2020-05-31 18:39

Antonio Momoc, expert în comunicarea politică la Universitatea Bucureşti: Elena Udrea este mai aproape de Adrian Năstase decât de Traian Băsescu

 |  19:41
Antonio Momoc, expert în comunicarea politică la Universitatea Bucureşti: Elena Udrea este mai aproape de Adrian Năstase decât de Traian Băsescu

Soarele răsare,de mult timp, pentru întreaga Românie, de la Bucureşti... E cazul ca soarelePartidului Democrat Liberal să răsară de la Bucureşti, este fraza cu care IoanOltean şi-a încurajat colegii cu ocazia alegerii ca preşedinte al organizaţieiPDL Bucureşti a Elenei Udrea. Comentariile generate de acest eveniment au oscilatîntre „osanale ceauşiste la adresa liderului” şi „mişcare corectă de imagine,cu promovarea unei femei care copiază modelul Băsescu”. Cum văd specialiştii încomunicare politică manifestarea de duminică? Antonio Momoc, lector universitardr. la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din Bucureşti, este depărere că nu există altă variantă pentru PDL, care este serios afectat de criză,iar evoluţia pe termen lung va fi puternic influenţată de tehnicile de campaniefolosite.

De ce a folosit Ioan Oltean această hiperbolă?

Evident, dinpunct de vedere politic, mesajul este acela că organizaţia PDL Bucureşti, aflatăîn criză, ca întreg partidul, trebuie să devină ce a fost. Politicienii PDL ştiufoarte bine că a câştiga Bucureştiul înseamnă a câştiga alegerile. Practic, primarulBucureştiului, pentru a fi ales în funcţie, se bucură de cel mai mare număr devoturi după cel de preşedinte. Astfel, metafora folosită de Ioan Oltean estemai degrabă expresia unei dorinţe puternice decât afirmarea unei realităţi.Este o proiecţie menită să mobilizeze, în primul rând, imaginaţia propriilormembri de partid, descumpăniţi de prăbuşirea în sondaje, şi am putea spunechiar de ostilitatea unei largi majorităţi a populaţiei. Cert este că, dinpunct de vedere imagologic, mesajul lui Ioan Oltean este acela că soarele va răsăriîn PDL atunci când lideri puternici şi credibili se vor impune în Capitală.Ministrul dezvoltării regionale şi turismului, Elena Udrea, va trebui să îşiasume acest rol: de soare al partidului, de lider incontestabil.

Nu se puteau spune acestelucruri fără exagerări riscante?

Ba da. Dealtfel, liderul UNPR, ministrul apărării, Gabriel Oprea, a afirmat sprijinulUNPR pentru Partidul Democrat Liberal, fără să recurgă la astfel de exagerări.El a insistat asupra faptului că a fost un partener serios la guvernare şi vafi un partener serios şi la Bucureşti, în viitoarea administraţie locală.Această declaraţie poate fi interpretată fie ca un sprijin al UNPR pentru candidatul PDL la funcţiade primar al Bucureştiului, fie (mai puţin probabil) un posibil sprijin dinpartea PDL pentru candidatul UNPR la funcţia de primar al Bucureştiului înpersoana lui Neculai Onţanu, mai ales că Elena Udrea a mărturisit că nu e esteinteresată de funcţia de primar.

Sunt unii care cred că învremuri de criză sunt necesare mesaje puternice, aşa că PDL a dat o lovitură deimagine...

Da, am auzitvoci care interpretează aceste osanale aduse Elenei Udrea ca pe o lovitură deimagine a PDL care - chipurile - ar promova astfel egalitatea de şanse şi araduce în prim-planul politicii femei puternice. Se fac asemănări, forţate după părerea mea, cu Angela Merkel, iar pe lacolţuri se comentează că Elena Udrea se pregăteşte fie pentru funcţie depremier, fie pentru cea de preşedinte al României.

Ar prelua Elena Udrea „modelulBăsescu”? Poate fi ea o ameninţare pentru actualul primar general, SorinOprescu?

Putemrecunoaşte unele elemente din „modelul Băsescu” în tipul de discurs public şide acţiune al Elenei Udrea. Ea este cea care lansează atacuri dure la adresaOpoziţiei şi cea care exprimă mesajele-cheie în partid. De asemenea, exprimă uncurent politic conservator, cu favorizarea elementelor de dreapta şidemonizarea stângii, aşa cum spuneam, elemente care se regăsesc şi la Băsescu.Ar avea deci o viziune politică asemănătoare şi un tip de discurs similar. Totuşi,ea diferă fundamental de Traian Băsescu prin aceea că este ruptă de mase. ElenaUdrea nu poate să pară a fi „dintre oameni”, nu poate fi populară, se instaleazăo distanţă între ea şi marele public atât din cauza atitudinii, a situaţieisociale şi materiale afişate. Atitudinea de lady pe care o afişează împreună cugenţile Louis Vuitton, mult prea eleganta Elena este însă departe de tipul decandidat Traian Băsescu sau Sorin Oprescu. Băşcălia nu o caracterizează şi niciironiile nu-i prea ies. Elenei Udrea îi va fi extrem de greu să joace rolul luiTraian Băsescu în PDL.

Sugeraţi că publicul nu orecunoaşte ca fiind continuatoarea politicii lui Băsescu?

A politicii,poate, dar în nici un caz a omului Băsescu. Ea nu poate transmite unui alegătorobişnuit, de pe stradă, sentimentul că „e una de-a noastră”. La fel s-a întâmplatcu Adrian Năstase, atunci când Iliescu a ieşit din prim-planul scenei politice.Oamenii îl vedeau mai degrabă pe Băsescu ca fiind „moştenitorul lui Iliescu”,de aici şi reticenţa multora de a se duce la vot în 2004.

Dar Dan Diaconescu nu afişeazăostentativ luxul? El cum se adresează electoratului sărac?

E o marediferenţă între Dan Diaconescu şi Elena Udrea. Dan Diaconescu stă la masă înfiecare seară cu marginalizaţi, cu oameni din zonele defavorizate ale societăţii.El îşi poate permite să se afişeze într-un Rolls-Royce, pentru că va fiperceput ca „unul de-al nostru care a reuşit”. Elena Udrea a ajuns în conştiinţapublică doar după ce era puternică şi bogată, deci în cazul ei nu va funcţionaacelaşi mecanism.

Până la urmă, manifestareapoate să fi transmis şi un mesaj de coeziune către activul de partid?

Alegerea cu979 de voturi din 999 este iarăşi un rezultat care trimite la unanimitateapentru un Rege Soare, pentru un Monarh absolut, pentru un lider dintr-un regimcare nu suportă contracandidaţi sau alternative. Doar Ceauşescu sau Saddam Husseinmai erau aleşi cu 99,9%. Mesajul pe care doresc liderii PDL să îl transmită cuacest rezultat ar fi acela al unui sprijin masiv pentru o personalitateputernică. Suntem cu toţii în jurul liderului, suntem uniţi, şi din acest motivsuntem puternici, este subtextul. Odată aleasă în funcţie, Elena Udrea a fostfelicitată de colegii de partid pe melodia „We are the champions” a trupeibritanice Queen. Astfel, organizatorii manifestării au transmis ideea că pedeliştiisunt uniţi în jurul unui lider, poate nu chiar mesianic, dar care poate salvapartidul, fiind un lider puternic şi vizionar. Mai degrabă manifestarea a fostorientată către membrii de partid, nu către popor.

Nunta Reginei Angliei,organizată cu mare fast, a marcat pentru englezi ieşirea din perioada de privaţiunide după război. Un candidat gen Elena Udrea, intrat în cursă spre sfârşitulcrizei, nu ar putea transmite acelaşi mesaj?

ReginaAngliei nu este legată de actul guvernamental şi în nici un caz nu i se atribuievreo responsabilitate pentru privaţiunile legate de război. Elena Udrea este încentrul mecanismului asociat de români cu criza. Orice guvernare atrage oerodare a popularităţii, darămite una în care populaţia suferă atât de mult. Eao să capteze tot publicul cu care se poate identifica, un public de dreapta,care a suferit mai puţin sau care pune responsabilitatea pentru aceste zilegrele în sarcina adversarilor politici ai PDL. Este, cum spuneam, mai aproapede imaginea lui Adrian Năstase în 2004 decât de imaginea lui Traian Băsescu.Adică este percepută ca fiind un bun organizator şi un regizor important înculise, ştiind unde să apese ca să obţină reacţii de la oamenii din subordine şicum să facă jocurile în interiorul organizaţiei. Nu este ceea ce se cheamă unlider de mase, ci un bun şef al activului de partid. Or, de la „disidenţii” dinPDL ştim că portocaliii caută un lider de mase, care să preia rolul delocomotivă de imagine pe care l-au avut Petre Roman sau Traian Băsescu.

Faptul că nu doreşte săcandideze la primărie arătă că e conştientă de aceste limite?

Mie mi se parecă joacă pe cartea modestiei, copiind modelul Băsescu. În 2000, Traian Băsescua aşteptat foarte mult până să intre în cursa electorală pentru PrimăriaCapitalei. Şi la Preşedinţie a venit în ultimul moment, sub pretextul bolii luiStolojan, iar în 2009, vă amintiţi că s-a lăsat rugat tot anul, pentru aaccepta candidatura la presiunea „maselor”, la o întâlnire cu sătenii dintr-ocomună arădeană. Nu cred că ar refuza să fie premier după Boc şi, poate, ar reuşisă facă faţă. De altfel, e vizibilă de pe acum plasarea ei în poziţia de „omcare face”: inaugurează şcoli, repară drumuri, oferă contracte etc. La fel afost şi Adrian Năstase, ca premier, dar iată că nu a reuşit să câştige în faţaunui adversar cu priză la mase.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-03-27Parerea ta...

ANDRADA
24 Noi 2010

E stiut ca brunetilor le plac blondele; expertii politici cu varste imature nu pot decat sa starneasca zambete; elena udrea e printre putinele persoane slavite ..imens,dar desconsiderata la greu din ..motivele public afisate ca tinuta,incultura,plus ascensiunea dubioasa; nu reprezinta romanii onesti si care au muncit pentru o cariera,o familie respectabila ,e doar compania trecatoare a unui om la putere
IRINA MC
24 Noi 2010

Andrada, de ce spui "brunetilor le plac blondele"? E un cliseu neadevarat+nu are legatura cu nimic din articol, unde nu e nicio mentiune despre cat de blonda e Udrea, pt ca ar fi fost un truism. De unde stii ce varste au expertii politici la care te referi? Ce ti s-a parut amuzant in analiza? Se vede ca nu ai depasit in analiza TA nivelul ref. la tinuta lui Udrea si daca inca mai crezi ca e compania trecatoare a lui Base, esti naiva. Va fi cu noi mult si bine! Are bani sa faca politica,cat vrea.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine