2020-02-29 03:27

Venitul Minim de Inserţie mai are de aşteptat. Specialiştii de la Ministerul Muncii nu au găsit încă o soluţie pentru implementare

 |  21:01
Venitul Minim de Inserţie mai are de aşteptat. Specialiştii de la Ministerul Muncii nu au găsit încă o soluţie pentru implementare

Anunţat cu surle şi trâmbiţe încă de anul trecut, fiind inclus totodată în Strategia Naţională privind Incluziunea Socială şi Combaterea Sărăciei 2015-2020, Venitul Minim de Inserţie (n.r., VMI) nu a fost încă definitivat. Astfel, în cel mai bun caz, serviciul care ar fi principala armă împotriva sărăciei, conform celor de la Ministerul Muncii, ar putea să fie implementat cel mai devreme la începutul lui 2016.

Conform strategiei, introducerea VMI ar putea ajuta între 10 şi 23% dintre persoanele care în prezent nu lucrează să se integreze în perioada următoare pe piaţa muncii. Astfel, susţin specialiştii, s-ar ajunge în situaţia în care sărăcia relativă din ţara noastră ar scădea cu 3%. Şi totuşi, aceiaşi specialişti, la un an de când ministerul anunţa introducerea lui şi la aproape jumătate de an de la lansarea strategiei, încă lucrează la o formulă.

„În acest moment, experţii din cadrul Ministerului Muncii împreună cu cei de la Banca Mondială lucrează pe forma finală a VMI“, a fost răspunsul sec al ministerului condus de Rovana Plumb atunci când a fost chestionat de PUTEREA pe această temă. Ministrul Plumb, aflat în funcţie de 1 an şi 5 luni, a vorbit în nenumărate rânduri în 2015 pe subiectul Venitului Minim de Inserţie, însă niciodată nu a oferit o explicaţie concretă asupra a ceea ce va însemna el şi când va fi implementat, limitându-se la populisme precum „VMI se adresează unui segment mare de populaţie“ sau „noua viziune înseamnă găsirea unor instrumente care să determine reîntoarcerea pe piaţa muncii“.

Trei ajutoare într-unul singur

Ce ştim în momentul acesta este că viitorul VMI va integra trei ajutoare într-unul singur. Astfel, VMI va fi compus din Venitul Minim Garantat (VMG), Alocaţia pentru Susţinerea Familiei (ASF) şi ajutorul de căldură. „Noul program consolidat va deveni programul-cheie de combatere a sărăciei din România“, s-a anunţat în strategia naţională. „Programul VMI va acoperi un număr mai mare de persoane decât VMG, ASF și ajutoarele pentru încălzire şi va oferi adulţilor apţi de muncă, în prezent inactivi şi care trăiesc din asistenţă socială, un stimulent în direcţia căutării active a unui loc de muncă, permiţându-le să combine asistenţa socială şi munca”, se arată în document. „Tehnic, această nouă formulă va înlocui prevederile venitului minim garantat, care impun o rată de impozitare marginală de 100% a câştigurilor, cu o formulă de beneficii care va avea o rată de impozitare marginală de aproximativ 50%”, se mai spune în strategie. Reprezentanţii ministerului susţin că nu doar va fi combătută sărăcia, ci şi piaţa muncii va primi un impuls din partea unui număr mare de potenţiali candidaţi. În 2014, peste 250.000 de familii primeau VMG din partea statului.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-08-19Parerea ta...

SINT LA MARE
19 Aug 2015

Din cauza ta este aceasta debandada in ministerul munci . Sa bagat in politica mare , plimbat , mintit si a aminat Grila de salarizare . Acum tace ca pestele ministraesa cu Gipan Bulgaresc . Sa aruncat in mare de2 luni .
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine