2019-11-15 00:20

Actorii Cezara DAFINESCU și George MIHĂIȚĂ vor primi titlul de CETĂȚEAN DE ONOARE al Capitalei

 |  11:50
Actorii Cezara DAFINESCU și George MIHĂIȚĂ vor primi titlul de CETĂȚEAN DE ONOARE al Capitalei

Actorii Cezara Dafinescu şi George Mihăiţă vor primi titlul de cetăţean de onoare al Capitalei, a decis miercuri Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB), informează News.ro.

Titlul le va fi acordat „în semn de aproeciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ puse în slujba artei cinematografice şi a spectacolului”. Acordarea acestuia reprezintă o recompensă simbolică şi nu are implicaţii la bugetul local.

Născută pe 4 august 1948, la Sibiu, Cezara Dafinescu a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti în 1973, la clasa profesorului Moni Ghelerter. De la absolvirea facultăţii este angajată a Teatrului Naţional Bucureşti. A fost profesor de arta actorului la facultăţile: Hyperion, Bucureşti şi Luceafărul, Brăila.

A interpretat zeci de roluri pe scenă şi, în paralel, a jucat în peste 25 de filme artistice şi de televiziune. A debutat in cinematografie în 1973, în filmul „Explozia". A fost invitată să joace rolul principal feminin în cooproducţia româno-canadiană “Crăciun însângerat”, regizat de Claudio Nasso, dar şi în coproducţia franco-română “Şobolanii roşii”, în regia lui Florin Codre. A avut rolul principal feminin din filmul “Atac în bibliotecă”, de Mircea Drăgan, şi a apărut în filmul “Toni Erdmann”, regia Maren Ade, film nominalizat în 2017 la categoria ”cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza” a premiilor Oscar.

George Mihăiţă s-a născut pe 23 septembrie 1948, la Moreni, şi a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale” în 1971, la clasa profesoarei Sanda Manu.

Deşi o mare parte din activitatea artistică şi-a desfăşurat-o la Teatrul de Comedie, al cărui director este în prezent, actorul a jucat şi pe scenele Teatrului Bulandra şi Teatrului Naţional din Bucureşti.

A jucat şi în peste 30 de filme, între care cele din seria „Brigada Diverse” (regia Mircea Drăgan), „Mama” (regia Elisabeta Bostan), „Ilustrate cu flori de câmp” (regia Andrei Blaier), „Pentru patrie” (regia Sergiu Nicolaescu), „Nunta mută” (regia Horaţiu Mălăele), „Undeva la Palilula” (regia Silviu Purcărete) şi „Moromeţii 2” (regia Stere Gulea, care urmează să fie lansat în toamna acestui an).

În 2002, George Mihăiţă, alături de Vladimir Găitan, partenerul său din filmul "Reconstituirea", a fost decorat cu Ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, „pentru devotamentul şi harul artistic puse în slujba teatrului romanesc, cu prilejul împlinirii unui veac şi jumătate de existenţă a Teatrului Naţional din Bucureşti”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-09-26Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray