2019-09-22 21:35

ZĂPADĂ încărcată cu NISIP saharian, fenomen neobișnuit în România. Cât de PERICULOS este

 |  19:16
ZĂPADĂ încărcată cu NISIP saharian, fenomen neobișnuit în România. Cât de PERICULOS este

Medicii spun că nisipul din zăpadă care este inhalat poate provoca şi agrava afecţiuni şi alergii, cele mai expuse acestui pericol fiind persoanele cu afecţiuni respiratorii.

"Zăpada încărcată cu nisip saharian este periculoasă pentru persoanele cu afecţiuni respiratorii, poate declanşa acutizări ale unor afecţiuni respiratorii. Poate provoca sau agrava astmul bronşic. În plus, poate fi factor declanşator pentru forme de alergii. Particulele fine de nisip inhalate sunt periculoase, în special, pentru persoanele cu afecţiuni existente", a declarat pentru MEDIAFAX, medicul Valentin Boldea.

Medicii au o serie de sfaturi pentru persoanele cu afecţiuni respiratorii care trebuie să iasă din casă.

”Ca să să ferească de probleme, oamenii trebuie să respecte normele de igienă, să se spele des pe mâini cu apă şi săpun, iar bolnavii ar trebui să poarte măşti pentru a nu inhala praful saharian. Este recomandat să evite deplasările pe stradă, mai ales în timpul ninsorii. Precipitaţii cu praf saharian am mai avut la Galaţi în urmă cu câţtiva ani, într-o vară. Atunci au fost probleme din cauza fructelor şi legumelor pe care s-a aşezat praful. Fructele au contribuit la răspândirea prafului, am avut atunci şi afecţiuni digestive”, a spus medicul Valentin Boldea.

Agenţia de Protecţia Mediului a prelevat probe din mai multe zone din oraşul Galaţi şi va stabili dacă este vorba despre praful saharian invocat de meterologi.

Meteorlogii susţin că nuanţa portocalie a zăpezii este cauzată de un ciclon care se manifestă în nordul Africii şi peste Marea Mediterana. Acesta a râspândit la mari distanţe praful saharian curenţii aducându-l în special deasupra Turciei şi în zona de nord vest a Mării Negre. Fenomenul, foarte rar în România, se produce frecvent în munţii Alpi, vestul şi centrul continentului european fiind în calea curenţilor de aer care vin din Africa.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-03-23Parerea ta...

ANONIM
23 Mar 2018

Praful saharian este nisip fin Culoarea rosiatica este data de oxidul de fierPoate ati observat dea lungul cailor ferate pietrele sparte de culoare rosietica din cauza oxidului de fier Fierul este un element necesar organismului iar solul pe care cade zapada rosiatica se imbogateste cu fierAti auzit ca beduinii care traverseaza desertul sa moara din cauza nisipului si prafului?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray