2020-04-03 08:22

“Armura lichidă” salvează viaţa soldaţilor de pe front

 |  18:48
“Armura lichidă” salvează viaţa soldaţilor de pe front

Oameniide ştiinţă britanici au creat o armură lichidă care seîntăreşte şi absoarbe gloanţele, folosind ceea ce ei numesc „gelul antiglonţ”.Aceştia au produs o formulă secretă pe care au combinat-o cu Kevlar-ul tradiţional(fibrăfolosită în vestele antiglonţ tradiţionale) pentru a crea armura.

Armurafuncţionează folosind un compus vâscos care, în momentul în care este combinatcu Kevlar, absoarbe forţa de impact a unui glonţ devenind mai gros. Cercetătoriisperă că acest compus secret va fi folosit pentru a fabrica veste antiglonţ maiuşoare, mai flexibile şi mai eficiente, pentru a fi folosite de soldaţii dinprima linie.

“Frişca antiglonţ”mai tare decât Kevlar-ul

Experţiiau numit acest lichid “frişcă antiglonţ” pe motiv că moleculele se lipesc şi seîngroaşă la fel ca atunci când frişca este amestecată. Această tehnologieinovatoare a fost creată de o echipă de oameni de ştiinţă de la BAE Systems,companie specializată în apărare şi securitate. Stewart Penny,cercetător la BAE Systems, a spus despre compus că “este foarte asemănător cufrişca, din motiv că moleculele se leagă între ele în momentul în care suntagitate. “Această tehnologie poate fi uşor înţeleasă în momentul în care învârţiîntr-o cană de apă cu o lingură. Apa nu ar oferi multă rezistenţă lingurii, pecând “armura lichidă” ar face aproape imposibil învârtitul, pe motiv că moleculeles-ar lega între ele. Cu cât învârtim mai repede, cu atât compusul se solidificămai mult, aşa că în momentul în care un glonţ loveşte cu viteză marematerialul, acesta se întăreşte foarte repede şi absoarbe energia impactului”,a spus Stewart Penny.

Tehnologiaîncorporează materiale care se “blochează” în momentul în care se aplicăpresiune asupra lor şi combinate cu materiale tradiţionale cum ar fi Kevlar-ul,fibră folosită în vestele antiglonţ tradiţionale.

Greutatea armelor,principalul adversar

Momentan,soldaţii încă au probleme cu armurile pe care le utilizează, care sunt grele şianevoioase, inhibând mişcarea. Aceste neajunsuri le cauzează foarte multeprobleme soldaţilor din zone de conflict ca Afghanistan şi Irak. Acum, armuralichidă oferă o acoperire mai mare şi manevrabilitate mai mare, fiind maiuşoară şi necesitând mai puţin material. Tehnologia poate fi integrată învestele Kevlar standard pentru a oferi manevrabilitate mai ridicată şi pentru areduce grosimea cu aproximativ 45%.

Cercetătoriiau testat materialul lansând o bilă metalică la o vitetză de peste 300 de metripe secundă în două materiale diferite. Primul a fost o structură de 31 destraturi de Kevlar netratat, iar celalat o combinaţie de 10 straturi de Kevlarcombinat cu lichidul special.“Kevlar-ul tratat cu lichid funcţionează mairepede şi impactul nu a fost atât de adânc” a spus Penny. “În cazul vesteiantiglonţ standard, se folosesc multiple plăci grele de Kevlar carerestricţionează mişcarea şi contribuie la oboseala purtătorului”, a adăugat el.

Cândsunt adăugate la Kevlar, fluidele din armura lichidă restricţionează mişcareaglonţului, dispersând energia de la impact pe o suprafaţă mai mare.

Experţiiîn apărare speră ca noua armură să intre cât de curând în producţie şi săajungă la soldaţii de pe fronturi.

Potrivitlui Stewart Penny,“pe lângă mărirea performanţei balistice a armurii de luptă asoldaţilor, există posibilitatea să dezvoltăm o versiune care ar putea folosiiatât poliţiei, cât şi echipajelor de pe ambulanţe”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-03-30Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine