2020-06-01 16:52

Vot FINAL pe legea poliției: Ce ATRIBUȚII și puteri noi capătă POLIȚIȘTII

 |  22:49
Vot FINAL pe legea poliției: Ce ATRIBUȚII și puteri noi capătă POLIȚIȘTII

Legea pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul ordinii si sigurantei publice, prin care politistii obtin atributii sporite in misiune, va fi votata miercuri in Camera Deputatilor, camera decizionala.

Votul ar fi trebuit sa fie dat saptamana trecuta, insa deputatii au decis sa retrimita proiectul la Comisiile juridica si aparare ale Camerei Deputatilor pentru a corecta unele erori din raportul redactat pentru actul normativ.

Legea a fost initiata de ministrul de Interne Carmen Dan si vicepresedintele Camerei Deputatilor, Florin Iordache, si a fost adoptata de Senat pe 28 mai, in calitate de prim for sesizat.

Legea prevede ca politistul poate aplica "procedee de autoaparare sau imobilizare, catuse sau alte mijloace care permit imobilizarea membrelor superioare si/sau inferioare, denumite in continuare mijloace de imobilizare; mijloace neletale; arme albe si de foc, mijloace adecvate", potrivit Mediafax.

Totodata, politistul trebuie sa-i permita persoanei pe care o incatuseaza sa-si acopere fata.

"Politistul este obligat sa permita persoanei aflate in spatiul public, impotriva careia sunt folosite catuse sau mijloace de imobilizare, sa adopte masuri adecvate pentru acoperirea fetei si a mijloacelor de imobilizare", potrivit unui amendament UDMR, adoptat marti de comisii.

Legea mai prevede ca pagubele produse prin faptele politistului de frontiera "se angajeaza raspunderea statului". In forma adoptata de Senat, statul nu era obligat sa raspunda pentru pagubele create.

De asemenea, prevederea adoptata de Senat prin care organele legii pot sa utilizeze mijloace adecvate pentru a opri si patrunde in vehicule sau pentru a patrunde in orice spatii inchise cu scopul de a scoate persoana urmarita a fost eliminata.

O alta modificare la legea adoptata de Senat este si cea prin care politistul este constrans sa efectueze controlul corporal numai in scopul confiscarii bunurilor interzise la detinere pentru probe, a armelor, printre altele.

De asemenea, politistii vor fi constransi sa efectueze legitimarea numai in cazurile in care persoanele sunt suspectate de incalcarea legii.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-07-02Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine