2019-08-20 04:02

Antarctica, la un pas de CALAMITATE: urmările nașterii aisbergului GIGANT

 |  16:54
Antarctica, la un pas de CALAMITATE: urmările nașterii aisbergului GIGANT

In viitorul apropiat, o bucata enorma de gheata se va rupe de Antarctica, formand cel mai mare aisberg cunoscut vreodata, de peste circa 5.000 de km pătrați, adica de 85 de ori insula Manhattan, avertizeaza cercetatorii.

Fisura, care amenință să spargă un imens bloc de gheață din vestul Antarcticii, a crescut cu peste 10 km de la 1 ianuarie, după ce în luna decembrie crescuse cu 18 km.

Astăzi, ea are o lungime de peste 175 de km, conform datelor satelitare transmise printr-un comunicat al universității din Swansea, citate de Agerpres.

Swansea University, profesorul care coordonează proiectul britanic Midas, consacrat formării ghețarilor în Antarctica de Vest, avertizeaza ca doar 20 de km ne mai despart de fisura care va determina formarea celui mai mare aisberg cunoscut vreodata.

Odată eliberat, aisbergul nu va avea un impact asupra creșterii nivelului oceanelor pentru că gheața deja plutește pe apă. Însă ea compune o uriașă barieră de gheață plutitoare. Această desprindere a aisbergului va schimba complet peisajul antarctic și va lăsa banchiza Larsen C vulnerabilă, consideră experții. Potrivit acestora, Larsen C ar putea în final să aibă soarta banchizei Larsen B, care s-a dezintegrat de o manieră spectaculoasă în 2002, la finalul unui proces similar. Un al treilea segment, Larsen A a dispărut în 1995.

Banchizele sunt platforme masive de gheață ce plutesc pe ocean, pe coastele continentale, de câteva sute de metri grosime. Oamenii de știință se tem că dezintegrarea acestora va determina deplasarea ghețarilor în largului oceanului, pe fondul creșterii temperaturilor determinată de fenomenul de încălzire globală. Acest lucru va contribui la creșterea nivelului mărilor și oceanelor, atrag atenția cercetătorii.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-01-21Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray