2020-01-28 09:43

Vaccinare gratuită pentru 500.000 de români în spitale şi cabinetele medicilor de familie

 |  21:01
Vaccinare gratuită pentru 500.000 de români în spitale şi cabinetele medicilor de familie

Valentina Grigore

Ministerul Sănătăţii a anunţat că începe campania de vaccinare gratuită contra gripei de sezon. Licitaţia pentru cele 500.000 de doze a fost finalizată, iar o parte din vaccinuri au ajuns deja la direcţiile de sănătate publică judeţene, acestea urmând a fi repartizate către medicii de familie şi unităţile sanitare cu paturi. Sezonul de gripă 2014/2015 va fi unul uşor, spun specialiştii, care arată că circulaţia virusurilor în această iarnă nu va fi foarte intensă. Totuşi, medicii sfătuiesc populaţia să se vaccineze, cu atât mai mult cu cât riscul unei epidemii există în condiţiile în care doar 5% din cetăţeni s-au vaccinat în sezonul anterior.

Prioritate la vaccinarea gratuită vor avea bolnavii cronici, în special boli respiratorii, cardiovasculare şi metabolice, copiii şi bătrânii instituţionalizaţi, personalul medical şi gravidele. Vaccinul protejează faţă de două tulpini gripale de tip A şi una de tip B. În funcţie de cerinţe, cantitatea de vaccinuri cumpărată va putea fi suplimentată.  

Gripa este o infecţie respiratorie transmisibilă (contagioasă) cauzată de virusul gripal. În Europa gripa apare cu regularitate în epidemii anuale, în lunile de iarnă. De obicei epidemiile de iarnă afectează fiecare ţară pentru una sau două luni şi durează, la nivelul continentului european aproape 4 luni.

La cazurile necomplicate de gripă simptomele dispar în 7 zile

Nu toţi cei care s-au infectat cu virusul gripal se îmbolnăvesc, însă cei care au forme clinice de boală prezintă simptomele comune: febră, tuse, dureri în gât, dureri musculare şi articulare, dureri de cap, stare de rău, oboseală. Simptomele infecţiei cu virusul gripei seamănă cu alte infecţii virale respiratorii. Gripa este mai severă decât răceala, care este produsă de alte virusuri respiratorii şi nu de virusul gripal. La cazurile necomplicate de gripă simptomele se rezolvă spontan în 7 zile de la debut.

Plaja de severitate a infecţiei şi bolii este foarte largă, de la lipsa totală a simptomelor (cazurile asimptomatice) la o simptomatologie minoră sau la forme severe precum pneumonia, insuficienţa cardio-respiratorie ori encefalita gripală. Bolile cronice pre-existente ale aparatului respirator şi cardiovascular, se pot decompensa şi pot ameninţa viaţa pacientului.

Îmbolnăvirile severe şi complicaţiile apar mai frecvent în anumite grupuri la risc: acestea includ persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, cei cu afecţiuni medicale cronice precum diabetul, deficitul imunitar, afecţiunile cronice respiratorii, afecţiunile cronice cardiovasculare, obezitatea. De asemenea, există un risc crescut pentru copiii la vârstele fragede şi pentru femeile gravide. Ocazional pot apărea forme severe de gripă la persoane sănătoase care nu fac parte din aceste grupe la risc.

Măsurile recomandate pentru persoanele sănătoase

Gripa este o infecţie virală care se răspândeşte de la o persoană la alta, în principal atunci când oamenii infectaţi tuşesc sau strănută, ori prin contact direct sau indirect cu secreţiile respiratorii ale persoanelor infectate care se află pe mâinile acestora sau pe suprafeţele contaminate.

1). Evitaţi contactul apropiat cu persoanele bolnave

a. Persoanele bolnave de gripă au unul sau mai multe dintre următoarele simptome: febră, tuse, dureri în gât, dureri musculare, dureri de cap, frisoane şi oboseală. Evitaţi contactul apropiat cu aceste persoane, îndepărtaţi-vă de persoanele care tuşesc sau strănută.

b. Menţine o distanţă de cel puţin un metru faţă de orice persoană cu simptome de gripă şi evită aglomeraţiile. Atunci când distanţa nu poate fi menţinută, trebuie să reduci la maxim timpul de contact apropiat cu o astfel de persoană. Când oamenii bolnavi sau  aglomeraţiile nu pot fi evitate, trebuie să reduci la maxim timpul de contact, în măsura posibilului.

c. Nu vizita, dacă nu este absolut necesar, persoanele bolnave de gripă. În cazul în care totuşi vizitaţi sau îngrijiţi o persoană bolnavă de gripă este recomandabil să purtaţi mască tot timpul cât sunteţi împreună în aceeaşi cameră.

2). Spălaţi-vă sau dezinfectaţi-vă frecvent mâinile

a. Spălatul sau dezinfectarea frecventă a mâinilor vă ajută să vă protejaţi de virus. Spălaţi-vă bine pe mâini cu apă şi săpun, în special după ce tuşiţi sau strănutaţi. Dezinfectantele pentru mâini pe bază de alcool reduc cantitatea de virus gripal de pe mâinile contaminate, însă spălarea cu apă şi săpun este mult mai eficientă.

b. Spălatul pe mâini nu trebuie să fie doar o clătire rapidă, trebuie să dureze cel puţin 20 de secunde de fiecare dată, iar mâinile trebuie să fie frecate una de cealaltă cu apă şi săpun în acest timp, după care săpunul de pe mâini trebuie clătit cu apă din abundenţă.

c. După spălarea cu apă şi săpun, mâinile trebuie uscate bine, dacă este posibil cu prosoape de hârtie de unică folosinţă, sau cu uscătorul cu aer cald.

3). Evitaţi să vă atingeţi ochii, nasul sau gura

Virusurile sunt transmise atunci când o persoană atinge ceva care este contaminat cu germeni şi apoi îşi atinge nasul, ochii sau gura.

Măsurile recomandate pentru bolnavi

Igienă respiratorie înseamnă împiedicarea expunerii persoanelor din jur la secreţiile noastre infecţioase respiratorii (din gură, gât sau nas). Dacă sunteţi bolnav, atunci când tuşiţi sau strănutaţi, trebuie să vă acoperiţi gura şi nasul cu ajutorul unui şerveţel/batistă de unică utilizare (de hârtie); dacă nu aveţi la îndemână un şerveţel e mai bine să strănutaţi sau să tuşiţi în plica cotului decât în pumn sau în palmă. Şerveţelele trebuie aruncate la coşul de gunoi după utilizare.

Spălatul sau dezinfectarea frecventă a mâinilor vă ajută să vă protejaţi de virus şi să reduceţi riscul de contaminare a obiectelor şi de infectare a persoanelor din jur. Spălaţi-vă bine pe mâini cu apă şi săpun, în special după ce tuşiţi sau strănutaţi.

În plus faţă de aceste măsuri de igienă, atunci când o persoană este sănătoasă trebuie să menţină o distanţă de cel puţin un metru faţă de orice persoană cu simptome de gripă. Bolnavii adulţi îi pot infecta pe cei din jur pe o perioadă de aproximativ cinci zile de la debutul simptomelor, iar copiii sunt infecţioşi aproximativ şapte zile de la debutul simptomelor de gripă. Cu toate acestea, este prudent să se ia în considerare că o persoană este infecţioasă pe toată perioada în care are simptome de gripă.

Utilizarea măştii de o persoană bolnavă, cu simptome de gripă, ajută prin reţinerea secreţiilor respiratorii în cazul în care persoana tuşeşte sau strănută şi reduce riscul de infectare în rândul persoanelor cu care bolnavul este într-un contact apropiat.

Solicitare

Pentru a beneficia gratuit de vaccinul antigripal, persoanele aflate în categoriile de risc trebuie să se prezinte în cabinetul medicului de familie şi să solicite vaccinarea. De asemenea, vaccinurile vor fi distribuite şi unităţilor sanitare cu paturi pentru pacienţii internaţi şi personalul medical care lucrează acolo.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-11-19Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine