2020-07-04 16:07

Arhitecta Iulia Taraze ne dezvăluie secretul unei locuinţe de vis

 |  19:35
Arhitecta Iulia Taraze ne dezvăluie secretul unei locuinţe de vis

Amenajarea locuinţei presupune un proces îndelungat, iar de multe ori rezultatul dorit nu se atinge cu uşurinţă dacă nu ne bazăm şi pe ajutorul unui specialist. Dacă, însă, pe lângă cunoştinţele specifice, s-ar analiza şi harta natală a individului, cu siguranţă persoana respectivă ar ajunge să aibă o locuinţă de vis. Arhitecta Iulia Taraze propune un concept inedit, îmbinarea astrologiei cu arhitectura, acordând pentru ziarul PUTEREA un interviu, în care vorbeşte pe larg despre beneficiile acestei asocieri. Pasiunea pentru astrologie a descoperit-o de la o vârstă fragedă, însă ea s-a apucat să studieze acest domeniu în urmă cu zece ani. Treptat, Iulia a realizat că meseria de arhitect face echipă bună cu astrologia, reuşind astfel să-şi cunoască mai bine clienţii şi, prin urmare, preferinţele lor, pentru a le crea mediul ideal.

PUTEREA: Propui un concept inedit, îmbinarea astrologiei cu arhitectura/designul interior. Ce te-a determinat să faci această asociere? Cum a început totul?

Arhitecta Iulia Taraze ne dezvăluie secretul unei locuinţe de vis
zoom

Iulia Taraze: Astrologia înseamnă, în primul rând, cunoaştere, în timp ce arhitectura şi designul interior reprezintă, pentru mine, un proces de transformare.

Întregul parcurs de la idee la proiectul final, atât la nivelul conceptului, cât şi al elementelor concrete, nu este decât o metamorfoză a ceva ce a fost în ceva ce va fi.

Pentru mine, arhitectura şi astrologia au funcţionat la început independent. Proiectele de arhitectură şi design interior îşi urmau cursul firesc, iar consultaţiile astrologice erau o activitate separată. Cu timpul, am început să cer datele naşterii şi să mă inspir din astrograma natală în procesul creativ al meseriei pe care o practic. O astfel de asociere ar putea părea ciudată, mai ales atunci când oamenii cred că astrologia înseamnă ceea ce văd la televizor. Dar odată descris algoritmul, asocierea care îşi făcea loc în mintea mea a început să capete un sens, iar receptivitatea clienţilor asupra acestei abordări s-a dovedit a fi maximă. Rezultatul a fost unul plăcut şi de aici până la un întreg concept nu a mai fost decât un pas.

Motivul pentru care folosesc informaţia din harta natală este dorinţa de a cunoaşte mai bine clientul, pentru a realiza o propunere care să i se potrivească şi care să îl reprezinte, o soluţie unică atât prin elemente, cât şi prin punerea lor în scenă. Astfel, doza de subiectivism a designerului este înlocuită cu nişte linii clare existente în harta natală şi apare povestea suport pentru crearea cadrului specific. Există preferinţe, dar în spatele lor există motive, iar astrologia ne ajută să cunoaştem întregul mecanism şi, o dată cu el, să obţinem soluţii personalizate.

Când a luat naştere pasiunea ta pentru astrologie? Care au fost primii paşi pe care i-ai făcut în acest sens?

Cele mai vechi amintiri ale mele sunt legate de cerul înstelat. Uitându-mă în urmă, realizez că eram atât de mică atunci când îmi puneam problema scării universului, a distanţelor şi a necunoscutului, încât ştiu că mecanica cerească m-a fascinat. Nu ştiam încă să citesc, dar imaginaţia mă purta oriunde, în timp ce tatăl meu îmi răspundea la toate întrebările. Am continuat să privesc cerul ani de-a rândul, să trasez constelaţii, am aflat că astronomia este ştiinţa corpurilor cereşti, dar că mai există o alta, astrologia veche de când lumea, care studiază influenţa corpurilor cereşti asupra oamenilor. O definiţie departe de a fi completă, dar cu ajutorul căreia am păşit spre un alt capitol, acela al simbolurilor, energiilor şi matematicii aplicate. Nu a existat un moment anume pentru un început în nici un domeniu al vieţii mele. Fiecare început a fost unul gradual, care, până să fiu conştientă de el, era deja prezent în viaţa mea. Să fie mai bine de 10 ani de când am început efectiv să studiez astrologia. De atunci şi cerul priveşte spre mine.

Cum funcţioneaza nişte domenii atât de diferite împreună? Ce au în comun?

Asocierea astrologiei cu alte domenii nu este o premieră, există, spre exemplu, psihologi care în procesul lor de consiliere folosesc harta natală, tocmai pentru a cunoaşte mai bine pacientul şi a merge în profunzimea universului interior, astfel încât terapia să aibă un alt punct de pornire. Acelaşi algoritm probabil că există şi în asocierea astrologiei cu arhitectura şi desingul interior, la fel cum ar putea să existe şi între multe alte domenii.

Cât de mult influenţează data nasterii unei persoane amenajarea locuinţei sau construirea căminului ei?

Locul numit acasă are un corespondent în astrologie care se numeşte Lună. Semnificaţia pe care o are în astrograma natală, faza în care se află, semnul şi casa pe care le ocupă, aspectele pe care le realizează cu celelalte planete sunt elementele-cheie care o dată analizate conduc către o imagine a căminului ideal. Bineînţeles, este nevoie de o sinteză a hărţii, de o analiză mai amplă a casei a patra astrologice şi a guvernatorului ei, cât şi a altor factori de importanţă majoră precum ascendentul, poziţia Soarelui şi a planetei Venus. Toate acestea sunt influenţate de dată, oră şi locul naşterii.

Să luăm un exemplu concret. M-am născut pe 13.08.1987, ora 10.00, Bucureşti, şi apelez la tine pentru amenajarea casei mele. Care sunt recomandările tale pentru mine?

În primul rând, punctul zero al hărţii, ascendentul, ne vorbeşte despre armonie, echilibru, simţ estetic foarte dezvoltat. Cu siguranţă îţi va fi uşor să te implici activ la amenajarea interioară a casei tale. Trigonul regal pe care guvernatorul ascendentului îl realizează cu luna şi cu guvernatorul casei a patra, arată importanţa pe care o au familia, casa, cât şi implicarea partenerului în acest sector de viaţă. Descrierea unei atmosfere corespunzătoare hărţii natale ar fi reprezentată de un mediu sobru, protector, decorat nu foarte amplu, care să permită momente de solitudine şi relaxare. Un şemineu care să încălzească atmosferă, un fotoliu confortabil şi o carte bună care să destindă mintea.

Presupun că cei mici sunt principalii favorizaţi de acest concept. Prezintă-ne pe scurt beneficiile pe care le au dacă cresc într-un mediu personalizat lor în totalitate.

Cei mici pot beneficia de amenajări speciale, în funcţie de grupa de vârstă în care se situează. În cazul bebeluşilor, există o varietate foare mare de mobilier specific, care împreună cu elementele de decor şi accesorii pot oferi un mediu specific pentru o dezvoltare optimă, prin folosirea anumitor elemente sau teme preluate din sinteza generală a hărţii natale. Pentru copiii mai mari, accentul este pus pe elemente ce conduc la descoperirea şi dezvoltarea calităţilor native. Dar, indiferent de vârstă, este benefică implicarea celor mici în amenajarea spaţiului propriu, pentru că sunt puse în mişcare imaginaţia, cunoaşterea şi recunoaşterea preferinţelor.

Care sunt culorile pe care se mizează în amenajarea locuinţei?

O amenajare reuşită este cea care are în spate o poveste. Iar dacă povestea este chiar cea personală, a beneficiarului, toate elementele sunt preluate direct de la sursă, indiferent că este vorba de stilul de amenajare, culori, texturi, accesorii. Fiecare element este gândit atât funcţional, cât şi estetic, pentru a corespunde unui concept personalizat.

Ce trebuie să luăm în calcul înainte de a ne amenaja căminul?

O amenajare implică o imagine finală la care se doreşte să se ajungă. Este important să cunoaştem către ce stil dorim să ne îndreptăm, care sunt elementele forte ale spaţiului şi cum dorim să le evidenţiem, care este formula prin care putem obţine atmosfera pe care ne-o dorim. Orice proiect de amenajare interioară îl are în prim-plan pe utilizatorul spaţiului respectiv. Este personajul principal al cărui univers trebuie să se reflecte în povestea numită acasă. Şi pentru că există arhitecţi şi designeri pentru toate gusturile, ar fi perfect să îl găsiţi pe cel potrivit, încât împreună să ajungeţi la formula ideală de personalizare a spaţiului propriu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-10-07

GALERIE MEDIA

Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz