2020-04-07 17:54

Vânzătorii de cărţi vechi supravieţuiesc cu greu când studenţii sunt în vacanţă

 |  16:25
Vânzătorii de cărţi vechi supravieţuiesc cu greu când studenţii sunt în vacanţă

Dacă aţi trecut cel puţin o dată prin zona Universităţii,cu siguranţă, aţi observat şi vânzătorii de cărţi ce îşi fac veacul de-a lungulacestei clădiri, ei devenind de-a lungul timpului o imagine definitorie a„Micului Paris”. Probabil aţi aruncat şi o privire la ce fel de cărţi oferă,încântaţi de preţurile mici. În luna iunie a acestui an, preţurile variau de la3 la 5 lei pentru o carte.

Până cu ceva timp în urmă, vânzătorii se descurcau cumputeau, întinzând cărţile pe treptele Universităţii sau venind cu măsuţele deacasă. Acest lucru s-a schimbat o dată cu proiectul „Strada Cărţii”. Acum, înlocul treptelor ocupate şi a măsuţelor răsfirate pe ici pe colo, se aflăbiblioteci metalice, decorate cu portrete ale diverşilor autori ce îi poţi găsipe rafturile de la Universitate.

Acolo găseşti de la romane clasice la iluştrinecunoscuţi, unele cărţi purtând dovezi ale vechimii şi ale nenumăratelorrăsfoiri. Sunt cărţi uzate, dar mult mai ieftine decât dacă aţi cumpăra oediţie nouă dintr-o librărie.

Cumpărătorii sunt puţini însă, din motive care poate ţinde calitatea cărţilor, a concurenţei din partea librăriilor sau chiar a oferteirestrânse.

Acum mai ales, pe timp de vară, vânzătorii de peBulevardul Elisabeta sunt rareori vizitaţi de împătimiţii lecturii, din momentce majoritatea cumpărătorilor constă din studenţii ce învaţă în incintaUniversităţii. Odată cu sfârşitul sesiunii scade şi profitul. „Trăim de pe urmastudenţilor”, ne spune Dumitru I., unul dintre vânzători.

El a precizat că nu poate profita de majorarea TVA,întrucât cartea are regim special, iar vânzătorii de cărţi nu sunt plătitori deTVA. Întrebaţi dacă vor mări totuşi preţurile, ei răspund fără ezitare că nu vorface asta. Caută să păstreze preţurile sau să le scadă, vânzările fiind şi aşapuţine. „Pe noi nu ne afectează majorarea TVA, noi schimbăm preţul în funcţiede cum cumpărăm cartea, şi asta se face pe bază de negociere”, ne-a mai spus ovânzătoare.

Unele cărţi pot fi adevărate chilipiruri. De regulă însă,ofertanţii ştiu valoarea cărţilor pecare le au în raft, astfel că unele preţuri nu pot fi negociate. Astfel,adeseori cărţile rămân multă vreme pe raft, vânzătorii preferând să nu facădeloc profit pe urma lor, dacă nu pot primi preţul pe care îl merită.

Fără îndoială, lipsa vânzărilor se datorează şi faptuluică a scăzut interesul pentru lectură, mulţi tineri apelând la cărţi electronicecare se găsesc la un click distanţă pe internet şi care nu costă nimic. “Interesul pentru cultură a tot scăzut în ultimaperioadă. De vină sunt şi noile surse de informare, mai ales internetul. Acum, dincauza problemelor financiare, nu mai vin nici cei care, de regulă, erau interesaţide lectură. Pot spune că vânzările au scăzut cu peste 50%. Sunt tot mai multepersoane care doresc să vândă cărţi. Acum mai supravieţuim cu lecturile dinprograma şcolară a elevilor sau din bibliografiile studenţilor. Doar acestea semai vând”, ne-a declarat Eugen, un alt vânzător de cărţi din zonaUniversităţii.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-02-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine