a Spitalului Universitar au refuzatsă-l opereze, potrivit preşedintelui Uniunii Naţionale a OrganizaţiilorPersoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), Cristian Roşu. “Am înţeles că doctorul nu a refuzat să opereze pacientul,dar asistentele s-au împotrivit. Bolnavul a fost trecut pe o listă deaşteptare, urmând să i se găsească loc pentru operaţie în 11-15 luni. Cazul aavut loc chiar săptămâna aceasta”, ne-a declarat Cristian Roşu. Acesta ne-a mărturisit că UNOPA a adresat şio sesizare Ministerului Sănătăţii. “Am trimis o sesizare către Ministerul Sănătăţii şi am solicitat şi oanchetă. Aşteptăm un răspuns. Adresa a fost trimisă în urmă cu două zile. ÎnRomânia încă mai există discriminare”, ne-a mai spus Cristian Roşu. Reprezentanţii ONG-urilor din domeniu tragun semnal de alarmă, avertizând că refuzul medicilor de a trata pacienţiiseropozitivi va determina tot mai multe persoane cu HIV/SIDA să nu-şi mairecunoască boala. “Sunt mai multe exemple.Eu, când mă duc la stomatolog, întreb, mai întâi, dacă tratează persoaneseropozitive. Dacă medicul spune nu, înseamnă că are o problemă. Este posibilsă nu sterilizeze instrumentele aşa cumar trebui. Va mai dura mult până când în România va fi eliminată discriminarea”, ne-a mai spus preşedintele UNOPA.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-07-12Parerea ta...

ZIDEIARNA
24 Iul 2010

dar daca vreti neaparat medicina adevarata,daca vreti sa fiti tratati fara rezerve, platiti cadrele medicale decent, nu ca un ultim vinzator de toneta.paltiti ca niste tonetatri, medicina de toneta aveti. mi-a placut atitudinea medicului-las, fricos, fara demnitate...eu am vrut, ele nu au frut.specific pentru acasta breasla lisita de demnitate. probabil a primit plicul..dar nu i-au iesit socotelile, si s-a spalat pe amini , bagind asistentele la inaintare.
EUXINA
25 Iul 2010

ce inteleg eu din articol este ca spitalul nu avea proteze si pacienta a fost pusa pe o lista de asteptare cum se face cu toti pacientii, cu sau fara HIV. cei de la Foisor au in acest moment proteze si au putut face interventia. daca e adevarat ca s-au opus asistentele, ar trebui sa se autosesizeze Ordinul Asistentilor si conducerea spitalului! cit despre asistente, ar trebui sa beneficieze de spor 100% daca lucreaza cu astfel de bolnavi, dar...cred ca mai degraba din acest motiv au refuzat.
SCORCHI
08 Aug 2010

vreau sa zic ca voi sunteti in plus ca faceti comentarii sunteti niste analfabeti nici nu stiti cu ce se mananca vir hiv trebuie prima data sa va documentati si la urma sa scrieti comentarii despre subiectul acesta sunt persoane care sunt mai periculoase decat vir hiv sunt cei care au hepatita b si c care sunt si iei la fel de periculosi asta ar insemna ca sa moara mai mult de jumatate din tara daca nu ar fi operati asa ca trebuie sa mai cititi f mult despre acest subiec zis sida
ANDREW4FREEDOM
11 Feb 2011

ASADAR: UN MESAJ PENTRU TOATE ASA-ZISELE ASISTENTE CARE DE FAPT SUNT NISTE INCULTE SI INCUIATE: DE CE TI-E FRICA, DE AIA NU SCAPI.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine