2020-08-10 19:38

Antonio Momoc, expert în comunicare, lector la Universitatea Bucuresti: “Boc a dat impresia că este în stare să îşi umfle muşchii în faţa FMI”

 |  19:36
Antonio Momoc, expert în comunicare, lector la Universitatea Bucuresti: “Boc a dat impresia că este în stare să îşi umfle muşchii în faţa FMI”

Expertul în comunicare, lect. univ. dr Antonio Momoc explică aspectelenevăzute ale negocierilor dintre FMI şi Guvern, de la sfârşitul săptămâniitrecute, într-un interviu acordat ziarului Puterea.

Ce impresie v-au lăsat negocierile dintre FMI şi Guvern, de la sfârşitulsăptămânii trecute?

Weekendul trecut, Guvernul Boc a datimpresia pentru o zi că este în stare să îşi umfle muşchii în faţa FonduluiMonetar Internaţional. În presa s-a vorbit despre posibilitatea suspendăriiAcordului de 20 de miliarde de euro pentru că România nu ar vrea să modificeOUG 50 aşa cum a cerut FMI. OUG 50 a fost supranumită în presă Ordonanţacreditelor, întrucât aceasta constituie o adaptare în legislaţia românească aunei directive europene prin care Guvernul (prin ANPC) încearcă să anulezecomisioanele ilegale ale băncilor chiar şi pentru contractele de credit aflateîn derulare.

Ce credeţi că i-a determinat pe membrii Executivului să adopte aceastăpoziţie?

Pe scurt, ceea ce s-a încercat a setransmite publicului în acest weekend este o nouă imagine a unui Executiv cares-ar fi transformat într-un apărător al intereselor clienţilor băncilor,creionând în acest fel Guvernului Boc o aura de mare luptător anticorporatist.

Este limpede că FMI gândeşte şiacţionează ca bancă. În acest context, reprezentanţii Fondului nu aveau cum sănu insiste asupra protejării intereselor bancherilor. FMI şi-ar dori, evident,o lege care să modifice Ordonanţa 50 în sensul în care contractele de creditaflate în derulare să nu fie afectate, iar băncile să beneficieze de profitulrezultat din aplicarea comisioanelor prevăzute în contracte (chiar şi dinacelea pe care OUG 50 le declară acum ilegale). Şeful misiunii FMI laBucureşti, Jeffrey Franks, avertiza la sfârşitul săptămânii trecute cămodificarea OUG 50 astfel încât aceasta să vizeze doar creditele noi este ocondiţionalitate pentru primirea următoarei tranşe din acord, în lunadecembrie.

Guvernul României, cel care seîmprumută în vremuri grele de criză de la Fondul Monetar Internaţional, celcare are nevoie ca de aer de banii FMI oferiţi la dobândă mică, Emil Bocînsuşi, elev mereu ascultător şi care nu ieşit nici măcar o singură dată pânăacum din vorbele FMI, pretindeau în acest weekend că intră în opoziţie, bachiar că se luptă cu FMI.

Am tot auzit că România este condusă de FMI. Este credibil acest lucru?

Nu se poate să îţi justifici politicileeconomice de până acum prin FMI, pe care, între paranteze fie spus, Guvernul Românl-a îmbrăcat într-o aură mesianică şi pe care l-a prezentat ca pe singurul salvatorşi cunoscător al căii de ieşire din criza financiar-economică, nu se poate sălegitimezi tăierile de pensii şi de salarii prin acordul cu Fondul MonetarInternaţional şi apoi, peste noapte, să pretinzi că eşti partener egal, bachiar că te împotriveşti celui de care ai ascultat cu sfinţenie.

Ce mesaj a încercat să transmită Guvernul?

Mesajul pe care a încercat să îltransmită duminică Guvernul Boc este acela că el este apărătorul clienţilorbăncilor, adică imaginea unui protector al categoriilor sociale de mijloc,bogate şi foarte bogate. Presa a preluat acest mesaj cum că autorităţile de laBucureşti consideră ca fiind anormal ca FMI să vina în România şi să susţinăexclusiv poziţia băncilor. Reacţia Guvernului Boc a fost aplaudată în presă,după săptămâni şi luni în care nimic pozitiv nu era reflectat în media despreactivitatea Executivului. Guvernul a pozat în acest weekend în susţinătoruladoptării reglementărilor europene în legislaţia naţională, deşi el fuseseprimul care o încălcase prin faptul că nu a introdus directiva europeană înlegea naţională la termen. PDL a încercat abil să-şi repare imaginea folosind ideea legitimă că OUG 50, respectiv directiveleeuropene, nu trebuie să facă obiectul unui acord de finanţare între un statmembru UE şi FMI.

Luarea acestei poziţii poate reprezenta o încercare de recâştigare aîncrederii electoratului?

În condiţiile unei pierderi serioase aîncrederii şi a popularităţii, PDL încearcă să-i asigure astfel pe potenţialiisăi alegători că nu uită că este un partid de dreapta şi că apără intereseleromânilor de dreapta. În ajutorul acestei strategii de imagine a venit şideclaraţia reprezentantului FMI care, la finalul evaluării, a refuzat să clarificedacă modificarea Ordonanţei 50 este sau nu o condiţie pentru acordareaurmătoarei tranşe. Pe deasupra, evaluarea FMI a fost una extrem de optimistă,reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional apreciind că o creştere economicăsituată la un nivel de -2%, în 2010, va ajunge la 1,5%, anul viitor, că vor fiatinse ţintele de deficit pentru întregul an şi că inflaţia va reveni în ţintaBNR în 2011.

Declaraţia şefului misiunii FMI înRomânia, Jeffrey Franks, conform căruia “autorităţile române au trebuit să iaunele decizii dure. Noi le-am susţinut” este oîncercare de restabilire a unui aparent echilibru şi o tentativă de reparare aimaginii Guvernului Boc, o răsturnare a percepţiei publice că FMI dictează, iarExecutivul român execută.

Cum vedeţi implicarea şefului statului în negocierile dintre FMI şi Guvern?

La rândul său, preşedintele TraianBăsescu a încercat să întărească această imagine că Guvernul, iar nu FMI, ar figăsit soluţii noi pentru diminuarea deficitului. Şeful statului a declarat căeste ridicolă ideea suspendării Acordului şi a subliniat că, prin"creativitatea" Guvernului, au fost găsite soluţii pentru reducereacheltuielilor publice pe care guvernanţii doresc să le discute cu Fondul.

Preşedintele a avut de transmis mesajeşi Opoziţiei, căreia i-a oferit un job-description printr-o emisiune deteleviziune: “Jobul de Opoziţie nu e să te opui interesului naţional, asta e Opoziţieiraţională. Daţi-mi o majoritate care să funcţioneze şi o aduc la guvernare, cucondiţia să nu fie demagogie. Mă interesează o majoritate care să pună ca primobiectiv servirea interesului naţional”.

Dilema în care ne afundă preşedinteleeste cine este cel care defineşte interesul naţional. Orice student la oricefacultate de ştiinţe politice sau de jurnalism şi comunicare ştie că interesulnaţional este definit de oamenii care sunt la putere şi, în special, deguvernanţi. Eu citesc declaraţia preşedintelui astfel: a fi în sinonimie cudefiniţia oferită de preşedinte sau de Guvern interesului naţional înseamnă aservi interesului naţional. Mai simplu spus, preşedintele a transmis următorulmesaj: cine nu e cu noi e împotriva noastră, adică este împotriva interesuluinaţional.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-07-27

Mai multe imagini:
Antonio Momoc, expert în comunicare, lector la Universitatea Bucuresti: “Boc a dat impresia că este în stare să îşi umfle muşchii în faţa FMI”
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz