2020-04-07 11:44

Avioanele fără pilot aduc moartea prin telecomandă

 |  17:25
Avioanele fără pilot aduc moartea prin telecomandă

Avioanelefără pilot care dezlănţuie rachete au devenit o armă eficientă, darcostisitoare pentru forţele aviaţei americane şibritanice. Reaper-ul este un nou avion fără pilot care este folosit din ce înce mai mult în războiul împotriva talibanilor din Afganistan. Acesta zboară lapeste 20.000 de metri, este invizibil pe radar şi cară o încărcatură mortală derachete şi bombe. Aparatul costă 13 milioane de dolari, la care se adaugă100.000 de dolari pentru fiecare dintre cele patru rachete Hellfire cu careacesta este echipat.

Cererea în creştere pentru Reaper a devenit clară în cadrul uneioperaţiuni de pe 29 august, anul trecut. Atunci, ungrup de soldaţi americani de la sol au studiat transmisia video a unui Reapersituat la zeci de mii de metri în aer. Au observat un insurgent recuperând armedintr-un canal de scurgere de sub un drum. El amers apoi cu motocicleta la o pivniţă subterană.

Soldaţii americani au aşteptat până cândacesta s-a întâlnit cu un grup de oameni, au semnalizat prin satelit pilotuluicare controla prin joystick Reaper-ul de undeva de pe teritoriul statuluiNevada să lanseze o rachetă. Raportul arăta că fuseseră omorâţi trei insurgenţi.

Reaper este mult mai puternic decâtpredecesorii săi. Nu numai că acesta zboară maisus şi are autonomie mai mare, dar poartă şi o sarcină utilă mai distructivă. Înplus faţă de cele patru Hellfire, este înarmat cu două bombe inteligente GBU-12de 300 de kilograme.

Folosireatipică a acestui vehicul a fost înregistrată într-o misiune în sudulAfganistanului pe 30 iunie anul trecut. Insurgenţii atacaseră poliţia afgană.Raportul indică fapul că “doi insurgenţi au fost văzuţi în munţii de lângăKhakrez, aceştia fiind urmăriţi de un Reaper. Cei doi insugeţi s-au ascunslângă un copac, fiind observaţi alţi soldaţi în acelaşi loc”.

Pilotul din Nevada a lansat apoi bombasa ghidată laser, ce a făcut ca trei insurgenţi să fugă în zona de la nord. Apoi,pilotul a ghidat Reaper-ul înspre cei trei insugenţi şi a lansat trei racheteHellfire înspre ei. Acesta continuat supravegherea încă o oră, pentru a observaalţi insurgenţi ascunzându-se după un morman de pietre, lovindu-i cu ultimarachetă. S-a raportat că şapte talibani au omorâţi în acea luptă.

O altă intrare din jurnal povesteşte despreun Reaper care se afla într-o misiune în provincia Kandahar în după-amiazazilei de 28 octombrie 2008. Pilotul de ladistanţă a observat un grup deinsurgenţi cu mortiere de 82 mm şi a lansat o rachetă înspre aceştia. Apoi aurmărit supravieţuitorii, lansând încă o rachetă înspre aceştia.

La data de 27 octombrie 2009, o unitate de laBatalionul 2 Regimentul Yorkshire (Green Howards) a fost atacată de patru luptătoritalibani ascunşi în ceea ce sunt cunoscute sub numele de găuri "crimă"într-un perete de calcar lângă Nad-e Ali, Helmand. Talibanii sapă găuri înpereţii de calcar apoi urcă în ele şi trag îninamici printr-un set de fante mici. Cu această ocazie, un Reaper a bombardatperetele. Raportul spune că a reuşit să ucidă doi talibani.

Forţele aeriene britanice sunt pelocul trei la comenzile pentru Reaper, după forţele aeriene SUA şi CIA. Primamisiune britanică cu Reaper s-a desfăşurată în Afganistan,în iunie 2008.

De atunci, Reaper-ele britanice au zburat maimult de 11.500 de ore într-un rol de supraveghere şi au tras 97 de rachetepentru a ajuta comandanţii de la sol. Acestea folosescun aeroport din Kandahar. Nici un civil nu a fost ucis ca urmare a acestormisiuni, declară reprezentaţii Ministerului Apărării al Marii Britanii.

Totuşi, Reaper-ele nu suntîntotdeauna perfecte. Pe13 septembrie anul trecut, jurnalele de înregistrare relevă că un Reaper aieşit de sub control. Avionul fără pilot s-a îndreptat apoi spre Tadjikistan cuîncărcătura plină de rachete şi bombe. Un avion de vânătoare F15 a fostmobilizat şi a reuşit să doboare Reaper-ul la o scurtă distanţă de graniţă.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-08-27Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine