2019-12-06 06:03

Victimele nepăsării. În Argeş, o femeie a murit după ce a fost atacată de un maidanez

 |  21:01
Victimele nepăsării. În Argeş, o femeie a murit după ce a fost atacată de un maidanez

P24

Pe 9 august a.c. maidanezii au făcut o nouă victimă. O femeie din Argeş a murit după ce a fost muşcată de un câine fără stăpân. Asociaţia pentru Responsabilitate Publică (IREC), un ONG care reprezintă victimele atacurilor canine, solicită în termeni ultimativi Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţă Alimentului să comunice în regim de urgenţă direcţiilor judeţene, consiliilor locale şi primăriilor că ridicarea câinilor fără stăpân de pe spaţiile publice este obligatorie. În caz contrar, asociaţia ameninţă că-i va acţiona în instanţă pe cei care se fac vinovaţi şi pun în pericol viaţa românilor.

În localitatea Bughea de Jos din Argeş, la orele prânzului, Elena Pretorian de 68 de ani mergea pe drumul comunal spre casă. Când a trecut pe lângă un autocamion parcat pe marginea drumului, un câine care stătea la umbră sub vehicul a sărit asupra ei. Animalul şi-a înfipt puternic colţii în piciorul drept al femeii, pe partea interioară de la jumătatea pulpei. Ţipătul victimei se pare că a speriat câinele, care a fugit. Fără să-şi dea seama cât de gravă este rana provocată de muşcătură, femeia a încercat să-şi continue drumul. Nu a reuşit să facă decât câţiva metri, pentru că s-a prăbuşit într-o baltă de sânge şi nu s-a mai ridicat. Colţii animalului îi sfâşiaseră artera femurală. Un sătean a trecut întâmplător prin zonă, a văzut femeia inconştientă în mijlocul drumului şi a sunat la 112. În scurt timp au apărut o ambulanţă şi un echipaj de poliţie. Eforturile echipei medicale de resuscitare au fost în zadar. Femei nu a putut fi salvată. Medicii au constatat că moartea a survenit în urma sângerării masive, întrucât colţii animalului au secţionat artera femurală a victimei. Trupul fără viaţă a fost transportat la morga spitalului din Câmpulung şi poliţia a deschis dosar penal cu privire la faptă (in rem) pentru ucidere din culpă. Urmează ca poliţiştii să găsească mai întâi câinele, apoi să stabilească dacă animalul aparţine vreunui localnic, dacă a fost cumva abandonat sau dacă s-a pripăşit, pur şi simplu, în comună. Asociaţia IREC semnalează că nu este acceptabil pentru un stat european în anul 2015 ca un om să moară muşcat de un câine. Oamenii înţeleg poziţia celor care luptă pentru protecţia animalelor, dar se întreabă cine-i apără de colţii câinilor comunitari.

România, o junglă fără legi

Asociaţia IREC semnalează că „această moarte era doar o problemă de timp, deoarece în judeţul Argeş, nu numai că nu se aplică Legea 258/2013 privind gestionarea câinilor fără stăpân, ci mai grav, se încalcă legea, prin reteritorializarea câinilor fără stăpân capturaţi de ecarisajul local.  Mai mult, cu doar 10 zile înainte de teribilul incident, presa locală a semnalat şi ea pericolul iminent în care se află argeşenii din cauza maidanezilor, dar autorităţile locale ignoră aceste semnale de alarmă, „făcându-se în opinia noastră şi a legii, vinovaţi de moartea doamnei Emilia Pretorian în colţii unui maidanez”.

Asociaţia IREC reaminteşte tuturor primarilor din România că ei sunt cei direct responsabili să protejeze viaţa şi sănătatea cetăţenilor prin aplicarea Legii 258. „Legea poate fi aplicată în integralitatea ei, chiar şi în condiţiile suspendării temporare şi parţiale a normelor”, se spune în comunictul IREC. Asociaţia iterează toate legile şi actele normative, inclusiv Constituţia României, care obligă statul să asigure dreptul cetăţeanului la viaţă, sănătate şi siguranţă. „Nu în ultimul rând, reamintim faptul că România, stat membru UE, şi-a asumat aplicarea legislaţiei cu privire la principiile privind  bunăstarea animalelor, menţinerea acestora pe spaţiul public fiind o gravă încălcare a acestor principii”, afirmă IREC.

Atac dur la adresa primarilor

Purtătorul de cuvânt al Asociaţiei IREC, Ana Măiţă, spune că o înspăimântă faptul că „majoritatea primarilor din România permit în continuare existenţa maidanezilor în număr mare pe străzi. Anii trecuţi se plângeau că nu au lege în baza căreia să acţioneze – din 2013 au legea solicitată şi ea nu numai că le permite, dar îi şi obligă să ia maidanezii de pe străzi şi să protejeze viaţa şi sănătatea cetăţenilor! Primarii îşi păstoresc cetăţenii cu iresponsabilitate lăsându-i la mila câinilor sălbăticiţi pe străzi”. În mesajul ei, Ana Măiţă este oripilată de faptul că presa centrală nu a preluat cazul în dezbatere, că „e o stare de fapt” ca un om să fie sfâşiat de un câine. „Probabil că dacă doamna Emilia Pretorian, bătrâna ucisă ieri de un maidanez, era mama vreunui politician sau vedete vuiau televiziunile, iar primarii nu mai îndrăzneau să nu îşi facă datoria... dar cum biata de ea era doar un simplu cetăţean român, fără vreo rudă potenţată sau celebră, moartea ei nu prezintă interes penru nimeni. Ruşine României că permite maidanezilor să ucidă nestingheriţi oameni pe stradă!”, transmite Ana Măiţă.

Ultimatumul IREC

„Asociaţia IREC solicită în termeni ultimativi Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţă Alimentului să comunice în regim de urgenţă direcţiilor sanitar veterinare judeţene şi acestea, la rândul lor, să comunice consiliilor locale şi primăriilor obligativitatea aplicării Legii 258, cu prioritate pentru ridicarea câinilor fără stăpân de pe spaţiile publice. Solicităm Asociaţiei Municipiilor din România şi Asociaţiei Comunelor din România să îşi informeze în regim de urgenţă membrii asupra îndatoririlor legale pe care le au în faţă cetăţenilor lor şi asupra urgenţei cu care este necesar să aplice Legea 258 astfel încât să protejeze viaţa şi sănătatea cetăţenilor lor. În caz contrar, Asociaţia IREC va acţiona în instanţă instituţiile şi autorităţile ce se fac vinovate de menţinerea românilor în pericolul unei morţi ce nu ar trebui să existe decât în sălbăticie nicidecum pe spaţiile publice: pericolul de a fi sfâşiat, mutilat, ucis şi mâncat de viu de animale.”


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-08-12Parerea ta...

ZDREANTA
13 Aug 2015

Exista si cetateni care au curtea plina cu caini (si unul e de ajuns , la urma urmei) pe care ii lasa sa circule liber pe strada , punand in acest fel in real pericol semeni nevinovati . Este nevoie de masuri AZI , pentru ca tot azi alti oameni vor avea de suferit de pe urma acestei anomalii sociale !
EUTANASIATI MAIDANEZII
11 Oct 2015

Oameni buni iesiti in strada si protestati pentru eutanasierea maidanezilor si castrarea zoofiliilor schizofrenici din Romania .
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray