2020-07-06 20:36

A murit Radu PENCIULESCU, regizorul care a înființat Teatrul MIC din București

 |  20:26
A murit Radu PENCIULESCU, regizorul care a înființat Teatrul MIC din București

Regizorul de teatru Radu Penciulescu a încetat din viaţă, la 22 martie 2019, la vârsta de 88 de ani, au declarat, pentru Agerpres, surse din Uniunea Teatrală din România - UNITER.

Radu Penciulescu s-a născut la 25 mai 1930, la Bucureşti, și a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1956, fiind coleg cu Lucian Pintilie, Sanda Manu, Mihai Dimiu și Valeriu Moisescu.

După absolvire (1955) a fost regizor angajat la Oradea şi a lucrat la Craiova, pe când director al teatrului din Bănie era Vlad Mugur.  În 1964, Radu Penciulescu a înfiinţat Teatrul Mic, al cărui prim director a și fost, perioadă în care a predat la Institutul de Teatru, unde existau două clase de regie, una a sa, cealaltă a lui David Esrig. A montat spectacole de referinţă, precum „Doi pe un balansoar" (cu Leopoldina Bălănuţă şi Victor Rebengiuc), „Dansul sergentului Musgrave" sau „Regele Lear" (la Teatrul Naţional Bucureşti), „Woyzeck" (la Piatra Neamţ), „Vicarul" (la „Bulandra"). A fost atras de teatrul de idei, de teatrul-documentar, fiind considerat unul dintre regizorii cei mai cerebrali ai generaţiei sale.  În 1973 a plecat din ţară, stabilindu-se în Suedia, unde a ocupat postul de profesor la secţia de regie a Şcolii Superioare de Teatru din Malmö, până la pensionare.  După 1990, Radu Penciulescu a lucrat în România în sistem de work-shop, la Teatrul Naţional Bucureşti, pe teme shakespeariene, sau la Olăneşti, pe texte din Cehov. În octombrie 2009 a susţinut conferinţa „Despre actor, pedagogie şi text ...'' în cadrul seriei „Conferinţele Teatrului Naţional Bucureşti''. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-03-22Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz