2019-07-19 20:05

1 IUNIE, Ziua Internaţională a COPILULUI. Istoria unei tradiţii

 |  09:14
1 IUNIE, Ziua Internaţională a COPILULUI. Istoria unei tradiţii

Ziua internaţională a copilului este sărbătorită în România şi în alte 50 de ţări, la data de 1 iunie.

Ziua copilului. De asemenea, o zi dedicată copilului este celebrată la date diferite în peste 100 de state.

1 Iunie, Ziua Internaţională a Copilului, este sărbătorită şi de Google, printr-un doodle special.

Cum a luat naştere Ziua Internațională a Copilului

Sărbătorirea unei zile dedicate copilului a fost propusă în 1925, la Conferinţa mondială pentru bunăstarea copiilor de la Geneva. Decizia instituirii unei zile pentru protecţia copiilor a fost adoptată de către Federaţia Democratică Internaţională a Femeilor, în cadrul unei sesiuni speciale din noiembrie 1949, desfăşurată la Moscova.

La 14 decembrie 1954, Adunarea Generală a ONU a adoptat Rezoluţia nr. 836 pentru a proclama o Zi mondială a copilului. Pornind de la convingerea că trebuie acordată o atenţie deosebită copiilor, care reprezintă generaţia de mâine, Adunarea a recomandat, cu acest prilej, ca începând din 1956, în toate ţările să fie instituită o Zi mondială a copilului, pentru ca ea să fie marcată "ca o zi a fraternităţii şi înţelegerii între copiii de pretutindeni, a activităţilor dedicate promovării idealurilor şi obiectivelor Cartei şi bunăstării copiilor din toată lumea, pentru întărirea şi lărgirea eforturilor pe care Naţiunile Unite le fac în favoarea copiilor din întreaga lume", potrivit www.un.org.

Rezoluţia recomanda guvernelor statelor membre să instituie o astfel de zi, la data pe care o considerau de cuviinţă, deci nu neapărat 1 iunie, dată la care este sărbătorită în România. Organizaţia Naţiunilor Unite marchează această zi la 20 noiembrie, data la care au fost adoptate Declaraţia Drepturilor Copilului în 1959 şi Convenţia asupra Drepturilor Copilului în 1989.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-06-01Parerea ta...

Doresc sa comentezMAI VECHI...

Ziua copilului artist Copilul este ca o oglindă care te amețește puțin sau ca o fereastră deschisă către viitor, dar totdeauna copilul te intimidează, ca și când știe el ce știe
31 Mai 2018

PUBLICITATE


loading...


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray