2020-04-07 11:41

Zeci de funcţionari publici vor da examen pentru funcţiile pe care le deţin. Ministerul Muncii organizează concursuri, cunoscând deja câştigătorii

 |  18:54
Zeci de funcţionari publici vor da examen pentru funcţiile pe care le deţin. Ministerul Muncii organizează concursuri, cunoscând deja câştigătorii

Angajaţii din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Familiei şi Copilului,Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap, Agenţiei Naţionale pentruEgalitatea de Şanse sau în cadrul Inspecţiei Sociale vor da examen pentru a-şipăstra funcţiile, conform deciziei Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale.Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici acuză ministerul de ilegalitateşi sunt hotărâţi să acţioneze în instanţă. Reprezentanţii funcţionarilorpublici au fost chemaţi la negocieri de către demnitari, la două ore dupăelaborarea deciziei. Ministerul Muncii a mai pierdut un proces similar când aîncercat să reducă numărul angajaţilor de la Protecţia Consumatorilor.

Persoanle care au lucrat în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Familiei şi Copilului,Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap, Agenţiei Naţionale pentruEgalitatea de Şanse sau în cadrul Inspecţiei Sociale vor fi nevoite să suţinăexamene pentru a ocupa în continuare funcţiile pe care le au în prezent, dupătrecerea instituţiilor în subordinea Ministerului Muncii. Totuşi, personaluldin cadrul autorităţilor enumerate mai sus a susţinut deja examene pentruocuparea posturilor. Reprezentanţii funcţionarilor publici susţin că măsuraMinisterului Muncii este ilegală. “Este aberant. Noi am contestat acest lucru. Am trimis un reprezentant alnostru la Ministerul Muncii. În primul rând, această măsură încalcă legea.Ministerul organizează acest concurs pe criteriu de restructurare, ceea ce nuse poate. Trebuie stabilite anumite criterii. Ministerul ne-a invitat ladiscuţii astăzi (ieri) la ora 10.00, dar am primit comunicatul în care se anunţa organizarea concursului, laora 8.30. Nu înţeleg de ce ne-aumai chemat la dezbateri”, ne-a declaratvicepreşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP), IngridIordache. Aceasta susţine că soluţia Ministerului pentru reducerea număruluiangajaţilor este discriminatorie. ConducereaSNFP este determinată să acţioneze în instanţă dacă demnitarii nu vor lua înconsiderare punctul de vedere al funcţionarilor. “Am trimisdeja o contestaţie. Această decizie a ministerului este şi discriminatorie.Dacă Ministerul Muncii are posturi vacante pe care le scoate la concurs, atunciau dreptul să candideze toţi funcţionarii publici fără loc de muncă, nu doarcei din cadrul autorităţilor desfiinţate. Este o concurenţă neloială. Sperăm careprezentanţii ministerului să ţină cont de propunerile noastre, cu toate că,de regulă, acţionează de capul lor. Dacă nu vom fi luaţi în considerare, îi vomacţiona în instanţă. Am mai avut o astfel de situaţie cu ANPC (AutoritateaNaţională pentru Protecţia Consumatorului). Şi acolo s-au încercatdisponibilizări. Am acţionat în instanţă şi am câştigat”, ne-a mai explicat Ingrid Iordache.

Angajaţii autorităţilor, lăsaţi fără salarii compensatorii

Reprezentanţii funcţionarilor publici acuză oficialiiMinisterului Muncii că au refuzat discuţiile pe tema reducerii cheltuielilor. “Oamenii care lucrează la aceste autorităţi au susţinutexamene pentru a ocupa posturile. Ministerul a luat această decizie doar pentrua scăpa de o parte dintre angajaţi. Au refuzat să discute cu noi. Poate găseamalte metode pentru reducerea cheltuielilor, fără disponibilizări. S-a săritpeste mai multe etape. Au venit şi au anunţat direct că aceste autorităţi vorfi desfiinţate. La ANPH sunt 10 posturi şi vor rămâne 8. Automat doi oameni vortrebui să părăsească locul de muncă. Nu poţi să verifici activitatea acestor oameniprin concurs”, ne-a mai spusvicepreşedintele SNFP.

Salariile compensatorii nu au fost plătite. “La sfârşitul fiecărui an, în luna decembrie, acestorfuncţionari li se face o fişă de evaluare a activităţii. Ministerul putea să iaîn considerare acele evaluări. În plus, dacă erau plătite salariilecompensatorii era o altă situaţie. Dacă tu eşti funcţionar în cadrul ministeruluişi ai salariu 600-700 de lei, atunci preferi să iei salariul pe cinci luni şisă-ţi cauţi de lucru în altă parte”, ne-a mai explicat Ingrid Iordache.

Fostul secretar de stat pe Ministerul Muncii, TheodoraBertzi, consideră concursul organizat de „Şeitan şi compania“ o modalitate prin care demnitarii îşi pot instalapersoanele apropiate în funcţii importante. “Este o prostie. Nu ştiu cum să scape de nişte profesionişti pentru a angajaoamenii lor. În cadrul Protecţiei Copilului lucrează oameni cu experienţă. Aceştioameni au dat proba vieţii. Dovada activităţii bune desfăşurate de aceştioameni este faptul că ne-am integrat în Uniunea Europeană. Acesta a fostcriteriul care a stat la baza înfiinţării acestor autorităţi”, ne-a declarat Theodora Bertzi. Aceasta susţine că Executivulnu ştie cum să procedeze pentru a face rost de sume cât mai mari de bani. “Persoanele care au deţinut funcţii în cadrul acestorautorităţi trecute în subordinea Ministerului au susţinut deja un examen.Altfel nu se puteau angaja. Să organizezi un alt examen este o pierdere detimp. Este încă o dovadă a incapacităţii acestui Guvern care a creat o situaţiede haos. Guvernul nu ştie ce să facă”, ne-a mai spus Bertzi.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-08-27Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine