2020-08-10 19:49

Au fost recreate temperaturile de după Big Bang

 |  18:02

Mii demiliarde de grade, comparabile celor existente în primele milionimi de secundede viaţă ale Universului, au fost obţinute în cel mai mare accelerator departicule din lume, Large Hadron Collider, în urma coliziunilor unor ioni deplumb.

Un pasînainte semnificativ în direcţia descifrării comportamentului Universului înprimele momente de viaţă: la CERN din Geneva, în cel mai mare accelerator departicule din lume, Large Hadron Collider (LHC), au fost recreate temperaturide mii de miliarde de grade, similare celor înregistrate în primele milionimide secundă de după Big Bang; temperaturi generate de primele coliziuni întreioni de plumb.

"Dupăaceste prime experimente, debutează un program de studiu al comportamentuluiUniversului în primele sale momente de viaţă", a anunţatFederico Antinori, coordonator al determinărilor corelate coliziunilor de ionigrei din cadrul experimentului Alice (care studiază tocmai starea materiei înprimele clipe de viaţă ale Universului, la o fracţiune de secundă după BigBang). La temperaturile extreme obţinute acum, inexistente chiar şi în"inima" stelelor, devine posibilă observarea materiei primitive, cumera această înainte de a căpăta caracteristicile avute în prezent.

Dupăprimele coliziuni la energie înaltă între protoni, realizate în dată de 30martie, acesta reprezintă un nou succes pentru superacceleratorul LHC. Latemperaturile de mii de miliarde de grade, cele recreate acum în inelul de 27km al acceleratorului, "pachetele" de particule (quarcuri şi gluoni),care, în condiţii normale, sunt ferm blocate în nucleu, se "dizolvă",iar quarcurii şi gluonii se eliberează într-un soi de "supă".


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-10-05Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz