2019-10-19 20:25

Zeci de ceferişti PROTESTEAZĂ în faţa Ministerului Transporturilor

 |  12:08
Zeci de ceferişti PROTESTEAZĂ în faţa Ministerului Transporturilor

Câteva zeci de persoane, membri ai Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă, pichetează joi Ministerul Transporturilor, de la ora 10:00, fiind nemulţumite de situaţia în care se află CFR SA şi de salarizarea personalului feroviar.

Sindicaliştii sună din vuvuzele şi agită pancarte pe care scrie: "Tăiaţi incompetenţa, nu salariile" , "Opriţi distrugerea căii ferate", "Jos mâna de pe CFR Marfă" , "Unde sunt investiţiile în calea ferată?".

Potrivit preşedintelui FML, Iulică Măntescu, la acţiunea de pichetare a Ministerului Transporturilor vor fi maximum 100 de persoane.

"Am anunţat la Jandarmerie maxim 100 (de persoane - n. r.) şi m-au avertizat să nu vin cu mai mult de 100. Deci, eu zic că (vor fi - n. r.) în jur de 80, plus sau minus 10. Nu am făcut mobilizare generală, că urmează mitingul de pe 23 (aprilie - n. r.), iar atunci vom fi mai mulţi", a declarat pentru AGERPRES Iulică Măntescu.

Întrebat dacă va intra la discuţii cu reprezentanţii ministerului, acesta a răspuns: "Până la ora aceasta nu m-a contactat nimeni".

"Eu am depus memorii, tot depun până când se vor plictisi şi îmi vor da un răspuns", a adăugat sindicalistul.

Printre problemele semnalate de preşedintele FML se numără datoriile CFR SA, situaţia infrastructurii feroviare, statutul personalului feroviar, dar şi salarizarea personalului, Măntescu afirmând că aproximativ 60% dintre salariaţi lucrează pe salariul minim.

"Am avut discuţii şi la Ministerul Finanţelor, iar aceştia au spus că dacă Ministerul Transporturilor va iniţia anumite acte normative ne vor susţine, în sensul să ne recuperăm câteva creanţe de la diferite societăţi ale statului, bani pe care îi are de recuperat CFR Marfă în contul transportului efectuat. De exemplu, ne-a promis că ne susţin şi pentru recuperarea unei părţi din supraacciză, aşa cum se întâmplă în zona auto. Deci, dacă lucrurile încep să funcţioneze nu pot să vă spun acum, dar discutăm pe 23 (aprilie - n. r.)", a subliniat liderul sindical.

În data de 29 martie, mecanicii de locomotivă au anunţat că vor picheta în zilele de 5, 12 şi 19 aprilie Ministerul Transporturilor, iar pe 23 aprilie va fi organizat un marş către Guvern, din cauza situaţiei din sistem.

"În cazul în care nu se găsesc soluţii, noi am întreprins şi vom trece la o serie de măsuri şi acţiuni sindicale, printre care vreau să anunţ că în datele de 5, 12 şi 19 aprilie vom picheta Ministerul Transporturilor, iar în data de 23 aprilie, de Ziua Feroviarului, am stabilit, cu marea majoritate a colegilor din sistemul feroviar, să facem un miting în faţa Ministerului Transporturilor, urmat de un marş până în Piaţa Victoriei, unde vom depune un memoriu şi la Guvernul României şi vom acţiona aproximativ 2 ore în faţa Guvernului României. Eu sper, în al 12-lea ceas, că decidenţii vor interveni şi vor rezolva problema creată de cele două entităţi ale statului, CFR SA şi CFR Marfă", a declarat preşedintele FML, Iulică Măntescu, într-o conferinţă de presă susţinută pe 29 martie.

Ministrul Transporturilor, Lucian Şova, a afirmat, la începutul săptămânii trecute, că CFR Marfă a acumulat o datorie netolerat de mare la CFR Infrastructură, de peste 100 de milioane de euro, iar dacă CFR Infrastructură ar folosi toţi banii pe care îi are de primit de la această companie am avea sute de kilometri de pe care restricţiile ar fi ridicate.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-04-05Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray