2020-04-07 13:51

AVERTISMENT NASA: Fumul din Australia va face înconjurul lumii

 |  23:02
AVERTISMENT NASA: Fumul din Australia va face înconjurul lumii

Fumul dens emanat de incendiile de vegetatie din Australia, in continuare active dupa mai multe luni, va face inconjurul lumii si va reveni in tara, a anuntat agentia spatiala americana NASA.

NASA a demonstrat, cu ajutorul datelor satelitare, ca fumul s-a ridicat in zona inferioara din stratosfera, deplasandu-se peste 6.400 de kilometri, in timp ce in Chile a fost consemnat un cer cetos.

"Este de asteptat ca fumul sa faca cel putin un circuit complet in jurul globului si sa se intoarca pe cer deasupra Australiei", se arata intr-un comunicat emis de NASA.

"In ultima saptamana, satelitii NASA au observat o cantitate extraordinara de fum injectata in atmosfera in urma incendiilor din Australia si din dispersarea ulterioara in directie estica", precizeaza agentia.

Situatia la nivelul solului si in atmosfera este inrautatita de furtunile generate de incendiile de vegetatie, cunoscute sub denumirea de evenimente pirocumulonimbus, care se produc atunci cand umezeala ramane prinsa in fumul aflat in aerul din zone superioare, mai reci, si formeaza un nor care produce fulgere uscate.

Aceste furtuni induse de flacari au impins fumul in stratosfera permitandu-i astfel sa se deplaseze mult mai departe si sa afecteze conditiile atmosferice din lume.

"Efectelor acelor evenimente - indiferent daca fumul asigura o racire sau o incalzire considerabila a atmosferei, care se intampla in norii subiacenti - este in prezent obiectul unui studiu intens", a notat NASA.

Agentia a adaugat ca au fost observate urmari vizibile in zonele invecinate Australiei. "Fumul are un impact dramatic asupra Noii Zeelande, cauzand probleme severe la nivelul calitatii aerului pe teritoriul tarii si intunecand vizibil zapada pe varful muntilor", se arata in comunicatul NASA.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-01-14Parerea ta...

CUCUVEAUA ROZ-BOMBON
14 Ian 2020

daca NASA era asa de capabila de ce nu au prevazut asemenea incendii? cauta cai verzi pe pereti cu telescoapele alea si ei nu pot sa vada un incendiu din satelit?in California si AMerica de sud de cate ori au ars padurile pana acum? totul este inciuna,bla bla blaaaaaaa
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine