2020-05-29 04:04

Beleaua cu OUG 13. Prorogare - NU. Abrogare/Anulare - DA. Revocare - DA

 |  23:23
Beleaua cu OUG 13. Prorogare - NU. Abrogare/Anulare - DA. Revocare - DA

Protestatarii au motive obiective de nemulțumire după declarația premierului Sorin Grindeanu, referitoare la Ordonanța de Urgență nr. 13. Grindeanu a anunțat că Guvernul va găsi o formulă prin care aceasta (respectiv articolul 1, care se referă la Codul Penal) să nu intre în vigoare. Dar, în context a menționat două modalități prin care s-ar putea face aceasta: abrogare (a precizat că termenul este „împrumutat” de la președintele Klaus Iohannis) și prorogare. Se zice că niciuna dintre modalități nu conduce la rezultatul scontat de protestatari. Totuși, Legea spune altfel - abrogarea se poate face, cu condiția ca actul de abrogare să intre în vigoare până pe data de 10 februarie, inclusiv.

Este greu de crezut că PSD va risca o „fentă”. Adică, să anunțe renunțarea la OUG 13, dar să aplice o metodă prin care, de fapt, să se obțină efectul contrariu. De fapt, la câte s-au întâmplat în ultimele zile, ne putem aștepta la absolut orice. 

E foarte ciudat, în orice caz, că premierul a vorbit despre „probleme de comunicare”, pentru ca, apoi, să plece din fața ziariștilor, fără a accepta întrebări!

„Factualii” de la Funky Citizens au postat pe blogul lor (blog.factual.ro) un amplu articol despre modalitățile prin care am putea scăpa de efectele OUG 13. Articolul este realizat zilele trecute, dar este de perfectă actualitate acum, că premierul Sorin Grindeanu a avut o comunicare ezitantă, ca să nu spunem alunecoasă, pe acest subiect.

Articolul explică diferența dintre abrogare, revocare și anulare. Prorogarea nu este introdusă în discuție, fiindcă înseamnă doar o amânare - aceasta ar fi chiar soluția cea mai proastă.

Așadar:

„anulare = ca și când n-ar fi existat niciodată; în principiu, anularea se face de altă entitate/instituție decât emitentul

revocare/retragere = ca și când n-ar fi existat niciodată; este același lucru cu anularea făcută chiar de către emitent

abrogare = se șterge, dar lasă urme, adică se recunoaște că a existat, chiar și pentru un minut; se poate face de către emitent (iar asta ar fi periculos, pentru că permite aplicarea legii mai favorabile) sau de către altă entitate (în cazul ideal, de către CCR)”. *

Cum stau lucrurile: 

„A) OUG 13/2017 conține deopotrivă norme de drept substanțial penal și norme de drept procedural penal;

B) Există un principiu de drept, conform căruia normele procedurale sunt de aplicare imediată;

C) Asta înseamnă că, cel puțin parțial, OUG 13 deja a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial;

D) Dacă vrem să evităm posibilitatea ca vreun corupt să poată beneficia de legea penală mai favorabilă (pe conflictul de interese ori pe neglijența în serviciu, de exemplu), nu ne ajută nicicum abrogarea. Abrogarea nu ajută pentru că, dacă legea mai favorabilă a fost în vigoare cel puțin 1 minut, ea se va aplica fără doar și poate;

E) Prin urmare, pentru ca ordonanța să nu aibă efecte, este nevoie fie de retragerea, fie de anularea OUG 13 (abia aici apare în discuție problema cu Guvernul interimar, care, conform legii, nu ar putea să retragă ordonanța);

F) Anularea ar repune pe toată lumea în situația anterioară publicării OUG 13, adică în situația în care ordonanța nici nu ar fi existat vreodată;

G) Anularea ar putea fi dispusă de Curtea Constituțională”.

* Conform Legii 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative, republicată, abrogarea ar putea, totuși, stopa OUG 13.

Iată ce se spune la Art. 58:

(1) Dupa intrarea in vigoare a unui act normativ, pe durata existentei acestuia pot interveni diferite evenimente legislative, cum sunt: modificarea, completarea, abrogarea, republicarea, suspendarea sau altele asemenea. (2) In situatii temeinic justificate, prin exceptie de la prevederile alin. (1), actele normative de importanta si complexitate deosebita pot fi modificate, completate sau, dupa caz, abrogate de autoritatea emitenta si in perioada cuprinsa intre data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si data prevazuta pentru intrarea lor in vigoare, cu conditia ca interventiile propuse sa intre in vigoare la aceeasi data cu actul normativ supus evenimentului legislativ.

Conform DEX, a ABROGÁ = A anula o lege, o dispoziție oficială.

Precizare: Articolul inițial a fost editat, întrucât conținea o informație eronată, anume că abrogarea nu ar duce la anularea OUG 13. Dacă abrogarea survine ulterior datei de 10 februarie, într-adevăr, nu își are rostul. Însă, dacă se produce până pe data de 10 februarie (fapt perfect realizabil), atunci OUG devine ca și inexistentă. Ne cerem scuze pentru eroare!


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-02-05

In legatura cu acest articol...

GRINDEANU s-a decis și face marele ANUNȚ: Gata cu ORDONANȚA!
Parerea ta...

PACALICI
05 Feb 2017

APOI SE VREA DE CATRE SOROS... IOHANIS ...UNGARIA ..ETC..GHICI CHICITOAREA MEA...ALEGERI ANTICIPATE SI ALT GUVERN ...NU-I ASA?
MAFIA PSD
05 Feb 2017

Azi vor fi 300000 in Bucuresti. Se va semna actul de deces al PSD organizatie mafiota care a zdruncinat Romania si a furat tot ce. s -a putut din ea. Este necesara si inchiderea sectiei de propaganda a acestei mafii adica latrina 3 , cocina lui ghita fugaru rotv si wcb1.
ROMANIA
05 Feb 2017

Sa nu uităm de grațiere aflată la parlament.grindeanu trebuie sa facă o declaratie clară în care sa spună ca a abrogata oug 13 si sa spuna ca renunta la gratiere aflată la parlament.ei vor sa facă o smecherie sa trimita proiectul de schimbare a codului penal la parlament cu mici modificari care sa scape hoții in final.cfr a spus ca trebuie schimbat un cuvant.de fapt acest grup organizat criminal condus de dragnea si-au dat seama ca oug 13va fi declarată neconstitutionala si asa au hotărât sa facă o smecherie.
HITLER TELEORMAN
05 Feb 2017

BANDITUL DE DRAGNEA , ADUS IN PIATA . IN FATA GHILOTINEI
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine