2020-04-06 23:05

Arsurile vor fi pansate cu bandaje inteligente care vor preveni infecţiile

 |  16:45
Arsurile vor fi pansate cu bandaje inteligente care vor preveni infecţiile

Bandajul „inteligent” arputea deveni un instrument de zi cu zi pentru medicii specializaţi în tratareaarsurilor. Plin cu nanoparticule, acesta detectează bacterii sau infecţiiîntr-o rană şi secretă o doză de antibiotice. „50% din oamenii care mor în urmaunei arsuri păţesc acest lucru din cauza unei infecţii, motiv pentru care aceststudiu este atât de important”, a spus Toby Jenkins de la Universitatea Bathdin Marea Britanie, cel care a creat bandajul împreună cu o echipăinternaţională de cercetători.

Bacteriile cauzează infecţii prin atacarea celulelorsănătoase cu toxine care dizolvă membranele acestora. Bacteriile „prietenoase”,care ajută organismul să funcţioneze, nu cară acest arsenal toxic. Aceastadiferenţă este marea ideea în spatele bandajelor „inteligente” ale lui Jenkins.Cercetătorul s-a întrebat dacă poate păcăli bacteriile să folosească aceletoxine să dizolve vezicule ce conţin un agent antimicrobian. Dacă acest lucruar fi funcţiona, veziculele ar fi putut fi ataşate de bandaje, pentru caacestea să elibereze antibioticele numai când rana ar fi infectată. „Aceastăcaracteristică de eliberare selectivă a antibioticelor reduce riscul deapariţie a bacteriilor rezistente la antibiotice”, a spus Tobz Jenkins.Veziculele conţin şi o vopsea, astfel bandajul schimbându-şi culoarea înmomentul în care intră în contact cu bacterii periculoase, atenţionând doctoriide prezenţa unei infecţii.

Pentru a testa ideea, Jenkins a ataşat capsule conţinândun agent antimicrobian pe un bandaj. Apoi a expus bandajul la două dintre celemai comune bacterii responsabile pentru infecţiile intraspitaliceşti: Staphylococcus aureusşi Pseudomonas aeruginosa. Apoi, a testat şi o bacterie inofensivă care nusecretă toxine.

Dupăcum se aştepta, capsulele s-au spart în contact cu bacteriile toxice, eliberândconţinutul antimicrobian şi omorând bacteria. În contact cu bacteriainofensivă, capsulele au rămas perfect intacte.

Bandajeletradiţionale trebuie date jos dacă medicul crede că există pericol de infecţie,acţiune care poate cauza rănirea pacientului şi încetinirea vindecării.

“Aceastăinovaţie este una foarte promiţătoare. Totuşi, va fi nevoie de multă muncăpentru a arăta că această inovaţie poate fi tradusă întru-un beneficiu clinic”,a declarat Jim Graz, specialist în microbiologie la Spitalul de pediatrie dinBirmingham, Marea Britanie. Jenkins a spus, la rândul său, că, cea mai mareprovocare este să stabilizeze veziculele în aşa măsură încât să poată să fiefolosite în condiţii de spital, de ugenţă. Acesta sperăcă peste cinci ani această tehnologie va intra în echipamentul standard alspitalelor.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-03-18Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine