2019-10-15 20:01

Andre Geim şi Konstantin Novoselov - laureaţii Premiului Nobel pentru Fizică pe 2010

 |  19:32

PremiulNobel pentru Fizică pe 2010 a fost decernat, ieri, cercetătorilor Andre Geim şiKonstantin Novoselov, ambii de la Universitatea din Manchester (MareaBritanie), pentru cercetările lor din domeniul atomilor de carbon.

CercetătoriiAndre Geim (Olanda) şi Konstantin Novoselov (Marea Britanie/Rusia) de laUniversitatea Manchester din Marea Britanie au fost recompensaţi cu PremiulNobel pentru Fizică pe anul 2010 pentru "lucrările lor revoluţionareasupra grafenului", a anunţat Comitetul Nobel.

KonstantinNovoselov, în vârstă de 36 de ani, născut în Rusia, şi Andre Geim, în vârstă de51 de ani, născut tot în Rusia, predau amândoi la Universitatea Manchester dinMarea Britanie.

KonstantinNovoselov este membru al Royal Society Research Fellow din cadrul UniversităţiiManchester şi un membru important al Grupului pentru Cercetări Mezoscopice,specializat în cercetările din domeniul sistemelor mezoscopice şi alnanostructurilor. Studiile sale au apărut în toate revistele ştiinţificeimportante din lume - Nature, Science, Nature Physics, Nature Materials, NatureNanotechnology, Review of Modern Physics, iar în 2008 a primit EurophysicsPrize pentru descoperirea şi izolarea grafenului şi a proprietăţilorelectronice ale acestui material cu structură bidimensională. Cele mai multedintre studiile şi cercetările sale au fost realizate în colaborare cu AndreGeim.

Andre Geimeste un cercetător olandez de origine rusă, renumit pentru descoperireagrafenului şi pentru cercetările sale din domeniul benzilor gecko şi alevitaţiei diamagnetice.

Grafenuleste varianta bidimensională a grafitului şi este format dintr-un aranjamentplanar de atomi de carbon dispuşi într-o reţea hexagonală. Grafenul a fostdescoperit în 2004, prin exfolierea grafitului, şi are o serie de proprietăţideosebite, care îi conferă un potenţial extraordinar, atât pentru fizicateoretică fundamentală, cât şi pentru realizarea practică a unor noi aplicaţii.

"Grafenuleste o formă de carbon care este cel mai bun conductor de căldură cunoscut pânăîn prezent", se precizează în comunicatul Academiei Regale de Ştiinţe dinSuedia.

Oamenii deştiinţă consideră că grafenul va juca un rol major în electronică şi în alteindustrii ale viitorului.

"Deoareceeste practic transparent şi cel mai bun conductor de electricitate, grafenuleste compatibil cu producerea unor ecrane tactile transparente, a unor panouriluminoase şi a unor captoare solare", se afirmă în comunicatul emis de ComitetulNobel.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-07-01Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray