2019-10-16 05:17

Artă tânără, film şi fotojurnalism, la Bienala Tinerilor Artişti, ce se deschide vineri la Bucureşti

 |  14:05

Cea de-a patra ediţie a Bienalei Tinerilor Artişti de la Bucureşti sedeschide vineri, la Palatul Ştirbei, unde va fi prezentată o expoziţie culucrări a circa 60 de artişti din 20 de ţări, artă tânără semnată de numebinecunoscute sau de tineri absolvenţi, filme şi fotografii de presă.

Artă tânără, film şi fotojurnalism,la Bienala Tinerilor Artişti, ce se deschide vineri la Bucureşti

Sub titlul "Police the police", Bienala Tinerilor Artişti 2010testează tensiunea care se creează între două noţiuni problematice -"supravegherea şi subvegherea", potrivit organizatorilor, care aususţinut joi o conferinţă de presă la Palatul Ştirbei.

Romelo Pervolovici, preşedintele Fundaţiei Culturale Meta, careorganizează bienala, a declarat că, la această ediţie, este prima dată când"Bienala Tinerilor Artişti îşi propune să afişeze ideea de artătânără", creată de artişti de vârste diferite.

Curatoarea ediţiei din acest an a bienalei, Mica Gherghescu, a declaratpentru MEDIAFAX că în expoziţie se regăsesc lucrări ale unor artişti de vârstefoarte diferite, de la optzecişti la tineri absolvenţi, nume foarte vizibile pescena internaţională.

Artiştii români care participă la această ediţie a bienalei sunt: NicuIlfoveanu, Teodor Graur, Vlad Nancă, Mircea Nicolae, Maria Luiza Alecsandru,Zoltan Bela, Levente Benedek, Emanuel Borcescu, Elena Ciobanu, AlexandraCroitoru, Olivia Mihălţianu, Gheorghe Rasovszky, Simona Tănăsescu şi grupul2Meta, format din Romelo Pervolovici şi Maria Manolescu.

În cadrul bienalei mai expun artişti din Germania, Franţa, Austria,Marea Britanie, Rusia, Polonia, Cehia, Albania, Elveţia, Italia, Portugalia,Olanda, Belgia, Serbia, Slovenia, Republica Moldova, Ungaria, India şi StateleUnite ale Americii.

Alături de Mica Gherghescu, un al doilea curator, Jason White, a propuso serie de lucrări.

Expoziţia va explora forme şi suporturi artistice diverse (fotografie,pictură, obiect, noile media), în deplin consens cu ideea detransdisciplinaritate, de colaborare între artele vizuale şi ştiinţă.

Cea de-a patra ediţie a Bienalei Tinerilor Artişti cuprinde două noisecţiuni - de film şi fotojurnalism. În cadrul celei dintâi, vor fi prezentatefilmele: "Poliţist, adjectiv", de Corneliu Porumboiu, "O laleacare şi-a pierdut minţile", de Mihai Chirilă, "Grigore şiMarieta", de Cătălin Cocriş, "Reguli de circulaţie", de Victor Ion,"Braconierul", de Tudor Lucaciu, "17 minute întârziere", deCătălin Mitulescu, "Rondul de dimineaţă", de Tudor Petremarin,"Vineri în jur de 11", de Iulia Rugină, şi "Cercul", deMircea Veroiu.

În secţiunea de fotojurnalism, expun Petruţ Călinescu, Ioana Moldovan,Marius Nemeş, Andrei Pungovschi, Mircea Reştea şi Dragoş Toader.

În acest sens, curatoarea Mica Gherghescu a spus că ţine foarte mult lasecţiunile noi, prin care a dorit să prezinte felul în care aceste lucrări -fotografiile jurnalistice de teren şi operele cinematografice - pot să-şigăsească locul într-o bienală de artă contemporană, alături de lucrări de artăexperimentală.

Totodată, bienala va pune în dialog 19 tineri artişti cu o comisie decritici şi teoreticieni de artă, în cadrul Analizei de portofoliu, ce va avealoc sâmbătă de la ora 15.00, la Palatul Ştirbei.

Deschiderea expoziţiei va avea loc vineri, de la ora 19.00, fiindprecedată de un simpozion teoretic cu titlul "Catcher in the Eye. Desprepractici creative incorecte, dispozitive şi strategii ale subvegherii",care va avea loc la Centrul Cultural Ungar, de la ora 9.30. Sâmbătă, tot laCentrul Cultural Ungar, va fi organizat, de la ora 10.00, un workshop decritică de artă, moderat de Livia Paldi, curator şef la Mucsarnok/ Kunsthalle(Palatul Artei) din Budapesta.

Bienala Tinerilor Artişti 2010 se va desfăşura până pe 7 noiembrie.

Bienala Tinerilor Artişti este organizată de Fundaţia Culturală Meta,condusă de Romelo Pervolovici, în parteneriat cu Institutul Goethe din Capitalăşi Institutul Cultural Român. Evenimentul urmăreşte promovarea creaţiei tinere,precum şi o mai bună reprezentare a artei contemporane româneşti pe plan localşi internaţional.

Proiectul este sprijinit de reţeaua europeană a institutelor culturalenaţionale EUNIC din Bucureşti, printre partenerii săi numărându-se şi ForumulCultural Austriac, Ambasada Franţei, Institutul Francez, Ambasada Olandei,Centrul Ceh, British Council, Institutul Polonez, Centrul Republicii Ungare.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-07-23Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray