2020-07-02 09:56

Vile în câmp, la preţ de garsonieră. Sute de imobile neterminate aşteaptă cumpărători la marginea Capitalei

 |  17:40
Vile în câmp, la preţ de garsonieră. Sute de imobile neterminate aşteaptă cumpărători la marginea Capitalei

„Vândvilă, două etaje, neterminată, situată în câmp... Preţ bombă!” Astfel de anunţuripot fi întâlnite din ce în ce mai des la rubricile de imobiliare din ziare şide pe net. Un aparent chilipir pentru cumpărător. Valoarea vilei cu tot cuteren se apropie, uneori, de cea a unei garsoniere din buricul târgului. Însăspre deosebire de „suratele” ei din Dorobanţi, Cotroceni sau Calea Călăraşi,„vila de câmp” nu e tencuită, n-are ferestre şi uşi, n-are drumuri care să ducăla ea şi nici de la ea încolo. Canalizarea e inexistentă, iar apa vine directde la puţ.

Planuri ucise decriză

În anii de vârf ai afacerilor imobiliare dinRomânia, bucureştenii cu ceva bani sau credibilitate în faţa băncilor au luatcu asalt împrejurimile Capitalei, mai ceva decât făceau yankeii în VestulSălbatic. „Cucerirea” acestor teritorii s-a realizat, deseori, cu sacrificii:mici sau mari „atenţii” pentru obţinerea autorizaţiilor de construcţie saupentru aducerea utilităţilor în zonă, scoaterea terenului din circuitulagricol, obţinerea cerificatului de urbanism, cadastru etc. Pe câmpurile dinPantelimon, Cernica, în apropiere de Otopeni sau spre Giurgiu zac nenumărateconstrucţii neterminate, epave ale unor iluzii pierdute. Proprietarii lor numai ştiu cum să scape de ele. Acum doi ani, visau cu ochii deschişi la viitorullor cartier, neapărat rezidenţial, cu străzi private şi pavate, cu lampioane dehalogen şi terase albe din marmură, inundate de trandafiri. Năpădite deburuieni şi măcinate de intemperii, cu fierul beton ruginit şi suspendat înaer, ca într-o rugăciune mută, fundaţiile aşteaptă să se întâmple ceva. Înjurul unora dintre ele au început să se formeze depozite de gunoi, adus de„gospodarii” localităţilor vecine.

Omul sfinţeşte locul

Specialiştii în tranzacţii imobiliare spun căaceste construcţii la roşu, neterminate, încep să aibă căutare, fiind maiieftine. Preţul unor astfel de „obiective”, cu tot cu teren, este în unelecazuri pe jumătatea celui pe care proprietarii l-au dat pe locul respectiv. Înurma unei moşteniri, bucureşteanul Ion Vasile Gomoş a vândut un teren agricol şi,cu banii obţinuţi pe el a vrut să-şi cumpere o casă, la marginea oraşului. Nus-a putut apropia de vilele de lux, dar a găsit în Popeşti-Leordeni ceva carei-a plăcut. Avea şi banii necesari. Însă casa era neterminată şi situată încâmp, printre bălării. „Arăta bine construcţia, dar nu era gata, mărturiseştebărbatul. N-avea canalizare, a trebuit să fac puţ şi eram invadat de şobolani,mari cât pisicile. Veneau la gunoaie. Am dat banii şi m-am apucat eu s-otermin, mă pricep, sunt zidar de meserie. Am ieşit mai ieftin, dar sunt singuraici, e cam pustiu, aştept să mai construiască şi alţii. Poate după ce trececriza. Omul sfinţeşte locul!”

Solitariîn bălării, aşteptând vremuri mai bune

Există şi situaţii fericite în care oameniiau reuşit să ducă la bun sfârşit lucrările, să facă recepţia imobilelor şi săse mute în astfel de vile izolate, situate la câţiva kilometri de marginea aşezăriloromeneşti. Însă accesul către aceste vile se face pe fostele drumuri de ţară,pline de hârtoape, imposibil de străbătut pe timp de ploaie sau ninsoriabundente. Cei care n-au curent electric folosesc generatoare. Apa curentă seobţine din puţ, iar pentru canalizare, oamenii şi-au făcut fose septice,vidanjabile. Chiar dacă problemele legate de funcţionalitatea locuinţelor aufost în mare parte rezolvate, expunerea la pericole a locatarilor unui asemeneaimobil este maximă. De ce ar alege cineva să achiziţioneze un astfel de bun şicare este profilul social a cumpărătorului şi viitorului locatar? E greu despus. Poate pentru a fi mai departe de zgomotul şi aglomeraţia infernală dinoraş, pentru preţul scăzut, pentru aerul curat, în speranţa că alchimiştiieconomiei vor pune din nou treaba „pe roate” şi, cândva, pe câmpurile undedansează acum ciulinii în bătaia vântului, se vor naşte cartiere rezidenţiale?Cine poate şti? Nu ne rămâne decât să aşteptăm şi să vedem.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-03-04Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz