2020-02-23 04:35

Americanii au inventat maşina de citit gânduri

 |  18:16
Americanii au inventat maşina de citit gânduri

Mintea unei persoane este, în prezent,singurul loc cu adevărat intim. În timp cefuncţionarea unei stele îndepărtate sau a unei galaxii poate fi cercetată cuprecizie, ceea ce se întâmplă în materia cenuşie care se află în interiorulcraniului nostru este încă necunoscut. Dar, înultimii ani, mai multe experimente fascinante şi şocante au început să încalcepână şi acestă barieră a intimităţii.

Săptămâna trecută, oameni de ştiinţă dinUtah au anunţat că au făcut posibilă “traducerea” semnalelor cerebrale. Folosindsenzori ataşaţi la creierul unui voluntar, oamenii de ştiinţă au reuşit săînregistreze semnalele electrice generate atunci când persoana a citit zececuvinte, cum ar fi "da", "nu", "foame" şi aşa maideparte. După un timp, echipa a fost în măsurăsă spună care semnale corelază cu un anumit cuvânt. Implicaţia este că, într-o zi, această tehnică ar putea fi utilizată cupacienţi paralizaţi şi cu cei cu leziuni cerebrale. Aceste persoane pot săcomunice momentan cu familiile lor cu mare dificulate sau poate chiar deloc.Dar voci mai puţin optimiste afirmă că există riscul unorabuzuri prin folosirea acestei tehnologii de către cei care doresc să aflesecretele cuiva fără a aplica tehnici inexacte sau murdare cum ar fi torturasau drogurile.Având în vedere că deja trăim într-o societate în care ideeade “Big Brother” începe să devină foarte evidentă, ipoteza că autorităţile ar aveaîntr-o zi puterea să ne citească mintea este foarte înfricoşătoare. Dacăvreodată o astfel de tehnologie ar deveni suficient de accesibilă pentru acădea în mâinile publicului larg, posibilităţile sumbre sunt nelimitate.Angajatorii, cel puţin în SUA, deja îşi supun angajaţii lateste supriză pentru alcool şi droguri. Mulţi ar fi foarte receptivi la ocaziade a scana mintea angajaţilor lor.Pe de altă parte, persoaneleinfidele ar putea fi expuse riscului de a fi prinse dacă în fiecare casă sau înbiroul oricărui avocat de divorţ ar exista o maşină de citit gânduri.Experimentul din Utah este doar ultimul dintr-o serie destudii care implică "telepatie electronică", unde semnalelecreierului sunt fie "citite" şi decodificate, fie utilizate pentru acontrola dispozitive, cum ar fi cursorul calculatorului.De exemplu, în urmă cu câţiva ani, un grup de oameni deştiinţă au folosit un tip de scanare cerebrală pentru a monitoriza activitateacreierului atunci când voluntarii priveau imagini cu scene de zi cu zi.Scanerul "învăţa" modul în care creierul reacţiona la miile deimagini. Practic, memora ce modele au fost generate în cazul în care voluntarulse uita la o anumită fotografie.

Similară cu “cititul minţii”, o formă de"telekinezie electronică", numită "interfaţă braincomputer",a fost folosită pentru a permite persoanelor “blocate în propriul creier” dincauza diferitelor leziuni să opereze un cursor pe calculator prin putereagândului. În 1998, oamenii de ştiinţă de laUniversitatea Emory din Atlanta, conduşi de profesorul Roy Bakay, au implantatun cip în creierul unui pacient numit Johnny Ray, care suferea de sindromul“locked-in”, după ce acesta a suferit un accident vascular cerebral. Ela învăţat în cele din urmă să controeze un cursor pe un calculator pur şisimplu prin gândire.Şapte ani mai târziu, unbărbat paralizat numit Matt Nagle a reuşit să opereze o mână artificială doarprin puterea gândului, după ce i-a fost implantat un cip în creier. Cipul"citea" intenţia sa de a mişca mâna şi trimitea semnale de la creierla proteză.Deşi aceste descoperiri aufost considerate pionierate de către medici, armata le-a urmărit cu mareinteres. Aceasta întrucât un dispozitiv care ar permite soldaţilor saupiloţilor să controleze o aeronavă sau o cisternă doar prin puterea gândului -şi de la o distanţă sigură - ar oferi un avantaj enorm oricărei ţări.

Uniunea dintre om şi maşinăpromite avansuri mai mari decât inteligenţa artificială singură.Vor trece mulţi ani până când cineva ne va lipi electrozide cap şi ne va da “play” la gânduri pe ecranul unui calculator, dar faptul căacestă tehnologie nu mai pare atât de inaccesibilă ar trebui să ne dea degândit.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-08-01Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine