2019-08-19 04:36

WWF România: Măsurile propuse pentru combaterea PESTEI PORCINE pot crea un DEZASTRU ECOLOGIC

 |  15:46
WWF România: Măsurile propuse pentru combaterea PESTEI PORCINE pot crea un DEZASTRU ECOLOGIC

WWF România, alături de organizațiile de mediu din cadrul Federației Coaliția Natura 2000, își exprimă îngrijorarea cu privire la dezastrul ecologic care ar putea fi produs prin implementarea măsurilor de combatere a pestei porcine africane (PPA) propuse de Ministerul Apelor și Pădurilor.

Planul, care prevede măsuri extreme și fără susținere științifică precum recoltarea tuturor ”mistreților și exemplarelor din speciile de prădători cu păr și pene”, trebuie retras și revizuit pe baza recomandărilor UE. Acestea prevăd, dimpotrivă, interzicerea totală a vânării mistreților în zonele nou infestate și luarea unor măsuri stricte de izolare a focarelor.

Măsurile Ministerului, cuprinse într-un proiect de Ordin de Ministru lansat în dezbatere publică pe 6 august, sunt în totală contradicție cu Strategia UE de combatere a PPA, cu recomandările și studiile științifice ale Autorității Europene pentru Siguranță Alimentară și cu Directivele Păsări și Habitate ale Comisiei Europene.

„Aprobarea Ordinului propus ar fi o greșeală imensă și un pas mare înapoi în eradicarea PPA, precum și o tragedie ecologică majoră cu implicații pe toate planurile, inclusiv la nivel socio-economic. Dacă vor fi aprobate și mai grav, implementate, aceste măsuri vor avea un efect de bumerang, iar, în loc să fie izolate, focarele de epidemie să fie extinse. Oameni, animale domestice și animale sălbatice vor avea și mai mult de suferit. Vânarea prădătorilor - care nu au cum să transmită mai departe virusul ci, din contră, să participe cel mai activ la eradicarea acestuia - ar fi cea mai mare și mai gravă eroare. Nu înțelegem de ce autoritățile nu apelează la specialiști și la măsurile recomandate la nivelul UE pentru astfel de situații de criză”, a declarat Cristian Remus Papp, manager național pentru Biodiversitate și Arii Protejate WWF România.

Considerăm că aceste măsuri abuzive nu au susținere științifică, ci deservesc doar interesele anumitor grupuri. Virusul PPA se transmite doar între suine, prin contact direct între indivizii bolnavi și cei sănătoși, respectiv prin contactul direct al mistreților sau porcilor sănătoși cu părți ale cadavrelor animalelor infestate, țesuturi, sânge, etc.

Singurele despre care s-a demonstrat că reprezintă un vector și un factor de risc pentru transmiterea virusului sunt anumite specii de căpușe. Astfel că rolul prădătorilor și în special al carnivorelor mari în eradicarea PPA este unul major prin funcția lor sanitară și trebuie ținut cont de el în lupta împotriva virusului.

WWF România solicită retragerea Ordinului Ministerului Apelor și Pădurilor aflat în dezbatere publică, precum și revizuirea Planului Suplimentar de Măsuri pentru Combaterea Pestei Porcine Africane în România întocmit în baza dispozițiilor prim-ministrului Guvernului României, care prevede inclusiv măsurile din Ordin.

Cerem totodată aplicarea măsurilor incluse în Strategia UE cu privire la combaterea PPA,  care recomandă în zonele nou infestate:

* Interzicerea totală a vânării mistreților,

*  Restricționarea accesului în zonele infestate,

*  Instruirea vânătorilor în vederea reducerii probabilității diseminării mai departe a virusului în mediu și în afara zonei infestate,

*  Patrulare activă pentru găsirea carcaselor de mistreț (de către personal instruit) în vederea reintroducerii supravegherii pasive,

*  Măsuri de biosecuritate în fondurile de vânătoare aplicate tuturor persoanelor care manipulează carcase de mistreț (de exemplu, evitarea posibilei contaminări a autovehiculelor, curților și caselor).

*  Testarea tuturor carcaselor de mistreț,

*  Verificarea măsurilor de biosecuritate în toate fermele de porci din zona infestată.

În zonele care au fost infestate, dar în care nu s-a mai semnalat prezența PPA timp mai multe luni, Strategia UE include alte măsuri concrete, precum recoltarea mistreților de către vânători instruiți, predarea carcaselor, măsuri de biosecuritate, restricții totale la hrănirea artificială și la vânătoarea la goarnă.

Aceste măsuri țin seama și sunt în conformitate cu recomandările Autorității Europene pentru Siguranță Alimentară, bazate pe studii și observații științifice făcute de-a lungul timpului în țările din Europa care s-au confruntat cu virusul PPA.

NOTA: Înfiinţată în anul 1961, WWF (World Wide Fund for Nature) este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-08-20Parerea ta...

VFD
20 Aug 2018

saracii porci mistreti ar trebuii sacrificati,nu porcii obisnuiti!vinovat e oricum ,cel care a introdus aceasta boala(adica omul)!
COADA DRACULUI
20 Aug 2018

SA VEDEM CE MUTATI GENETICE SI VIRUSI LETALI , VOR MAI SCOATE LABORATOARELE - BAYER - IN VIITORUL APROPIAT . ASTEPT ALTE TRAZNAI MEDICALE .
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray