2020-08-08 03:32

Ziua mondială fără tutun. Îndemn OMS: Orice zi e bună să te laşi de fumat!

 |  07:49
Ziua mondială fără tutun. Îndemn OMS: Orice zi e bună să te laşi de fumat!

Sâmbătă este marcată Ziua mondială fără tutun, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) vine cu un nou îndemn: orice zi este bună să te laşi de fumat.

Ziua mondială fără tutun a fost stabilită în 1988 şi are scopul de a încuraja autorităţile să ia măsuri pentru a contracara efectele fumatului, transmite Digi 24.

Mai mult, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut creşterea taxelor şi accizelor la tutun. Acest lucru ar duce la o scădere a numărului de fumători cu până la 8%.

Tutunul este principala cauză a deceselor la nivel mondial. Cinci mii de miliarde de ţigări sunt fumate în fiecare an în întreaga lume.

De asemenea, şase milioane de fumători mor anual şi se estimează că până în 2030, numărul lor va ajunge la opt milioane.

În România, peste 42.000 de români mor în fiecare an din cauza bolilor provocate de fumat, precum cancer, boli cardiovasculare şi boli pulmonare cronice.

"Universitatea din Washington a calculat câți oameni mor în fiecare țară din cauza fumatului printr-una din cele patru boli principale, este vorba de cancer, de boli cardiovasculare, de bolile obstructive cronice și de infarctul miocardic. În România, în fiecare an mor cel puțin 42.000 de persoane din cauza fumatului", a afirmat dr. Magdalena Ciobanu.

Medicul a susţinut că în ultimii ani, numărul de decese prin cancer pulmonar, ca și prin orice altă formă de cancer a crescut cu mai mult de 10%.

"Nu este vorba că nu avem metode de tratament, că nu am fi capabili în România să tratăm cancere și de aceea mor pacienții, ci este vorba de faptul că numărul de cazuri nou diagnosticate cu această boală este într-o continuă creștere. În ultimii patru ani, numărul de cazuri noi de cancer pulmonar a crescut atât la bărbați, cât și la femei", a precizat dr. Magdalena Ciobanu.

Citeşte şi:  


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-05-31Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz