2019-10-18 04:34

Ziua Mondială anti HIV/SIDA, în România: Sistemul sanitar, mai bolnav decât seropozitivii

 |  20:13
Ziua Mondială anti HIV/SIDA, în România: Sistemul sanitar, mai bolnav decât seropozitivii

Lipsa tratamentelor, refuzul medicilor şi atitudinea discriminatorie aautorităţilor sunt doar o parte din problemele cu care se confruntă persoaneleafectate de HIV/SIDA, din România. Organizaţiile persoanelor seropozitive seplâng că este “aproape imposibil” să demonstrezi că un medic a refuzat să consulte sau sătrateze un pacient. Colegiul Medicilor spun că refuzul cadrelor medicale estedeterminat de lipsa fondurilor pentru sterilizatoare. Medicii avertizează că odiminuare a bugetului Sănătăţii, în 2011, va cauza decesul a sute de bolnavi.

Pe 1 Decembrie a fost Ziua Internaţională de LuptăÎmpotriva HIV/SIDA. În România, această dată a însemnat o oportunitate de aaminti problemele cu care se confruntă persoanele seropozitive din ţaranoastră, în fiecare zi.

“Una dintre cele mai mariprobleme cu care se confruntă persoanele seropozitive este lipsa tratamentelor.Există spitale care, de ceva timp, nu mai oferă tratament. La Suceava şi laIaşi, de exemplu, nu se mai acordă tratament de două luni. Motivul este lipsabanilor”, ne-a declaratpreşedintele Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA,Cristian Roşu. Acesta atrage atenţia că o altă problemă gravă pentru persoaneleseropozitive este discriminarea, numeroşi medici refuzând să trateze pacienţiicu HIV/SIDA. “În România, există încontinuare discriminare. Grav este că există medici care refuză să tratezepersoanele seropozitive. A fost cazul unei femei care trebuia să nască princezariană şi cel al unui bărbat ce trebuia operat la Spitalul UniversitarBucureşti. Medicii i-au refuzat. De asemenea, multe cabinete stomatologicerefuză să trateze seropozitivi. Eu aş declara de fiecare dată când merg ladentist că sunt seropozitiv. Este clar că persoana care mă refuză nu areinstrumentele sterilizate şi nu ar trebui să trataze nici o persoană”, ne-a mai explicat Cristian Roşu.

Potrivit preşedintelui UNOPA, în România este foarte greusă demonstrezi că un medic a refuzat să trateze un pacient. “Nici sancţiunile nu sunt foarte mari. În plus, estefoarte greu să demonstrezi că un medic a refuzat să trateze un seropozitiv.Birocraţia este teribilă. Singurul mod în care se poate demonstra că un medic arefuzat să trateze o persoană afectată de HIV/SIDA este să-l filmezi cu cameraascunsă, dar nici aşa nu este sigur”, ne-a mai spus Roşu.

Colegiul Medicilor: Reducerea bugetului Sănătăţii, moartea pacienţilor

Conducerea Colegiului Medicilor din România (CMR) susţinecă principalul factor ce determină cadrele medicale să refuze pacienţiiseropozitivi este lipsa banilor pentru sterilizatoare şi avertizează că oreducere a bugetului pentru Sănătate, pe 2011, va cauza decese ale tot maimultor bolnavi. “Numărul cazurilor încare un medic refuză să trateze o persoană seropozitivă este în scădere. Coduldeontologic sancţionează grav un medic care refuză un pacient seropozitiv,mergând până la anularea permisului de liberă practică. De cele mai multe ori,pacienţii seropozitivi sunt refuzaţi din cauza lipsei de mijloace. Nu suntsterilizatoare. După o naştere prin cezariană, sala nu mai trebuie folosită 24de ore. În România, nu ne permitem acest lucru. Este rezultatul unui sistem desănătate subfinanţat. Sper ca reducerea bugetului Sănătăţii cu 40% să fie doarun zvon. Altfel, vor deceda mulţi bolnavi din lipsă de tratament”, ne-a declarat preşedintele CMR, Vasile Astărăstoae.

Experţii în sociologie şi psihologie sunt convinşi căautorităţile şi şcoala încurajează de multe ori discriminarea. “Este o adevărată mitologie a persoanelor seropozitive.Vorbim despre o frică de necunoscut a oamenilor. Am constatat o atitudinediscriminatorie şi la comisia prezidenţială ce ar trebui să se ocupe deproblemele persoanelor seropozitive”, ne-a explicat psihologul şi sociologul Hanibal Dumitraşcu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638951-09-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray