2020-06-05 09:41

Aproximativ 23 de cutremure în România, în ultimele două zile! Mărmureanu: Aceste cutremure mici nu vor activa cutremurele periculoase

 |  15:05
Aproximativ 23 de cutremure în România, în ultimele două zile! Mărmureanu: Aceste cutremure mici nu vor activa cutremurele periculoase

Directorul Institutului pentru Fizica Pământului a spus,joi, referindu-se la intensificarea activităţii seismice, că în România sepetrec foarte multe cutremure pe an, de intensitate mică, sub patru grade pescara Richter, însă acestea nu activează cutremurele adânci, adică celepericuloase.

Aproximativ 23 de cutremure în România, în ultimele douăzile! Mărmureanu: Aceste cutremure mici nu vor activa cutremurele periculoase(Imagine: Mediafax Foto)

În România au fost, în ultimeledouă zile, aproximativ 23 de "cutremure mici", iar acest lucru esteposibil de detectat şi pentru că există aparatură foarte sofisticată demonitorizare, a declarat directorul Institutului Naţional deCercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), Gheorghe Mărmureanu.

"Ceea ce s-a petrecut înultimul timp nu are nicio relevanţă, pentru că acestea sunt cutremure desuprafaţă. În ultima perioadă, în Balcani au fost foarte multecutremure, asta datorită tectonicii legate de Africa şi de Asia.Nu are nicio relevanţă, pentru că pentru România cutremurele periculoase suntcele adânci petrecute în Vrancea, la alt etaj, adică între 90 până la 180 dekilometri, în timp ce acestea din ultima vreme au 10-12 kilometri", aexplicat Mărmureanu.

El a precizat că niciodată aceste cutremure mici nu vor activa cutremureleadânci, deci nu e nicio problemă în acest caz în ce priveşte producerea unuiseism de mare intensitate.

"Sunt peste 48.000 decutremure pe parcursul a doi ani şi două luni, peste 69.000 peste gradul patruîn lume, deci nu este nicio problemă. În România, Vrancea este extrem depericuloasă la un cutremur peste 7 grade, la 4 şi ceva avem zilniccutremure", a subliniat Mărmureanu.

Întrebat cum comentează informaţiile transmise presei în ultimele zile decătre Institutul Român de Seismologie Aplicată, privind producerea unor cutremureîn următoarea perioadă în România, care însă nu vor depăşi 5 grade pe scaraRichter, directorul Institutului pentru Fizica Pământului a mai spus:"Acest institut are doi oameni şi panichează populaţia fără motiv".

Mărmureanu a precizat că va acţiona în instanţă denumirea InstitutuluiRomân de Seismologie Aplicată, deoarece "nu face seismologie aplicată şinu este român".

Presa a relatat că în ultimele trei zile au avut locaproximativ 20 de cutremure.

Conform site-ului Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, de lunişi până joi s-au produs în România nouă cutremure, de până în 3 grade pe scaraRichter.

Astfel, luni, 22 noiembrie, s-a produs un cutremur de 2,8 grade în Vrancea,la o adândime de 101 kilometri, marţi, 23 noiembrie, au fost patru cutremure -de 2,4 grade (la o adâncime de 25 de kilometri), 2 grade (26 de kilometri), 2,8grade (24 de kilometri), toate în Vrancea şi de 2,5 grade, în Moldova.Miercuri, 24 noiembrie, au fost înregistrate trei cutremure - de 2 şi 2,1 grade(la adâncimi de până în 30 de kilometri), ambele în Vrancea şi de 2,1 grade (lao adâncime de 16 kilometri), în Câmpia Română.

Ultimul cutremur de peste 4 grade pe scara Richter s-a produs în 30septembrie, în zona Vrancea. Seismul a avut atunci 4,6 grade pe scara Richterşi s-a produs la o adâncime de 120 de kilometri, fiind resimţit în Bucureşti.

În 8 iunie, în zona Vrancea s-a produs un cutremur de 4,8 grade pe scaraRichter, tot la o adâncime de 120 de kilometri, seismul fiind resimţit şiatunci în Capitală.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-04-19Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine