2019-11-19 02:54

Angina pectorală: definiţie, simptome, tipologie, tratament

 |  21:28

Medicii francezi au alcătuit recent un ghid medical pe înţelesultuturor, explicând în termeni uzuali definiţia, simptomele, tipologia şitratamentul anginei pectorale, o maladie cardiacă ce afectează milioane depersoane pe mapamond, informează linternaute.com.

Definiţie: Angina pectorală este oafecţiune localizată la nivelul toracelui, cauzată de un debit sangvin insuficientîn arterele coronariene - arterele care hrănesc inima cu sânge.

Simptome: Această durere de la nivelul toracelui are câtevacaracteristici bine precizate.

Durerea este localizată în general la nivelul toracelui, între cele douămameloane, în spatele sternului.

Se manifestă printr-o durere violentă şi temporară, putând ceda, deexemplu, odată cu încetarea efortului fizic sau prin administrarea unornitraţi. Pacientul nu semnalează aria în care apare durerea doar cu un deget,ci foloseşte întreaga palmă,pentru a indica zona dureroasă.

Senzaţia de durere este resimţită ca şi cum pieptul ar fi cuprins într-omenghină. Alte persoane descriu această senzaţie ca pe o arsură, ca pe oruptură internă sau ca o crampă care creşte şi apoi scade în intensitate.

Durerea urcă adeseori până la nivelul maxilarului, gâtului şi iradiazăadeseori la nivelul umărului stâng, a braţului stâng, iar uneori până lanivelul palmei sau al ambelor braţe. Uneori, durerea resimţită poate ajungepână în zona spatelui.

Tipologie:

Durerea poate să apară în timp ce persoana depune un efort fizic (urcăpe scări sau urcă o pantă, merge în frig sau contra vântului, practică unsport, etc). Este cazul anginei de efort, un caz tipic şi cel mai frecventîntâlnit. Încetarea efortului fizic produce o întrerupere a durerii.

Durerea poate fi stabilă - durerile sunt puţin frecvente şi apar doar încazul depunerii de efort substanţial. Caracteristic este faptul că durerea sedeclanşează doar atunci când persoana depune un efort de aceeaşi intensitate(de exemplu, durerea apare sistematic doar după 30 de minute de mers pe jos).Acesta este elementul care defineşte stabilitatea.

Durerea poate fi instabilă şi invers proporţională cu efortul despus -în acest caz, durerile apar atunci când persoana depune un efort de micăintensitate şi încetează destul de greu chiar şi după administratea de nitraţi.Dacă durerea se produce în stare de repaus, situaţia este gravă. Evoluţia cătreinfarct este foarte frecventă dacă nu se intervine pe cale medicală.

Durerea de tipul Prinzmetal este o formă particulară şi foarte rară deangină pectorală, ce apare doar la anumite ore, cu regularitate, în generalcând pacientul este în stare de repaus, dimineaţa, fiind însoţită de o pierderea cunoştinţei. Tulburările ritmului cardiac pe care acest tip de angină pot fiimportante şi într-o treime din cazuri, boala evoluează către infarct.

Tratament:

Tratamentul constă în administrarea de inhibitori calcici, derivaţinitraţi şi agenţi beta-blocanţi. Sângele este fluidizat prin administrareazilnică de doze mici de aspirină şi se evită îngroşarea pereţilor sangvini prinadministrarea de hipolipemianţi. Dacă angina este instabilă, internareapacientului se impune de la sine, medicii urmând să efectueze o coronografiere,urmată de implantarea unui stent, sau o angioplastie şi un pontaj coronarian.

Cel maibun tratament rămâne însă adoptarea unor măsuri de prevenţie prin limitareafactorilor de risc - hipertensiune, excesul de colesterol, fumat, diabetzaharat şi obezitate.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-06-08Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray