2020-06-01 08:51

Viaţa la SocialXChange. Mihaela munceşte pentru comunitate ca să-şi întreţină fetiţa

 |  15:47
Viaţa la SocialXChange. Mihaela munceşte pentru comunitate ca să-şi întreţină fetiţa

Deschis de numai câteva luni, Magazinul SocialXChange are deja o clientelă fidelă - oameni săraci care vor să muncească pentru a avea ce pune pe masă. Lunar, în jur de 20 de persoane prestează muncă în folosul comunităţii pentru a putea să se întreţină.

Este şi cazul Mihaelei care, la fel ca mulţi alţi români, s-a trezit fără serviciu şi fără nici o şansă de a-şi ajuta copilul. „La vârsta mea, după o viaţă în slujba oamenilor, am rămas fără loc de muncă. Am acasă o fetiţă talentată (pictează), merge la şcoală şi face cursuri de chitară la Centrul de Recreere şi Dezvoltare Personală «Conacul Golescu Grant». Am aflat de SocialXChange şi vin aici aproape zilnic să muncesc, aşa reuşesc să pun ceva pe masă, iar de restul punctelor acumulate îi iau hăinuţe fetei” - povesteşte doamna Mihaela, o clientă fidelă a magazinului SocialXChange. Aceasta este, pe scurt, povestea unora dintre cei care au aflat despre cel mai nou proiect al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6.

Cum funcţionează

După ce calcă, spală rufe, geamuri, mătură, sortează donaţii, aranjează marfa pe rafturi, verificând termenele de valabilitate, oamenii pleacă acasă cu alimente şi alte produse necesare traiului zilnic. Oamenii pot participa la activităţi de: săpat, greblat, curtăţat pomii, măturat în diverse locaţii care au nevoie de curăţenie/grădinărit, în funcţie şi de starea lor de sănătate. În schimbul punctelor acumulate în urma muncii prestate, îşi pot alege produse alimentare, igienico-sanitare, rechizite, jucării etc. Produsele preferate de clienţii-beneficiari sunt în proporţie de 90% cele alimentare, 8% jucării sau accesorii pentru copii, iar 1% dintre ei pleacă acasă cu haine sau rechizite.

Obiective

Proiectul SocialXChange demonstrează că oricine poate lupta împotriva marginalizării şi excluziunii sociale. Obiectivele proiectului urmăresc atât ameliorarea condiţiilor de viaţă, reabilitarea persoanei asistată social în vederea minimizării necesităţii accesării de servicii sociale care presupun cheltuieli bugetare pe termen lung, precum şi implicarea tuturor membrilor comunităţii în combaterea marginalizarii sociale şi a salvării resurselor comunităţii.

Principiul este simplu, există oameni care vor şi pot dona diferite produse (obiecte, alimente etc.) şi există oameni care nu-şi permit să achiziţioneze bunuri de care au nevoie, dar vor să muncească pentru ele.

Puncte, nu bani

Atât donaţia, cât şi munca se transformă în puncte (nu bani), iar cei care acumulează puncte au acces la produsele existente în incinta magazinului SocialXChange sau la serviciile pe care le putem oferi prin intermediul DGASPC Sector 6 (salinoterapie, animaţie, cursuri de şah, informatică, dansuri pentru copii etc.).

Persoanele fizice/juridice pot sprijini acestă iniţiativă, devenind clienţi-donatori, pentru a stimula dezvoltarea resurselor umane şi promovarea ocupării forţei de muncă, care să permită accesul oamenilor mai puţin norocoşi la un nivel decent de viaţă.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-06-25Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine