2020-05-29 04:21

Zalău, Sfântu Gheorghe şi Ploieşti, în top 3 la capitolul „reciclare”

 |  16:41
Zalău, Sfântu Gheorghe şi Ploieşti, în top 3 la capitolul „reciclare”

Serviciul de colectare separată a deşeurilor de ambalaje de la populaţie s-a extins la nivel naţional, fapt confirmat de români: 64% dintre aceştia declarau la începutul anului că au posibilitatea de a colecta separat, cu o treime mai mult decât acum patru ani.

Nivelul de acces la acest serviciu se menţine totuşi scăzut, având în vedere că până la finalul anului toţi românii trebuie să poată separa deşeurile de ambalaje (conform Directivei Cadru Deşeuri 2008/98/EC). Odată cu dezvoltarea serviciului, s-au extins şi o serie de practici care au un impact negativ asupra întreg sistemului. În 2014, aproximativ 500 de containere colorate din sistemul Eco-Rom Ambalaje au fost vandalizate.

În ciuda acestor probleme cu care se confruntă toate localităţile, trei oraşele din România - Zalău, Sfântu Gheorghe şi Ploieşti- care dezvoltă sistemul de colectare separată în parteneriat cu Eco-Rom Ambalaje s-au remarcat la capitolul „reciclare”. În municipiul Zalău, fiecare locuitor colectează separat aproximativ 1 kg deşeuri reciclabile lunar, de aproximativ 3 ori mai mult decât media cantităţilor de deşeuri de ambalaje colectate separat în România. În 2014, în municipiu au fost reciclate aproximativ 1.000 de tone de deşeuri de ambalaje, de aproximativ două ori mai mult faţă de cantitatea reciclată în 2008, primul an de implementare a sistemului. În municipiul Sfântu Gheorghe, deşeurile de ambalaje sunt depuse separat corect în containerele colorate în proporţie de peste 99%. Majoritatea locuitorilor au înţeles importanţa colectării separate şi nu amestecă deşeurile reciclabile cu alte tipuri de deşeuri. În 2014, în municipiu au fost colectate separat şi reciclate aproximativ 750 tone de deşeuri de ambalaje, de 7 ori mai mult faţă de cantitatea reciclată în primul an de implementare a sistemului de colectare separată. Municipiul Ploieşti s-a confruntat cu fenomenul de amploare al furtului deşeurilor reciclabile din containere şi este printre primele oraşe din ţară care au luat măsuri de sancţionare a acestuia. Anul trecut, ploieştenii au colectat separat peste 560 tone de deşeuri de ambalaje prin intermediul celor 654 de containere speciale şi prin sistemul de colectare separată cu saci, de 17 ori mai mult faţă de cantitatea reciclată în primul an de implementare a sistemului, respectiv din 2010.

În prezent, la nivel naţional, se reciclează 55% din ambalajele puse pe piaţă. La nivel european se preconizează creşterea obligaţiilor de reciclare a deşeurilor de ambalaje până la 80% în 2030.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-03-18Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine