2020-04-07 17:58

Aero-mobilele vor deveni realitate din 2012

 |  17:48
Aero-mobilele vor deveni realitate din 2012

Cu siguranţă, cu toţii ne amintim de desenele animate dincopilărie şi mai ales de „Familia Jefferson”, acea familie din viitor care aveaun robot drept menajeră, dar, mai mult de atât, conducea maşini zburătoarepersonale. Acum aproape 40 de ani, când au apărut acele desene, ideea deautovehicule zburătoare era doar ceva născocit de imaginaţia unui scenarist.Acest lucru începe să devină însă realitate. Mai multe companii americane audeclarat că au în plan producerea şi lansarea unei maşini zburătoare personale începândcu sfârşitul anului 2011, destinată atât pentru armată, cât şi pentru publicullarg. Acesta este cazul unei companii din Massachusetts, numită TerrafugiaInc., fondată acum aproximativ cinci ani de un grup de absolvenţi aicunoscutei universităţi MIT (Massachusetts Institute of Technology). Aceştia auprimit aprobarea de la Autoritatea Aviatică Americană de a produce o “aernovăpentru şosele”, numită Transition. Autorităţile au acordat şi o scutire specială în privinţalimitei de greutate admise pentru aeronave de mici dimensiuni. Odată cu aceastăaprobare, compania a declarat că va începe să livreze noul produs clienţilorsăi la sfârşitul anului 2011.

Transitiona fost conceput cu aripi rabatabile, iar prototipul a zburat pentru prima datăpe 5 martie 2009, după saşe luni de teste la sol. Vehiculul cu două locuri se încadrează în categoria aeronavelor uşoarede agrement şi va costa în jur de 150.000 de dolari. Posesorii vor avea nevoiede o licenţă de zbor pentru avioane uşoare pentru a zbura cu Transition. Acestaeste conceput să decoleze şi să aterizeze pe aeroporturi mici, dar şi pentru afi condusă pe aproape orice drum. Transition funcţionează cu benzină fărăplumb, are o autonomie de aproximativ 700 de kilometri şi zboară cu 150 dekilometri pe oră. Aceasta este concepută să încapă într-un garaj normal pentrumaşini.

Puşcaşii mariniamericani vor avea şi ei maşina viitorului

Dupăaprobarea proiectului companiei Terrafugia Inc., Logi Aerospace a anunţat că atrimis o propunere Agenţiei pentru Cercetarea Proiectelor Avansate de Apărare (Defense Advanced Research ProjectsAgency). Această propunere se referă laconstruirea unei maşini zburătoare pentru puşcaşii marini şi alte trupemilitare americane. Proiectul, numit Tyrannos, oferă soldaţilor capacitatea dea zbura peste zona de acţiune atât a dispozitivelor artizanale, cât şi aminelor terestre. Un alt avantaj al acestui vehicul este capacitatea lui de adecola şi ateriza vertical. Acest lucru este posibil datorită unei tehnologiinumite “elice învăluită”.

Site-ul Logi Aerospace descrievehiculul Tyrannos ca fiind “un fel SUV pentru patru persoane, pe care aproapeoricine în poate pilota”. “Şoferii/piloţii vor urmări pe parbriz oanimaţie care îi va ghida pe o rută foarte strictă, asemenea unor şosele înaer”, declară reprezentanţii pe site-ul companiei.

Vitezelemaxime se înregistrează la 320 de kilometri pe oră în aer şi aproximativ 160 dekilometri pe oră la sol.

Constructoriirecunosc că vehicul este limitat să zboare doar la “1.000 de metri de sol,deasupra oricărei formaţiuniu terestre”. Acest lucru însemnând că, teoretic,poate zbura la ” 1.000 de metri peste munţi de 8.000 de metri”, după spuselereprezentanţilor. Mai mult, Tyrannos este conceput să fie şi prima maşină zburătoareeco, acesta fiind capabil să aterizeze folosindu-se doar de puterea generată unset de baterii reîncărcabile. Chiar dacă Tyrannos este doar în fazaconceptuală, nu putem nega faptul că avansul tehnologic ne aduce încetul cuîncetul într-o lume pe care ne-am imaginat-o cu toţii când eram copii.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638935-12-28Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine