2020-04-10 06:52

Veniturile profesorilor, tăiate din nou

 |  16:25
Veniturile profesorilor, tăiate din nou

Noua lege unică de salarizare în sistemulbugetar micşorează, din nou, veniturile profesorilor şi va crea confuzie înmomentul aplicării, spun reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ(FSLI).

Sindicaliştii dau ca exemplu cadreledidactice din mediul rural, care ar urma să primească în 2011 venituri redusecu până la 60%. "Potrivit noii legi de salarizare în sistemul bugetar,care se va aplica din 2011, sporul de rural a fost diminuat de la 5-80%din salariu (cât era prevăzut în Legea privind statutul personalului didactic),la 5-20% din salariu. Dacă în 2010 diferenţa procentuală a fost acoperită prinsume compensatorii, în 2011 această prevedere a fost eliminată. În consecinţă,cadrelor didactice care primeau spor de rural de peste 20% din salariu, nu lise mai acorda plăţi compensatorii. Reamintim Guvernului că acest spor se acordăpentru a atrage personal calificat în mediul rural",explicăreprezentanţii FSLI.

Tot cei de la FSLI afirmă că, în proiectul delege privind aplicarea în anul 2011 a Legii cadru privind salarizarea unitară apersonalului plătit din fonduri publice, apar în acelaşi articol prevederi carese contrazic. "Potrivit Art. 2.,a), în 2011, salariul de bază se calculeazăprin înmulţirea valorii coeficientului 1 (640 de lei) cu valoareacoeficienţilor de ierarhizare prevăzuţi pentru fiecare funcţie din sistemulpublic. La acelaşi articol literele c) şi d) salariul de bază din 2011 esteegal cu cel aplicat la data de 31 decembrie 2010, respectiv cel diminuat cu 25la sută. În concluzie, în ciuda negocierilor purtate până acum cureprezentanţii Guvernului şi a calculelor făcute, nici anul viitor Executivulnu va fi în stare să aplice legea unică de salarizare în sistemulbugetar", spun sindicaliştii.

Sindicaliştii mai reclamă faptul că Legeaunică de salarizare în sistemul bugetar plasează, din nou, cadrele didactice înpartea inferioară a grilei de salarizare. "Coeficientul maxim desalarizare acordat în învăţământul preuniversitar este cel al unui profesor degrad I, cu 40 de ani vechime, respectiv 4,4. Potrivit grilei unice desalarizare, un astfel de profesor, este inferior unui secretar din primăria uneicomune, cu cel mult trei mii de locuitori, sau unui şef-birou din aceeaşiinstituţie, cărora le revine un coeficient de salarizare de 5,23. Nu contestămpregătirea profesională a acestor angajaţi şi nici importanţa şiresponsabilitatea funcţiei pe care o au, dar atragem atenţia Guvernului că esteinadmisibil ca oamenii valoroşi, cu experienţă de zeci de ani în învăţământ, săfie încadraţi în partea inferioară a grilei de salarizare", subliniazăFSLI.

În aceste condiţii, reprezentanţii FederaţieiF.S.L.I. solicită ministrului muncii şi ministrului de finanţe "să reia curesponsabilitate negocierile pe legea unică de salarizare, să corectezegreşelile care apar în acest text de lege, să acorde sume compensatorii şi în2011, pentru diminuarea sporului de rural şi să modifice grila unică desalarizare pentru personalul didactic, prin acordarea unor coeficienţi deierarhizare mai mari", potrivit unui comunicat.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-09-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine