2020-07-04 02:37

Anul Nou Chinezesc văzut de la fața locului, de o ROMÂNCĂ

 |  00:13
Anul Nou Chinezesc văzut de la fața locului, de o ROMÂNCĂ

În China se numește Chunjie sau Festivalul Primăverii și începe pe 25 ianuarie: Anul Nou Chinezesc! “Este un an bun pentru a acumula bani, pentru dezvoltarea oricărei afaceri legate de metale. În același timp, elementul Metal corespunde în medicina chineză plămânilor. Astfel, nu e o coincidență faptul că exact în această perioadă s-a declanșat această nouă epidemie de pneumonie periculoasă. Anul poate să ne ofere surprize neplăcute din acest punct de vedere, contaminarea este facilă pentru cei cu un dezechilibru energetic pe parte de Metal”, este de părere Carmen Okabe.

Consultant internațional în afaceri, cu master în Feng Shui, specializată în metoda celor 5 Elemente, creatoare a metodei de coaching Gosei, Carmen Okabe e născută în România și își împarte timpul între Elveția, China și Japonia, ca manager în diferite proiecte internaționale. Acum este în China, în orașul Langzhong și vorbește de la fața locului, chiar în aceste vremuri bântuite de coronavirus, despre oraşul în care studiul Feng Shui a fost ridicat la rang de ştiinţă încă de acum 2.300 de ani. Și, bineînțeles, despre Anul Nou Chinezesc! 

Carmen Okabe am văzut pe pagina ta de Facebook că ești din nou în orașul Langzhong din China. Spune-mi exact ce faci acolo acum, în perioada asta în care lumea vorbește mai mult despre virusul din China, decât despre tradițiile pe care le implică Anul Nou Chinezesc care, iată, tocmai a început!

Langzhong este un oraș superb, situat în provincia Sichuan din centrul Chinei. Este locul de unde au început, acum câteva mii de ani, studiile de astronomie, Feng Shui și întreaga tradiție culturală chineză legată de Chunjie - Festivalul Primăverii sau cum ne este cunoscut nouă în Vest, Anul Nou Chinezesc. Tocmai s-au încheiat lucrările simpozionului Internațional de Cultură, desfășurat în deschiderea Expoziției dedicate culturii Langzhong 2020, simpozion la care am prezentat în plen un proiect de dezvoltare regională.

E un oraș eminamente turistic, care se bucură de un amplasament cu un Feng-Shui deosebit de favorabil: o vale înflorită înconjurată de munți, un oraș în care clădirile au fost conservate cu sfințenie și restaurantele cu specialitățile locale fac deliciul turiștilor care vin din toate colțurile Chinei și din străinătate, o climă blândă - acum în ianuarie sunt 12-16 grade. E un oraș unde am ajuns prima dată acum 8 ani pentru un Simpozion Feng Shui și unde revin mereu cu drag. De altfel, autoritățile locale m-au desemnat Ambasador al Culturii Feng Shui și al Langzhong în lume și încerc să îmi fac datoria de a vorbi despre oraș!

Știu că studiezi Feng Shui de de mulți ani…

Studiul Feng Shui a fost și rămâne una dintre preocupările mele constante, în timp am integrat în consultanța de business practica celor 5 Elemente. Care îmi permite o abordare holistică a oricărei situații de criză sau a oricărui proiect sau echipe de lucru. Dar cel mai mult îmi place când persoanele care au nevoie de schimbare în diferite domenii ale vieții lor, ajung să aibă o înțelegere diferită și aprofundată a dinamicii relațiilor lor prin prisma celor 5 Elemente.

Desigur că vrem să aflăm mai multe despre cele 5 Elemente, dar vom aprofunda într-un interviu separat. Să trecem acum la Anul Nou Chinezesc… Sunt similarități cu Anul Nou de la noi?

Aș îndrăzni să spun că asemănarea constă în cantitatea de mâncare care se consumă în această perioadă - enormă!!! Altfel, e un fel de Sărbătoare a Morților, Thanksgiving, Crăciun și Anul Nou, toate la un loc. De asta au nevoie de mai multe săptămâni  libere...Deci, Anul Nou Chinezesc corespunde Anului lunar, primei luni noi din an, de aceea în fiecare an este o altă dată. De asemenea, fiecare an are încărcătura energetică a unuia dintre cele 12 Animale care compun horoscopul chinezesc și a unuia dintre cele 5 Elemente (Apă, Lemn, Foc, Pământ, Metal). Anul acesta, din 25 Ianuarie începe Anul Șobolanului de Metal. În limba chineză Metal și Aur au aceeași hieroglifă “jin” și aceeași pronunție “tsin” sau mai pe românește “țîn”, deci de obicei traducem asta ca și “Golden Rat” sau “Șobolanul de Aur”! Este un an bun pentru a acumula bani, pentru dezvoltarea oricărei afaceri legate de metale. În același timp, elementul Metal corespunde în medicina chineză plămânilor, nu este o coincidență faptul că exact în această perioadă s-a declanșat această nouă epidemie de pneumonie periculoasă. Anul poate să ne ofere surprize neplăcute din acest punct de vedere, contaminarea este facilă pentru cei cu un dezechilibru energetic pe parte de Metal. Pentru toți prietenii mei care se îndoiesc de gravitatea virusului: mai bine să previi decât să îți pară rău după. În prezent în China există peste tot puncte de control care opresc mașinile pentru a verifica temperatura corpului pasagerilor! Deci, nu vă expuneți la mulțimi, spălați-vă des pe mâini și purtați o mască medicală pe față.

Ce se întâmplă în zilele dinainte de Anul Nou Chinezesc?

Se vizitează mormintele strămoșilor. Spre deosebire de Europa, în China mormintele pot fi în locuri total inedite: sus pe munți sau, ca să glumesc românește, în lanul cu păpușoi. Acum două zile am asistat la o astfel de ceremonie - din păcate m-au rugat să nu fac fotografii, dar îți povestesc.

Noi, românii, în general mergem la cimitir și ne rugăm să se odihnească în pace morții noștri. Chinezii merg în grup, toate generațiile, inclusiv copiii mici de 2-3 ani. După ce curăță mormintele de ierburi, pregătesc petarde și artificii, lumânări și bani de hârtie ( banca “Cerului și Pământului”), cărora le dau foc, alături de mantre scrise pe hârtie galbenă. Toate celelalte sunt de culoare roșie, culoarea veseliei. Și mai vesel este să asculți cum se adresează bunicilor din mormânt! Între povestirile hazlii a ce s-a întâmplat peste an cu membrii familiei și “amenințări” de genul ”Dacă nu ai grijă de mine, la anul nu îți mai aduc bani’”, totul se petrece în râsete generale, nimeni nu plânge. Iar morții cu siguranță îi protejează, fiindcă mormintele lor au fost alese special de un Maestru Feng-Shui, într-o locație benefică pentru generațiile următoare, să se bucure de prosperitate și fericire.

Festivalul Primăverii este despre adunarea tuturor generațiilor sub același acoperiș și mai ales despre depănarea de amintiri din copilărie. A fost un privilegiu pentru mine să fiu primită într-o familie tradițională și să particip ca un membru al familiei la toate activitățile lor. Mai este și despre grija pentru bătrânii care nu mai au rude în viață: li se oferă bani în plicuri roșii “Hong bao”, sunt vizitați de vecini și de copiii prietenilor cu fructe și bunătăți, sunt invitați la masă.

Iar am ajuns la subiectul mâncare…

Da, deoarece în China, de Anul Nou, mâncarea e cantitate și calitate, dar mai ales simbolistică: se mănâncă pește, fiindcă pește “Yu” înseamnă și “ abundență”, dulciuri pentru că toți vrem o viață dulce, plină de bucurii, tăieței cât mai lungi pentru longevitate, mandarine și portocale pentru noroc și prosperitate. Fiecare masă rotundă ideal are 8 meseni, cifra perfectă pentru că simbolizează bogăția și reușita în carieră.

Cu burțile pline, o plimbare și o distracție în familie, cu o mare de verișori, verișoare care au mai crescut de anul trecut și de mătuși care au mai îmbătrânit între timp, de obicei pe malul râului, sau pe munte, oricum în comuniune cu natura, și mulțumiri la templul cel mai apropiat pentru tot ce au primit peste an și pentru tot ce Universul le-a pregătit pentru Noul An - acestea sunt gesturi obișnuite în ziua de Anul Nou. Casa a fost deja curățată în zilele dinainte, decorațiunile roșii agățate în diferite colțuri ale casei sau grădinii, de acum înainte pentru următoarea săptămână doar mâncat, distracție, vizite la frați ( mai puțini de când cu politica copilului unic), verișori, neamurile din orașul de bașțină. Pentru că, cel mai important de semnalat este “exodul” tuturor chinezilor spre locul de origine - esența Festivalului Primăverii: biletele la avion și la trenurile rapide sunt cumpărate cu luni bune înainte, costurile absolut exorbitante nu împiedică specula, existând un sistem special de transfer al biletelor. Până la urmă totul este despre prosperitate economică, aceasta este o perioadă în care se cheltuie enorm. Tradiția cere să aibă haine noi, casa să fie “primenită” cu ceva nou, mulți cumpără produse electrice, electronice costisitoare, cadourile se fac întotdeauna pereche și multe altele. “Viața chinezească” e complexă…

Mulțumesc Carmen Okabe pentru această inedită, provocatoare și, de ce nu, savuroasă relatare a ceea ce înseamnă Anul Nou Chinezesc!


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-01-30Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz