2019-08-17 23:52

Zăpada, mai tare decât autorităţile locale

 |  23:23
Zăpada, mai tare decât autorităţile locale

P24

PR-ul Gabrielei Firea referitor la deszăpezire a oripilat opinia publică. Cei mai în vârstă şi-au amintit de felul în care erau prezentate ştirile pe vremea lui Dej şi Ceauşescu. Generaţia tânără a fost enervată de vorba multă şi faptele puţine. Doar tinerii din televiziuni, generaţia celor care nu au făcut niciodată un om de zăpadă, erau mai entuziasmaţi decât era necesar. Relatările regizate de primarul general după un pui de zăpadă a fost jalnic şi foarte aproape de cele din anii '60.

Statistica arată că cele mai grele ierni au fost în 1929, 1942, 1954 şi 1967. Erau ierni când peste noapte troienele aveau 5 metri înălţime, iar temperaturile îţi dădeau fiori numai când le pronunţai. Pe acele vremuri, “treaba murdară” era făcută cu armata, mai precis cu cei care-şi făceau stagiul militar. Acum, Firea a chemat jandarmii şi, firesc, armata, după ce a eşuat cu “deţinuţii voluntari”. Pe semne că nu deţinuţii au fost problema, ci “gardienii voluntari”.

Pe vremuri se spunea că “oamenii erau mult mai săritori. Femei şi bărbaţi ieşeau din case sau din fabrici, înarmaţi cu lopeţi, şi croiau poteci prin nămeţi. Chiar şi acum, tvr-iştii relatează cam la fel ştirile. Oamenii mureau îngheţaţi în locuinţe, în trenuri şi pe drumuri. Unii povestesc şi că lupii flămânzi dădeau târcoale caselor. În februarie 1929 s-au închis şcolile, s-au amânat încorporările, dar şi alegerile parţiale pentru Senat şi Cameră. Tramvaiele au rămas blocate în zăpadă mai multe zile, iar militarii au lucrat zi şi noapte la deszăpezire. Tot atunci, au fost aduse şi primele maşini speciale de deszăpezire din URSS. Oamenii au ieşit în stradă să ajute. Pentru că tractoarele cu pluguri nu mai făceau faţă, orăşenii s-au mobilizat şi-au ieşit pe străzi înarmaţi cu lopeţi. Primele mijloace de transport care au circulat au fost tramvaiele, iar de o parte şi de alta a şoselei erau nămeţi de peste un metru înălţime”. Exemplele pot continua. Totul era şi rămâne o minciună. Oamenii ieşeau cu lopeţile de frica PCR. Nimeni nu ieşea de plăcere, nici măcar la defilările de 1 Mai sau 23 August. La ţară, oamenii se mobilzau spre binele lor. În comunităţile mici, ruşinea faţă de vecini era o valoare incomensurabilă. Oamenii săreau din omenie sau pentru menţinerea respectului celorlalţi la orice incendiu, accident sau boală a vecinului. Niciodată de plăcere sau că nu avea ce face acasă. Cert este că nimeni nu-şi permitea să nu pună mâna la treabă.

În zi

Zăpada, mai tare decât autorităţile locale
zoom
lele noastre, când autorităţile dispreţuniesc cetăţenii, atitudinea oamenilor este firească. Sunt oameni plătiţi să facă asta şi nu o fac. În urmă cu doi ani, sfidarea a fost atât de mare, încât Sorin Oprescu a ordonat să se lucreze numai pe trotuare. Niciun operator nu l-a ascultat. Tot soarele a fost cel care a contribuit la curăţarea trotoarelor. Fâstâceala lui Firea şi a primarului de la sectotul 5, Daniel Florea, când în direct un bucureştean i-a apostrofat pentru halul în care a circulat (sau nu a circulat) RATB denotă că regia transmisiei a eşuat, că minciunile nu mai ţin. Promisiunea edililor că nu-i vor plăti pe operatori nu o mai crede nimeni, poate doar în situaţia în care se doreşte să fie schimbaţi cei vechi cu “ai lor”.!


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-01-12Parerea ta...

ION
13 Ian 2017

A fost o ninsoare obișnu ita, haideți sa fim real iști. Nu o calamitate. I ar măsurile stupide si l ipsite de eficientă ale doamnei Gabi au fost dire ct proporționale cu inco mpetenta si incapacitatea sa managerială. Nu a fo st mai prost deszăpezit Bucureștiul, in ultimii 5 ani. Au trecut 72 de or e si sunt maldăre de ză pada peste tot, inclusiv pe prima banda a carosabi lului, cum a rămas de la niste pluguri bezmetice si degringolate. Acesta e ste adevarul. S-a lucrat prost, amatoristic, cu g
DAN
13 Ian 2017

Anul trecuta nins putern ic, s-au rupt copacii de zapada. Dimineata, la pri ma ora, arterele erau la negru, toate benzile func tionale. Atunci era prima rul ala tinar de la PNL. Nu zic ca liberalii sunt perfecti dar chiar a fac ut treaba. Tin minte ca a m facut 20 de minute pan a la Otopeni la 6 diminea ta si nu mi-a venit sa cr ed.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray