2020-08-12 02:06

Ziua FERTILITĂȚII în România. Vino la Copacul DORINȚELOR!

 |  19:26
Ziua FERTILITĂȚII în România. Vino la Copacul DORINȚELOR!

Primaria Capitalei organizeaza a treia editie a Zilei Fertilitatii in Romania, eveniment intitulat simbolic: COPACUL DORINTELOR! Sute de parinti, bunici si copii sunt asteptati duminica, 16 iunie, in Parcul Circului din Bucuresti, incepand cu ora 11.00, pentru a celebra implinirea celui mai frumos vis de pe pamant: acela de a fi parinte. Artisti si personaje din desene animate vor da startul veseliei intr-un loc de poveste, iar magicienii vor avea mult de lucru pentru cuplurile care mai au vise de implinit.

Evenimentul este o initiativa unica in Romania, o premiera nationala: in Parcul Circului se va realiza cel mai mare copac-album foto al romanilor nascuti in urma procedurii de Fertilizare in Vitro, numit COPACUL VIETII. Romania nu are o statistica in acest domeniu - nu se stie exact cati copii romani s-au nascut in urma unui FIV, procedura realizata la noi sau in alta tara. De aceea, duminica va avea loc si cea mai interesanta sedinta foto organizata vreodata intr-un parc. Ulterior, fotografiile vor fi adunate intr-un album, practic primul album din Romania al copiilor nascuti in urma unui procedurii de Fertilizare in Vitro.

De asemenea, in Parcul Circului din Bucuresti se va realiza si COPACUL DORINȚELOR. Cuplurile care își doresc un copil (sau mai multi) sunt invitate sa-si scrie marele vis pe un balon pe care mai intai il pun in Copacul Dorintelor, pentru ca la finalul evenimentului sa-l trimita catre cer.

Sunt mai bine de 40 de ani de cand a venit pe lume primul copil conceput in afara corpului uman. Adica, prin FIV, asa cum e astazi foarte cunoscuta procedura. S-a intamplat in Anglia, sub indrumarea doctorului R.G. Edwards. Louise Joy Brown a aparut, astfel, in viata unei familii care se chinuia de 9 ani sa aiba un copil. Si istoria a consemnat faptul ca doar nasterea unui membru al Familiei Regale mai trezeste azi interesul pe care l-a atins, in lume, nasterea primului bebelus "in eprubeta". In speranta ca vor putea surprinde, intr-o fotografie, momentul istoric si chipul bebelusului, se spune ca fotografii britanici prezenti la spitalul Oldham, au lansat o alarma falsa cu bomba si astfel toti pacientii au fost evacuati. In ziua in care micuta Louise a fost adusa acasa de catre parinti, casa lor era inconjurata de cel putin 100 de ziaristi. Era normal ca interesul sa fie asa de mare. Louise era primul bebelus din lume nascut prin FIV. I-au urmat peste 5 milioane de alti bebelusi si numarul este in crestere.

Primul roman nascut in urma unei proceduri FIV are astazi 25 de ani si a venit pe lume in urma unei proceduri de fertilizare in vitro, realizata, la Timisoara, de catre medicul Ioan Munteanu si o echipa de la Maternitatea Bega.

Potrivit Societăţii Europene de Reproducere Umana şi Embriologie (ESHRE), aproape 350.000 de copii in fiecare an sunt nascuţi in urma fertilizarii in vitro, respectiv 0,3% din cele 130 de milioane de bebeluşi nascuti in intreaga lume.

În România, se efectuează aproximativ 5.000 de fertilizări in vitro pe an, de 10 ori mai puțin decât în Europa de Vest desi statisticile spun că, si la noi, unul din cinci cupluri are probleme de fertilitate. Unul din cinci cupluri duce această povară, de cele mai multe nespusă, nemărturisită vreodată. Din pacate, prea puţine perechi cer sfatul unui medic. Fie pentru ca nu stiu ca au nevoie, fie pentru ca nu au bani. Infertilitate este o boală, ca oricare alta, și se tratează dacă cei cu probleme de fertilitate merg la medic din timp!

Datele Eurostat arată că România se află printre primele țări care înregistrează un declin demografic îngrijorător și statul ar trebui să se implice mai mult până nu e prea târziu și dispărem ca nație.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-06-14Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz