2020-02-16 21:42

Avionul prezidenţial rugineşte. Axa Bucureşti-Londra-Washington e cam plină de gropi

 |  18:56
Avionul prezidenţial rugineşte. Axa Bucureşti-Londra-Washington e cam plină de gropi

De când este preşedinte, Traian Băsescu s-a tot plimbat prin Europa în delegaţiioficiale. Însă, mai mult pe la reuniuni ale Consiliului European, summituri şialte asemenea întruniri care au strâns toată floarea liderilor europeni şi lacare vrând-nevrând şi şeful statului român era prezent. Stă în schimb foarteprost la capitolul vizite oficiale sau de stat în care să se fi întâlnit doarel cu conducătorii celor mai puternice state din Europa occidentală. În ceişase ani de preşedinţie, Traian Băsescu a avu doar 11 întâlniri oficiale şi destat cu liderii europeni. Agenda externă a preşedintelui României a fost axată,în special, pe întrevederi cu şefii statelor musulmane, ai statelor fosterepublici sovietice şi ai vecinilor noştri cei mai apropiaţi - Moldova, Ucrainaşi ex-Iugoslavia. Ziarul „Puterea” a alcătuit harta zborurilor avionuluiprezidenţial având ca destinaţie vizitele oficiale şi de stat ale preşedinteluiRomâniei.

Băsescu a participat, joi, la reuniunea ConsiliuluiEuropean. Nu e prima dată când se vede cu liderii europeni la astfel de adunăriextinse. Probabil, nici ultima. Însă, când vine vorba despre întâlniribilaterale cu şefii marilor puteri europene, şeful statului nu a fost tocmaiactiv. În şase ani, Băsescu a avut mai multe vizite oficiale şi de stat doar înFranţa. În Italia nu a avut nici o vizită oficială, dar a onorat de fiecaredată invitaţiile lui Berlusconi prin vizite de lucru. În Germania s-a dus doaro singură dată într-o vizită oficială. ÎnMarea Britanie, nici măcar o dată, deşi Londra face parte din axa de politicăexternă pe care candidatul Băsescu o promitea în 2004. E drept, preşedinteleBăsescu a fost la Londra într-o vizită de lucru, unde s-a întâlnit cu TonyBlair, prim-ministru pe atunci, ocazie cu care presa a semnalat atunci cum îiflutura şuviţa în vânt. Traian Băsescu pare să fi preferat, în schimb,relaţiile cu Statele Unite. În mandatele sale de preşedinte, a fost de două oriîn America (2005 şi 2006) pentru a se întâlni cu George Bush. Cu noulpreşedinte al SUA, Barack Obama, preşedintele Băsescu s-a întâlnit la Praga cuocazia semnării unui tratat internaţional.

Zona arabă, destinaţia primului zbor

În cei aproape şase ani de când e preşedintele României,Traian Băsescu a avut 49 de vizite oficiale şi de stat. Avionul prezidenţial azburat de 49 de ori în scopul de a-l duce pe preşedinte la întâlniri bilateralecu liderii ţărilor din întreaga lume. Din toate aceste vizite, doar în StateleUnite şi în Franţa a fost de câte două ori. Zona arabă a fost la fel devizitată ca şi cea europeană.

Primul zbor oficial pe care l-a avut aeronavaprezidenţială a fost în Iordania, pe 19 decembrie 2005. De atunci, şefulstatului a mai zburat de zece ori în zona arabă sau musulmană, cea mai recentădeplasare fiind în Liban, pe 15 aprilie 2009. În Irak a zburat de două ori, iarîn Afganistan - o singură dată.

Zona caspică a captat şi ea interesul băsescian. Avionulprezidenţial l-a purtat prin Azerbaidjan, Armenia, Turkmenistan şi Kazahstande-a lungul timpului.

11 zboruri oficiale în Europa Occidentală

TraianBăsescu a avut 11 întâlniri oficiale şi de stat cu liderii din EuropaOccidentală. Ţările Europei Occidentale pe care Băsescu le-a vizitat oficialsunt Franţa, Germania, Elveţia, Spania, Norvegia, Suedia, Grecia şi Austria.Francezii par să fi fost buni prieteni ai lui Băsescu. El s-a întâlnit atât cuNicolas Sarkoz, cât şi cu Jaques Chirac. Dintre noile membre ale UniuniiEuropene vizitate de preşedintele României mai sunt Ungaria, Polonia şi Cehia,unde s-a întâlnit cu şefii statelor respective. Deşi e foarte aproape de noi,Băsescu nu a fost niciodată în Bulgaria în vizită oficială. În schimb, s-a dusîn toate statele fostei Iugoslavii, dintre care în Serbia de două ori.

Rusia, Italia,Anglia: NU întâlnirilor oficiale

TraianBăsescu nu a avut nici o vizită oficială în Anglia sau Italia în cei şase anide când e preşedinte. A avut, totuşi, o întâlnire bilaterală cu Tony Blair pevremea când era prim-ministrul Regatului Unit şi s-a deplasat de două ori învizite de lucru în Peninsula Italică, la invitaţia lui Silvio Berlusconi. Multcomentata relaţie cu Rusia nu a avut ca efect vreo vizită oficială sau de stat.Însă, pe vremea când era preşedinte, Vladimir Putin l-a invitat destul derepede pe Traian Băsescu într-o vizită de lucru la Kremlin. S-au văzut înfebruarie 2005, la scurt timp după ce Băsescu se instalase la Cotroceni.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-09-04Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine