2020-07-11 11:55

Valoarea abonamentelor şcolarilor navetişti se limitează drastic

 |  19:51
Valoarea abonamentelor şcolarilor navetişti se limitează drastic

Bugetul statului este din ce în ce mai gol, astfel că Guvernul taie de peste tot ca să se menţină pe linia de plutire, chiar dacă oficiali de rang înalt anunţă rezerve în valută peste minimul necesar. Pe lista tăierilor au ajuns şi abonamentele şcolarilor care fac naveta.

În bunul obicei consacrat, reducerea preţului decontat al abonamentelor şcolare este la pachet cu banii pe care Ministerul Apărării Naţionale îi primeşte pentru utilizarea unor frecvenţe radio ale Armatei şi cu veniturile Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România.

Ministerul Finanţelor Publice pune la cale o nouă modificare legislativă, prin care valoarea decontată a abonamentelor pentru transportul elevilor care fac naveta la şcoală să fie plafonată. Interesant este faptul că această limitare este considerată o „măsură de sporire a accesului la educaţie pentru elevii aflaţi în zone defavorizate sau la distanţe mari faţă de unităţile de învăţământ pe care le frecventează”, se arată în Nota de fundamentare a actului normativ. Ministerul Finanţelor Publice a constatat că, pentru aceleaşi distanţe, valoarea abonamentului variază de la preţul perceput pentru transportul pe calea ferată şi până la de 3-5 ori mai mult. Cum situaţia nu putea rămâne aşa, Guvernul vrea limitarea valorii abonamentelor, astfel încât să se ajungă la „un preţ corect”, ceea ce va duce la susţinerea unui număr sporit de elevi care să frecventeze şcoala, precizează documentul.

Reguli stricte

 Proiectul de ordonanţă de urgenţă preconizează ca abonamentul să nu fie mai scump de 26 de lei lunar pentru distanţe mai mici de 3 km. În prezent, valoarea abonamentelor, pentru astfel de curse, variază între 15 lei şi 166 de lei lunar, în funcţie de transportator. Pentru navetele şcolare pe distanţe mai mari de 3 km, dar până în 50 km, suma de 26 de lei/abonament/lună se suplimentează cu 2 lei pentru fiecare kilometru. „Suma maximă decontată pentru un abonament lunar emis pentru distanţa de 50 km să fie de 120 de lei”, precizează Nota. Decontarea contravalorii abonamentelor sau a biletelor de transport se face de către şcoli, către elevii navetişti, pe baza abonamentelor eliberate de operatorii de transport.

Proteste pentru decontări

Înainte de terminarea anului şcolar, autorităţile au avut parte chiar şi de proteste din partea elevilor, pentru că abonamentele lor nu mai fuseseră decontate de mai multe luni.

La sfârşitul lunii mai, Ministerul Educaţiei anunţa că, în urma unei discuţii dintre premierul Victor Ponta, ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, şi ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, „s-au identificat soluţii pentru suplimentarea fondului destinat plăţii transportului elevilor navetişti, cu încă 20 de milioane de lei”, informează HotNews. Ministerul a precizat că anterior a deblocat o primă tranşă, de 30 de milioane de lei, ce „reprezintă 40% din suma pe care trebuie să o plătim la zi” elevilor care fac naveta la şcoală, a explicat ministrul Remus Pricopie.

În prezent, aproximativ 170.000 de elevi au nevoie de transport pentru a ajunge la şcolile care nu sunt în localităţile lor de domiciuliu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2013-08-21Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz