2019-12-13 05:28

Albinele sunt mai inteligente decât supercalculatoarele

 |  19:03
Albinele sunt mai inteligente decât supercalculatoarele

Spreuimirea cercetătorilor britanici care studiau capacităţile intelectuale alemicilor insecte producătoare de miere, acestea s-au dovedit capabile să rezolveîntr-o clipită probleme complexe de matematică, în faţa cărora computerele auavut nevoie de zile întregi pentru a găsi soluţia.

Totula pornit de la încercările oamenilor de ştiinţă de a identifica modalităţileprin care albinele reuşesc întotdeauna să găsească cea mai scurtă rută de zborprintre florile descoperite în ordine randomizată.

Maimult, entomologii din cadrul School of Biological Science at Royal Holloway,University of London, au descoperit că, alături de oameni, albinele suntsingurele vieţuitoare din lume capabile să rezolve celebra "problemă avânzătorului ambulant".

Problematratează situaţia unui comis voiajor care trebuie să descopere cea mai scurtărută care să-i permită vizitarea tuturor clienţilor în minim de timp necesaractivităţii. Pentru rezolvarea problemei, computerele ultramoderne comparălungimile tuturor rutelor şi o aleg pe cea mai scurtă. Albinele reuşesc acelaşilucru folosindu-se de creierul lor de dimensiuni infime, considerat până nu demult drept unul simplu şi primitiv.

"Albinelesunt obligate să rezolve acest tip de problemă în fiecare zi. Ele viziteazăflori din locuri diferite. Din acest motiv, insectele sunt obligate săfolosească o mare cantitate de energie pentru zbor. De-a lungul milioanelor deani, albinele au evoluat astfel încât pot găsi uşor ruta cea mai eficace",declară dr. Nigel Wayne, conducătorul cercetărilor.

Studiulalbinelor are o implicaţie majoră pentru societatea umană, deoarece omul moderndepinde de o serie de rute şi reţele, precum fluxul informaţiilor de pe internet,traficul rutier sau căile de comunicare din lumea afacerilor.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-07-27Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray