2020-04-06 00:21

Azi ai mai avea un așa tupeu? Sloganuri care s-au strigat la Revoluția din Decembrie ‘89

 |  11:30
Azi ai mai avea un așa tupeu? Sloganuri care s-au strigat la Revoluția din Decembrie ‘89

Primul lucru pe care l-au strigat oamenii la Revoluția din 1989 a fost „Libertate”. De fapt, s-au strigat multe atunci. Unele au rămas scrise mult timp pe ziduri, pentru posteritate, altele au rămas în amintiri și fotografii. Tot pentru posteritate…

În 1989, la Timişora, pe 15 decembrie câteva sute de coreligionari ai pastorului Laszlo Tokes protestau împotriva hotărârii judecătoreşti, conform căreia pastorul urma să fie evacuat din Timişoara. Ulterior, manifestaţia s-a transformat în una politică, strigându-se pentru prima dată "Jos Ceauşescu!". Au avut loc ciocniri între forţele de ordine şi manifestanţi, care au început să strige „Libertate! Libertate!” și alte sloganuri antisistem…Începuseră semnele Revoluției din 1989. Azi în Timișoara/Mâine-n toată țara – iată, alt slogan. La Timișoara se folosesc gaze lacrimogene şi tunuri cu apă împotriva oamenilor. Se fac peste sute de arestări. Ciocnirile din stradă continuă.  Se scandează „Români veniţi cu noi!”, „Vrem libertate!”, „Democraţie!”. Continuă confruntările. Apare simbolul revoluţiei române: drapelul cu stema decupată.

„Noi suntem poporul!”

La Bucureşti, conducerea de partid şi de stat intrase deja în panică. Încă din 11 noiembrie 1989 câțiva studenți din Cluj-Napoca și București făcuseră o manifestație publică împotriva guvernului Ceaușescu. Manifestația s-a desfășurat  pe străzile Brezoianu și Kogălniceanu din Capitală. Se striga și scria și pe pancarte  „Vrem reforme!”. Angajații Securității de la Penitenciarul Rahova au arestat și anchetat o parte dintre manifestanți pentru propagandă. Între 19-20 decembrie 1989, revolta capătă amploare, în urma semnalului de alarmă dat de un angajat al Uzinelor Mecanice din Timișoara.

 Pe 20 decembrie, coloane masive de muncitori au intrat în București. Un număr de 100.000 de protestatari au ocupat Piața Operei (Piața Victoriei) și au început să strige sloganuri anti-guvernamentale: „Noi suntem poporul!”, „Armata e cu noi!”, „Nu vă fie frică, Ceaușescu pică!”, “Asasinii!”, “Ceauşescu cine eşti?/ Criminal din Scorniceşti!”, “Jos comunismul”, “Jos dictatorul“, “Jos tiranul”, “Ceauşescu nu uita/ Astăzi vrem demisia!”.

„Nu suntem fascişti!”, „Nu suntem huligani!”

Pe 21 decembrie 1989, când Bucureștiul s-a ridicat alături de Timișoara, una dintre primele scandări din fața Hotelului Intercontinental a fost: ”Vrem alegeri libere!”. Au urmat: “Vrem democraţie!”, “Vrem guvern democrat!”. Apoi, pe parcursul evoluției evenimentelor de la Revoluție (inclusiv împușcarea soților Ceaușescu de Crăciunul 1989) s-au mai strigat (inclusiv s-au scris pe pancarte) sloganurile: “Nu suntem fascişti!”, “Nu suntem huligani!”, “Nu vă fie frică, Ceauşescu pică!”, “Noi suntem poporul, jos cu dictatorul!”, “Nu ne este frică,/ Ceauşescu pică!”, “Nu plecăm acasă, morţii nu ne lasă!”, “Luptăm! Murim! Dar liberi vrem să fim!”, “Moarte criminalului!”, “Cizmarul nu mai este”, “De Crăciun ne-am luat raţia de libertate”, “Fără violență!”, “Jos cenzura!”, “Ole, ole, ole, Ceauşescu nu mai e!” ș.a.  

Important: Unul din sloganurile din acea vreme - “Cine a tras în noi, în 16-22?” - s-a transformat în întrebarea ce a marcat cele trei decenii scurse de la căderea comunismului.

Epilog. „Când o face plopul mere sau răchita micşunele”

Pe 15 iulie 1989, Nicolae Ceauşescu ţinea un discurs fulminant cu ocazia împlinirii a 24 ani de la Congresul al IX-lea al Partidului Comunist Român. În iulie 1989, deja Polonia și Cehoslovacia trecuseră la capitalism. De aceea la acel Congres, Ceaușescu a spus, printre altele: „Aşa reprezintă lumea spre care unii domni ne îndeamnă să revenim! A inechităţii, a jafului, a asupririi! Am cunoscut-o sute de ani, şi o sută de ani sub capitalism, aceasta. De aceea am declarat că pentru noi a apus pentru totdeauna o asemenea cale! Poporul nostru spune câteodată că aceasta se va întâmpla când o face plopul mere sau răchita micşunele”. În decembrie 1989, imdiat după ce a a izbucnit revolta din Timișoara, un student bucureștean a legat câteva mere de plopii Politehnicii. Iar regimul Ceaușescu s-a destrămat după câteva zile….


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-12-21Parerea ta...

MDA...
21 Dec 2019

Cizmarul tătaro-gitan, a crăpat după 25 de ani de tiranie! Ăștia, de-acum, mai răi, mai criminali ca el...nici după 30 de ani nu se dez-cocoață precum scroafa din copac care grohăie cu inelul de aur în rât! Pentru noi, chiar dacă am lega de toții plopii mere, pere, tot nu mai scăpăm de jartelele-astea! Sunt STAT ÎN STAT, într-un sistem ÎNCHIS, în care sunt/se apără strașnic prin LEGILE făcute de ei, apărate de miliție, jandarmerie, serviciile ”secrete” plus Justiția care, în ceea ce privește abuzurile celor de mai sus - politicieni de orice culoare împrumutată cameleonic - până în structurile cele mai de jos ale administrației locale și centrale, subordonate de către politicul LACOM, CORUPT, MINCINOS, TRĂDĂTOR...preferă să rămână cu biștarii în buzunar pentru că se pre(face) ca o găină proastă, legată la ochi, care se tot împiedică în imparțialitate, dreptate, echitate!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine