2020-02-24 14:38

Veniturile tinerilor dascăli, mai mici decât ajutorul de şomaj. Profesorii debutanţi din mediul rural rămân cu cel mult 400 de lei/lună

 |  17:42
Veniturile tinerilor dascăli, mai mici decât ajutorul de şomaj. Profesorii debutanţi din mediul rural rămân cu cel mult 400 de lei/lună

Şcolile şi grădiniţele din mediul rural sunt în pericol de a rămâne fărăprofesori şi educatoare, din toamnă. Aceasta întrucât, în prezent, un cadrudidactic debutant care este nevoit să facă naveta va rămâne cu venit lunar decel mult 400 de lei. Mii de dascăli tineri au renunţat deja la învăţământ.Federaţiile sindicale din educaţie avertizează cu proteste majore, de lunaviitoare.

Un profesor debutant, fără definitivat, primeşte, în mână, după reducerea cu 25% a salariilor,667 de lei pe lună. O educatoare fără definitivat se alege cu un salariu de 627de lei. Situaţia este însă şi mai dificilă pentru cadrele didactice care predauîn mediul rural. În cele mai multe cazuri, primăriile nu vor mai acorda banipentru navetă, din lipsă de fonduri. Astfel, cadrele didactice vor fi nevoitesă mai cheltuiască sume importante de bani şi pentru transport. Pentru odistanţă de 10 kilometri, un dascăl este nevoit să scoată din buzunar între 150şi 200 de lei pe lună. Astfel, un profesor debutant va rămâne cu un venit demaximum 400 de lei. În aceste condiţii, reprezentanţii sindicatelor dineducaţie avertizează că, din septembrie, numeroase unităţi şcolare din mediulrural ar putea rămâne fără profesori. “Există pericolul ca tinerii noştri colegi, care predau în mediul rural, sărenunţe la învăţământ. Cheltuielile pentru transport sunt prea mari. În multelocalităţi, administraţiile nu mai acordă bani pentru navetă. Riscăm să nu maiavem profesori care să predea în mediul rural”, ne-a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ(FSLI), Aurel Cornea.

De aceeaşi părere este şi conducerea Federaţiei EducaţieiNaţionale (FEN), care consideră că numeroşi dascăli vor fi tentaţi să solicite ajutorulde şomaj. “În condiţiile în care salariul va fi sub nivelul ajutorului deşomaj, probabil că tot mai mulţi dascăli vor alege să renunţe la învăţământ. Laserviciu nu vorbim doar de predare. Apare şi un efort fizic. Dacă vor fi tinericare vor accepta să continue la catedră, în aceste condiţii, oricum nu maiputem vorbi de calitate a procesului educaţional. Există deja numeroaseexemple. Este vorba de mii de oameni care părăsesc sistemul educaţional.Astfel, învăţământul este nevoit să apeleze la profesori suplinitori”, ne-a declarat preşedintele FEN, Constantin Ciosu.Acesta avertizează că noul an şcolar ar putea fi marcat de proteste fărăprecedent ale dascălilor.

Preşedintele FEN susţine că veniturile cadrelor didacticeau fost diminuate cu 30%, iar mărirea de salarii anunţatăpentru 2011 este una “mincinoasă”. “Din păcate, este o mare starede nemulţumire în rândul profesorilor. Foarte mulţi au crezut că este vorbadoar de o chestie temporară, dar acum s-au trezit cu salariile tăiate. Situaţiaeste dramatică, deoarece mulţi profesori au rate la bănci, pe care nu le maipot suporta. Perspectiva este sumbră. Mărirea de salarii anunţată pentru 2011este una mincinoasă. Salariile vor fi majorate de la nivelul la care se află înprezent. Nu poţi vorbi de o majorare dacă se vor acorda mai puţini bani decâts-au tăiat. În realitate, salariile au fost diminuate cu 30%, deoarecereducerea s-a aplicat salariului net. Am putea să ne aşteptăm la acţiuni deprotest după începerea anului şcolar. Profesorii se întâlnesc pe 1 septembrieşi vor discuta în cancelarie despre problemele lor. Din fericire, ei suntsingurii care decid ce se va întâmpla din toamnă”, ne-a mai spus Ciosu. Şi conducerea FSLI avertizează cu ample acţiuni deprotest, de luna viitoare. Nici una dintre cele două federaţii sindicale nupoate spune însă dacă va fi amânat debutul anului şcolar.

Nistor: Profesorii ar trăi binedacă ar avea terenuri oferite de Biserică şi acţiuni la Marmosim

Suntînsă şi sindicalişti care nu se tem că unităţile de învăţământ de la sate vorrămâne fără profesori. Preşedintele executiv al Federaţiei Sindicatelor dinÎnvăţământ “Spiru Haret”, Marius Nistor, susţine că absenţa dascălilor va fisuplinită de ministrul economiei, Adriean Videanu, care a declarat lasfârşitul săptămânii trecute că, în mediul rural, cadrele didactice pot trăi binecu un venit mediu de 1.500 de lei. “Dacă ar avea terenuri primite gratis de la Biserica Română şi acţiuni laMarmosim, probabil că profesorii din mediul rural ar trăi bine cu 1.500 de lei.Salariile profesorilor nu mai ajung la 1.500 de lei după tăierea de 25%. DomnulVideanu a calculat salariile pentru trei cadre didactice şi le-a asociat unuisingur profesor. Nu va exista problema să rămânem fără cadre didactice înmediul rural pentru că va veni domnul profesor Videanu să predea”, ne-a declarat ironic Marius Nistor.

Preşedintele FSLI, Aurel Cornea, îl invită ministrul economieisă ia locul dascălilor care predau în mediul rural. “Eu îl invit pe domnul Videanu să trăiască el cu 1.500 delei pe lună, ca profesor. Dânsul nu spune nimic de profesorii care nu au 1.500de lei. Domnul ministru a omis să spună dacă e vorba de 1.500 de lei pe lună,pe săptămână sau pe zi. Am impresia că domnul Videanu este complet rupt derealitate”, ne-a mai spus Cornea.La fel consideră şi preşedintele FEN, Constantin Ciosu: “Când ai o avere demilioane de euro, uiţi problemele de zi cu zi şi probabil că ai impresia că sepoate trăi uşor cu 1.500 de lei”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-09-24Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine