2020-02-24 14:56

Vivat Academia! Funeriu împarte finanţările în lumea academică după bunul său plac

 |  18:37
Vivat Academia! Funeriu împarte finanţările în lumea academică după bunul său plac

Politica GuvernuluiBoc de a asmuţi diferite categorii sociale unele împotriva altora este rafinatăde Daniel Funeriu şi folosită în lumea academică. Fără să existe criteriitransparente, unele instituţii academice vor fi în continuare finanţate destat, altele vor rămâne fără fonduri. Academia Oamenilor de Ştiinţă este oprimă ţintă a discriminării, dar şi Academia de Studii Medicale va suportaefectele distribuţiei de fonduri publice după bunul plac al grupurilor deinterese din jurul ministrului de resort. Academia Oamenilor de Ştiinţă nu aprotestat încă, dar Academia de studii Medicale a pornit războiul cu Guvernul,avertizând publicul că discriminarea va afecta calitatea sistemului medical.

Reprezentanţii Academiei de StudiiMedicale (ASM) cer Guvernului să renunţe la ordonanţa prin care le este întreruptăfinanţarea de la bugetul de stat. “FilialeleAcademiei de Ştiinţe Medicale (Bucureşti, Cluj, Iaşi, Craiova, Timişoara,Târgu- Mureş) şi Biroul Executiv, au luat la cunoştinţă, cu surprindere, ladata de 06.09.2010, de proiectul de Ordonanţă a Guvernului, anunţat capropunere la postul tv de domnul ministru Daniel Funeriu, în data de29.08.2010, prin care Academiei de Ştiinţe Medicale i se întrerupe finanţareade la bugetul de stat, de care a beneficiat de la înfiinţare, în anul 1935,prin lege votată de Camera Deputaţilor şi Senat, fapt parafat, după o scurtăperioadă de suspendare, în timpul regimului comunist (1945-1955), prin Decretal Consiliului de Stat (1955), iar din anul 2004, prin Legea 264/2004, s-arevenit la toate prevederile Legii emise în 1935”, se arată într-o adresă a ASM. MembriiAcademiei de Studii Medicale se simt discriminaţi, deoarece alte instituţii custatut similar vor beneficia în continuare de finanţare de la bugetul de stat. “În faţa acestei stări defapt extrem de grave, pe baza unei consultări online a membrilor Academiei şi aadunărilor ad hoc ale filialelor şi membrilor Biroului Executiv aflaţi înBucureşti, vă prezentăm următoarele: Academia de Ştiinţe Medicale are aceeaşiistorie legislativă, la ani diferiţi, ca şi Academia Română şi Academia deŞtiinţe Agricole şi Silvice, cu deosebirea că în timpul regimului comunist a„beneficiat” de o perioadă de suspendare, iar apoi de funcţionare limitativă,dar spre mirarea membrilor ASM, aceste două instituţii surori nu sunt incluseîn prezenta ordonanţă. ASM are prin lege un număr de 180 de membri titulari şi 40 corespondenţi, avândvacante 8 locuri de titular şi 18 de corespondenţi, prin decesul unora dinmembri”, se mai menţionează înacelaşi document.

Distribuirediscreţionară de fonduri publice

Academia de Studii Medicale se poate comparacu instituţiile similare de pe plan mondial. “Membrii ASM reprezintă elita lumii medicale, procentualconstituind 0,67% din medicii României, respectiv personalităţi consacrate lanivel internaţional şi naţional; un număr de 142 din membrii ASM sunt membri,de asemenea, ai unor prestigioase academii de ştiinţe medicale de pe toatemeridianele globului pământesc. ASM este una din Academiile de Medicină cutradiţie, la nivel european doar Franţa şi Spania au academii de medicină cu ovechime mai mare. Finanţarea acestor academii în toate ţările din lume se facedin bugetul de Stat (Franţa, Spania, Brazilia, Canada)”, mai susţine aceeaşi sursă.În aceste condiţii, membrii ASM solicită Executivului să reintroducă finanţareade la bugetul de stat pentru cercetarea ştiinţifică din domeniul medical. “Cu ce este mai prejos ASM,fondată în 1935, faţă de alte instituţiisimilare, care deşi au bugetul mult mai mare, nu sunt supuse acestei măsuridiscriminatorii? În faţa acestei situaţii care reprezintă o lovitură nemeritatădată sistemului de sănătate, Vă rugăm să reanalizaţi conţinutul acesteiordonanţe, şi să eliminaţi prejudiciul moral adus corpului medical, prin unadin cele două variante, pe care ne permitem să vi le sugerăm: să fie lasată încontinuare finanţarea bugetară a ASM, existentă încă din anul 1935, finanţarecare este minimă, fără impact socio- economic şi prevăzută în Legea bugetuluide Stat. Dacă necesităţi de ordin naţional o impun, să se procedeze unitar,urmând a fi incluse în ordonanţă Academia Română şi cea de Ştiinţe Agricole şiSilvice în similitudine cu Ordonanţa care a a redus cu 25% salariile şiindemnizaţiile tuturor bugetarilor, având prevăzut un termen-limită deaplicabilitate, după care se va reveni la situaţia normală”, concluzionează membriiASM.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-06-15Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine