2019-10-15 17:05

1 iulie 2017: Tarife anuale de înregistrare şi metenanţă pentru domeniile “.ro”

 |  14:45
1 iulie 2017: Tarife anuale de înregistrare şi metenanţă pentru domeniile “.ro”

P24

De la 1 iulie 2017, se va introduce tariful de înregistrare şi mentenanţă anuală pentru domeniile “.ro”. În prezent, România este singura țară din Europa care nu a introdus un tarif de mentenanţă anuală pentru domenii. Informaţia a publicată pe 23 decembrie 2016 pe site-ul Romania Top Level Domain (www.rotld.ro), care explică de ce se va aplica acest tarif.

“Stabilirea tarifului de înregistrare şi mentenanţă anuală reprezintă o cerinţă necesară pentru alinierea domeniilor “.ro” la politicile adoptate de toate ţările din lume. În Europa, în mod treptat, toate țările au trecut la înregistrarea pe perioadă limitată de timp a domeniilor cod de țară și reînnoirea în cazul în care solicitantul doreşte folosirea în continuare a numelui. Ultima țară din Europa care a trecut la plata taxei anuale la domenii este Slovenia, în urmă cu cca. 4 ani. În prezent, România este singura țară din Europa care nu a introdus un tarif de mentenanță anuală pentru domenii”, se spune pe site-ul menţionat.

Cim se justifică tarifele

1. Așa cum se arată și în documentul "Speculative and Abusive Registration of Internet Domain Names – Draft Principles of a Code of Conduct" al Comisiei Europene din anul 2000, tariful de înregistrare și mentenanță anual este necesar pentru acoperirea costurilor inițiale de înregistrare, precum și pentru acoperirea costurilor zilnice de menținere în funcțiune a înregistrării, cum ar fi: costurile pentru sistemul de nameservere, costuri pentru sistemul de înregistrare, costuri pentru serverul WHOIS, costuri pentru serviciul de "help desk", costuri de dezvoltare hardware și software, costuri de întreținere și service, precum și costuri pentru asigurarea unei mai bune securități.

2. Stabilirea tarifului de înregistrare și mentenanță anuală are de asemenea avantajul că va duce la deblocarea numelor de domenii ".ro", care au fost înregistrate începând cu anul 1993, și care în prezent nu mai sunt folosite, fie că firmele ce le-au solicitat au dispărut, fie că persoana care le-a solicitat nu mai are nevoie de acele nume în prezent.

3. Tariful de înregistrare și mentenanță anuală a unui domeniu ".ro" se stabilește, la o valoare de referință pentru Registrul de domenii .ro și asigură atât serviciul de înregistrare cât și o perioadă de 5 ani de utilizare în condiții de securitate. După expirarea perioadei de 5 ani, se va achita anual o valoare de referință pentru Registrul de domenii .ro, necesară păstrării serviciului de utilizare a domeniului .ro în condiții de siguranță.

4. Pentru numele de domenii ".ro" înregistrate înainte de data de 01.07.2012, deținătorii dreptului de utilizare au obligația de a achita tariful de mentenanță anual în intervalul 01.07.2017-01.10.2017. Pentru domeniile ".ro" înregistrate în intervalul 01.07.2012 – 01.07.2017, tariful de mentenanță anual va fi achitat în momentul în care dreptul de utilizare a numelui de domeniu ".ro" este egal cu 5 ani de la data înregistrării.

Registrul Român de domenii .ro - RoTLD va transmite informaţii și instrucțiuni importante la adresa de e-mail a deținătorului dreptului de folosință cu privire la introducerea tarifului de înregistrare și mentenanță anuală pentru domeniile ".ro".

ROTLD solicită în baza Regulilor de Înregistrare (Art. 20) și a Contractului de Înregistrare (Art. 4) de la www.rotld.ro ca deținătorii domeniilor .ro să verifice și să își actualizeze datele de contact cu ajutorul platformei de administrare domenii de la www.rotld.ro -> Administrare domenii.

Prețurile practicate

Costul serviciului pentru înregistrarea sau transferul dreptului de folosință al unui domeniu .ro este de 51,26 USD + TVA (19%) în valoare totală de 61 USD. Nu există taxă de mentenanță anuală în prezent. Plata se face la înregistrare. Dacă se va introduce taxa de mentenanță anuală veți fi anunțați din timp. Pentru persoanele juridice și fizice din România, plata se face în lei la cursul BNR din data facturii. Plata poate fi făcută astfel:

On-Line cu Card Bancar; prin transfer bancar.

Registrul de domenii .ro nu are obligația de a ține evidența domeniilor deținute de către fiecare persoană fizică sau juridică. Fiecare deținător are obligația să-și mențină la zi evidența domeniilor .ro înregistrate. ROTLD oferă contra cost lista domeniilor deținute de către o persoană, în urma primirii unei cereri ferme, în care se menționează foarte clar criteriul de căutare în baza de date (numele persoanei ce deține domeniile). ROTLD nu își asumă răspunderea că lista domeniilor .ro este completă, în cazul în care criteriul de căutare nu este menționat.

Tarifele sunt următoarele:

* 1-100 domenii .ro deținute - 100 euro (+ TVA) în valoare totală de 119 euro;  

* 101-200 domenii .ro deținute - 200 euro (+ TVA) în valoare totală de 238 euro; * 201-300 domenii .ro deținute - 300 euro (+ TVA) în valoare totală de 357 euro s.a.m.d.

Pentru detalii consultaţi www.rotld.ro


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-01-20Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray