2020-02-16 20:36

Zeci de persoane şi-au depus în mod simbolic impozitele pe treptele Ministerului Finanţelor

 |  16:03
Zeci de persoane şi-au depus în mod simbolic impozitele pe treptele Ministerului Finanţelor

Câtevazeci de persoane s-au adunat, ieri, în jurul orei 11.00,la sediul Ministerului Finanţelor, şi au depus în mod simbolic borcane cumonede pe treptele instituţiei, dar şi opetiţie, pentru a protesta faţă de noua modalitate de impozitare a drepturilorde autor.

Printrecei prezenţi la flashmob s-au aflat jurnalişti, scriitori, dar şi persoane dinalte domenii de creaţie, afectate de noilor reglementări privind impozitareadrepturilor de autor. Aceştia au adus foi pe care era scris textul "Grevăfiscală" sau "Dle Vlădescu, dumneata ai sta la trei cozi pelună?" şi borcane plin cu monede, care simobilizau taxele pe care cei careau contracte de drepturi de autor, convenţii civile şi PFA (persoane fiziceautorizate) trebuie să le plătească la stat. Ei au agitat borcanele cu monedeşi le-au depus "jertfă" pe treptele Ministerului Finanţelor, strigând"Luaţi-ne banii!". Totodată, cei care au protestat faţă de nouamodalitate de impozitare a drepturilor de autor au depus pe trepteleMinisterului Finanţelor Publice şi o petiţie, intitulată "Nu plătim taxelepână nu avem o declaraţie unică, anuală şi online", adresată premieruluiEmil Boc. "Noi, subsemnaţii, ne declarăm dezaprobarea faţă de modulumilitor în care administraţia pe care o conduceţi înţelege să aplice noileprevederi privind veniturile de natură profesională. Ni se pare ilogic, absurdşi jignitor să fim purtaţi pe drumuri, lunar, de la o instituţie la alta, săcompletăm nişte declaraţii la fel de absurde. Cei mai mulţi dintre noi nici nusuntem capabili să înţelegem ce ar trebui să completăm", se arată întextul petiţiei, care a fost postată iniţial pe internet şi a fost semnată,până vineri la ora 12.00, de peste 3.930 de persoane. "Domnuleprim-ministru, ne declarăm incapabili să ne ridicăm la nivelul Guvernului pecare îl conduceţi. Cum nu putem schimba poporul, ar fi mai uşor să schimbăm Guvernul.Sau Guvernul să încerce să coboare la nivelul nostru. De aceea, vă punem ladispoziţie, prin poştă, fiecare în parte, copii ale contractelor pe baza cărorasuntem plătiţi. Veţi primi din partea noastră aceste plicuri, ca semn al buneinoastre credinţe. Ne exprimăm disponibilitatea, ca nişte contribuabili oneştice suntem, să plătim taxele legale, după ce ne veţi comunica sumele aferente.Vom face acest lucru după ce Guvernul pe care îl conduceţi ne va pune ladispoziţie o declaraţie-cadru simplă, completabilă anual, inclusiv în regimonline. Am aştepta şi scuze din partea unui guvern responsabil. Până atunci,noi subsemnaţii, ne declarăm cetăţeni în grevă fiscală", se mai spune înpetiţie.

Proteste şi la Cluj

AsociaţiaProfesioniştilor din Presă Cluj (APPC) va organiza săptămâna viitoare un marşde protest faţă de modul în care s-a hotărât impozitarea drepturilor de autor,jurnaliştii fiind astfel obligaţi să se prezinte, lunar, la ghişeele a treiinstituţii "ca huliganii la secţie în ziua meciului".

Într-uncomunicat al APPC oferit publicităţii, se arată că noul sistem de plată acontribuţiei individuale pentru cei care sunt plătiţi pe drepturi de autor a fostanunţat foarte târziu şi a fost "băgat pe gât fără să existe o dezbatereefectivă pe seama lui". "Asociaţia Profesioniştilor din Presă Cluj(APPC) va protesta în stradă faţă de felul în care s-a hotărât impozitareadrepturilor de autor. Nu ne opunem impozitării, ci dublei impozitări şifaptului că lună de lună trebuie să ne prezentăm la ghişeu ca huliganii lasecţie în ziua meciului. Ba chiar mai rău, că avem de mers în trei locuri. Noulsistem a fost anunţat foarte târziu şi ne-a fost băgat pe gât fără să existe odezbatere efectivă pe seama lui", se mai arată în documentul citat.Potrivit conducerii APPC, marşul de protest este prevăzut pentru miercuri, 1septembrie, timp de o oră, între orele 12.00 şi 13.00, pe traseul TeatrulNaţional, Bdul Eroilor, Piaţa Lucian Blaga, Primărie, Piaţa Unirii, PrefecturaCluj. La marş vor participa şi reprezentanţi ai Operei Naţionale Cluj şi aiUniunii Scriitorilor, afectaţi, de asemenea, de măsura luată de Guvern, astfelîncât protestul va fi însoţit de un "cor al robilor" cu tobe şitrompete.

APPCva redacta un memoriu care va fi transmis Guvernului României.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-11-09Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine