2020-05-29 11:26

Vaccinarea antigripală începe la jumătatea lui noiembrie

 |  21:01
Vaccinarea antigripală începe la jumătatea lui noiembrie

Autorităţile române trag un semnal de alarmă, îngrijorate de scăderea drastică a numărului de vaccinări antigripale, ceea ce duce la complicaţii pentru bolnavii care prezintă factori de risc. Biroul pentru România al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a lansat şi în România "Campania de informare privind gripa", iniţiativă lansată în Europa, în fiecare an, în data de 30 octombrie.

Dr. Amalia Şerban, director adjunct în Ministerul Sănătăţii, a anunţat că circulaţia virusurilor gripale începe în luna noiembrie. „Campania de vaccinare va începe la mijlocul lunii noiembrie, iar în funcţie de receptivitatea populaţiei, ne-am asigurat că vom putea solicita cantităţi mai mari de vaccin", a declarat dr. Amalia Şerban la conferinţa "Campania de informare privind gripa", organizată de agenţia Mediafax, la iniţiativa OMS România.

Potrivit acesteia, creşterea receptivităţii populaţiei la vaccinare este foarte importantă, mai ales având în vedere faptul că vaccinarea este gratuită pentru persoanele din categoria de risc. Ea a explicat că este important ca şi restul populaţiei, în special persoanele care intră în contact cu persoane cu factori de risc, să se vaccineze, mai ales că preţul unui asemenea vaccin pentru cei care nu beneficiază de gratuitate nu este foarte mare, fiind între 20 şi cel mult 30 de lei.

Gravidele, principalul grup-ţintă

România, Polonia, Letonia, Lituania, Estonia şi Serbia au lansat, joi, o campanie pentru sezonul gripal, gravidele fiind principalul grup-ţintă pentru vaccinare, întrucât prezintă un risc de şapte ori mai mare decât restul grupelor, a declarat şeful Biroului OMS în România, Victor Olsavszky. El a mai spus că principalele grupe de risc sunt copiii de la şase la 59 de luni, gravidele, bolnavii cronici şi persoanele vârstnice, însă fiecare stat membru îşi poate defini grupul de risc, în funcţie de sistem şi de banii pe care îi are la dispoziţie.

"Europa abia acum începe să recomande vaccinarea antigripală la gravide. Unele ţări au recomandare fermă, fără selecţie. La copii, nu toată lumea recomandă, pentru că îşi definesc propriile grupe-ţintă. Recomandarea pentru vârstnici, în Europa, este de 75 la sută. Singura ţară care a atins acest obiectiv este Olanda", a mai spus Olsavszky. Reprezentantul OMS a mai spus că unele ţări încep mai devreme campaniile de vaccinare, adică în octombrie, dar pentru România nu este târziu în noiembrie.

Trei milioane de doze

Ministerul Sănătăţii va putea achiziţiona până la trei milioane de doze de vaccin antigripal, bugetul total alocat fiind de şapte milioane de lei, a anunţat secretarul de stat Dorel Săndesc. Ministerul Sănătăţii a încheiat procedura de licitaţie pentru 500.000 de doze de vaccin, care vor fi direcţionate, din a doua parte a lunii noiembrie, către cabinetele medicilor de familie.

Reducerea costurilor

Potrivit dr. Adriana Pistol, reprezentanta Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), creşterea valorii ţintei populaţiei vaccinate are în vedere şi reducerea costurilor totale pentru sănătate. Acest lucru se bazează pe statisticile din sezonul trecut, când costul total pentru sistemul de sănătate s-a ridicat la peste 10 milioane de euro, în cazul bolnavilor de gripă, nefiind incluse aici costurile cu medicaţia necesară bolnavilor, ci doar valorile suportate de sistemul public. Totodată, costul tratamentului pentru cazurile de infecţii respiratorii acute severe, rambursat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, în urma spitalizării persoanelor bolnave, s-a ridicat la aproximativ 1,6 milioane de euro.

Supraveghere tip “santinelă"

Sistemul de tip santinelă pentru supravegherea gripei va fi organizat în Bucureşti şi 15 judeţe, a anunţat reprezentanta Institutului Naţional de Sănătate Publică, Adriana Pistol. 193 de medici de familie voluntari vor vedea, în fiecare zi de luni a săptămânii, bolnavi care au simptomatologie asociată gripei. În baza informaţiilor transmise de aceşti medici, sezonul de gripă va fi declarat atunci când 10 la sută din cazurile investigate sunt diagnosticate cu această boală.

În ceea ce priveşte investigarea infecţiilor respiratorii acute severe, sistemul de tip « santinelă » este organizat în şase judeţe şi Bucureşti şi cuprinde 20 de spitale cu profil de boli infecţioase. Aceste spitale au fost alese astfel încât profilul bolilor infecţioase să fie diferit, iar într-un algoritm se vor colecta, săptămânal, probe de la câte trei cazuri depistate ca având simptomatologia SARI.

Doctorul Adriana Pistol a mai arătat că, în paralel cu cele două sisteme, funcţionează şi raportarea numerică făcute pe grupele de vârstă, în fiecare săptămână, de la medicii de familie.

Disfuncţionalităţi în desfăşurarea activităţii

Un studiu realizat în septembrie 2014 de Asociaţia Pro Imunizare (API), în parteneriat cu Societatea Naţională de Medicină a Familiei şi Societatea Română de Microbiologie, a identificat o serie de disfunctionalităţi în desfăşurarea activităţii de vaccinare antigripală, printre care se numără întârzierea procesului de imunizare anuală, care ar trebui definitivat în luna octombrie; numărul insuficient de doze de vaccin achiziţionate, ceea ce reduce rata vaccinării la nivelul grupelor de risc; procesul greoi de preluare a vaccinurilor de către medici de la Direcţiile de Sănătate Publică; sistemul greoi de raportare a vaccinării, care nu se foloseşte de avantajele raportării electronice şi creşterea numărului de rapoarte în format tipărit pe care medicii de familie trebuie să le întocmească pentru decontarea vaccinărilor efectuate.

Studiul propune şi o serie de măsuri care, dacă ar fi implementate, ar eficientiza programul de imunizare împotriva gripei, obţinându-se totodată beneficii tangibile în ceea ce priveşte eficientizarea costurilor publice cu asistenţa medicală.

Aceste măsuri includ:

• Desfăşurarea campaniilor de vaccinare antigripală gratuită, derulate prin cabinetele medicilor de familie şi unităţile sanitare cu paturi, începând cu 1 octombrie, pentru a asigura o imunizare cât mai eficientă a populaţiei;

• Creşterea numărului de doze de vaccin antigripal distribuite gratuit pentru persoanele din grupele de risc, în acord cu necesarul de vaccinuri centralizat de Direcţiile de Sănătate Publică, prin intermediul medicilor de familie.

• Introducerea în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări (RENV) a unui soft web-based, ce poate fi verificat online de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP), pentru a uşura munca de evidenţă şi raportare, eliminând astfel obligaţia medicilor de familie de a depune în format tipărit informaţiile privind vaccinarea.

• Furnizarea dozelor de vaccin gripal de către DSP-uri direct la cabinetele medicilor de familie, pentru a degreva medicul de familie de această sarcină administrativă.

Asociaţia Pro Imunizare () a relansat portalul de informare , unde românii pot afla cele mai noi informaţii despre gripă şi evoluţia acesteia la nivel naţional şi global. În acelaşi timp, asociaţia propune autorităţilor continuarea implementării unor măsuri de eficientizare a programului naţional de imunizare împotriva gripei, care să prevină deteriorarea gravă a stării de sănătate a populației ca urmare a îmbolnăvirilor de gripă. Potrivit asociaţiei, este nevoie de campanii de informare/educare a persoanelor care, prin natura ocupaţiei, pot transmite gripa celor din categoria cu risc crescut, respectiv angajaţii din serviciile publice. De asemenea, este necesară includerea farmaciilor în circuitul vaccinării, astfel încât cei interesaţi vor putea să cumpere vaccinul şi să se şi vaccineze în farmacie.

Ţinta OMS

Organizaţia Mondială a Sănătăţii îşi propune ca în 2015, în Europa, să se vaccineze este 5 la sută dintre persoanele cu vârsta peste 65 de ani. În 2014, în România, doar 9% dintre persoanele de peste 65 de ani s-au vaccinat.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-10-30Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine