2020-08-05 02:04

BOALĂ INFLAMATORIE CRONICĂ. Astmul bronşic poate fi declanşat de factori din mediul înconjurător. Diagnosticul trebuie stabilit cu atenţie

 |  21:00
BOALĂ INFLAMATORIE CRONICĂ. Astmul bronşic poate fi declanşat de factori din mediul înconjurător. Diagnosticul trebuie stabilit cu atenţie

Astmul bronşic este o boală inflamatorie cronică a căilor aeriene, în care sunt implicate o serie de celule, incluzând mastocite şi eozinofile. Această inflamaţie determină la persoanele susceptibile simptome care se asociază de obicei cu obstrucţia intensă, dar variabilă, a căilor aeriene, adesea reversibilă spontan sau sub tratament şi care provoacă hiperreactivităţi bronşice, apărută la stimuli alergici sau nonalergici.

Din punct de vedere fiziopatologic, obstrucţia bronşică recurentă şi episodică este determinată de inflamaţie, spasmul bronşic şi de hipersecreţia bronşică.

„Factorul genetic s-a dovedit că ar predispune la instalarea astmului bronşic, dovadă fiind copiii din părinţi alergici (atopici), care prezintă frecvent fenomene alergice, marcate de niveluri ridicate de IgE (n.r. - imunoglobuline E, numite şi reagine) ”, spune doctor Anca Mihălcescu, medic specialist Medicină Internă, medic specialist Pneumoftiziologie în cadrul Romgermed.

Ce provoacă boala

Factorii cauzali sunt reprezentaţi de: alergeni domiciliari (praful de cameră conţine pulberea de acarieni, alergeni animali, conţinuţi în salivă, fanere, urina sau fecalele animalelor din locuinţă şi fungi – spori de mucegaiuri; alergeni de mediu (polenuri de arbori primăvara şi vara, fungi, ocupaţionali, precum efortul fizic sau alergeni profesionali).

„Factorii favorizanţi sunt fumatul, poluarea atmosferică (astmul apare frecvent în oraşe industrializate), poluarea din locuinţă provenită de la sursele de încălzire, infecţiile virale respiratorii cu virus sincytial, rhinovirus, virus gripal şi cel paragripal, apărute frecvent în copilărie”, atrage atenţia dr. Anca Mihălcescu.

Factorii care declanşează criza de astm sunt fie factorii cauzali sau efortul fizic, aerul rece, ceaţa, aditivi alimentari, medicamentele (astmaticii nu au voie Aspirină sau alte antiinflamatorii nesteroidiene, cu precauţie Paracetamol).

Tablou clinic

Astmul se poate manisfesta prin accese de dispnee, însoţite de wheezing (şuierat) şi tuse accentuată nocturnă care trezeşte pacientul din somn. Între aceste accese se observă stare de normalitate a bolnavului, în care nu există nici un simptom. Debutul atipic se manifestă doar prin tuse iritativă episodică însoţită sau nu de coriză nazală.

„Diagnosticul se pune uşor dacă pacientul este observat în criză, altfel anamneza are un rol foarte important. Explorarea funcţiei ventilatorii se face prin spirometrie, iar variabilitatea PEF sau VEMS şi reversibilitatea acestora sub tratament confirmă suspiciunea de astm. Valorile VEMS < 75% pentru adult şi VEMS < 85% la copil dovedesc obstrucţia bronşică, iar la teste cu bronhodilataţie (cu beta 2 agonişti ) VEMS trebuie să crească cu 15-20% (~200 ml), ceea ce arată un test pozitiv cu reversibilitatea obstrucţiei”, explică dr. Mihălcescu.

Forme clinice:

Astmul extrinsic este declanşat de un alergen, debutează în copilărie, cu nivel crescut de IgE şi teste cutanate pozitive.

Astmul intrinsic este determinat de factori infecţioşi, cu teste cutanate ambigue şi titruri normale de IgE

Astmul nocturn este produs frecvent de praful din casă sau trebuie exclus un reflux gastro-esofagian.

Starea de rău astmatic este imaginea cea mai dramatică a astmului bronşic caracterizată prin criză de dispnee cu polipnee însoţită de agitaţie psihică sau stare de confuzie. Pacientul are wheezing accentuat, tahicardic, nu poate articula cuvintele, are hipotensiune, iar PaO2 este mai mare 60 mm Hg, iar ascultător pulmonar: tăcere respiratorie sau „zgomot de porumbar”.

Astmul cu infiltrate pulmonare care include aspergiloza bronhopulmonară alergică, sindromul Churg-Strauss, Periarterita nodoasă.

4 stadii de evoluţie

1). Astm intermitent uşor

2) Astm uşor persistent

3). Astm moderat persistent

4). Astm sever persistent

Diagnosticul diferenţial trebuie atent făcut pentru a nu omite altă afecţiune pulmonară sau cardiacă. Astfel, ECG are un rol important şi mai ales un consult cardiologic.

Tratamentul

Pentru a trata corespunzător astmul, trebuie parcurşi mai mulţi paşi: identificarea trigerilor şi evaluarea severităţii; instruirea bolnavului reprezintă cheia succesului terapeutic; stabilirea medicaţiei corespunzătoare gradului de severitate. Medicaţia antiinflamatorie cuprinde corticosteroizii, nedocromilul sodic, teofilinele, beta2agoniştii cu durată lungă de acţiune, cromoglicatul de sodiu. Medicaţia bronhodilatatoare este reprezentată de beta2agonişti, anticolinergice şi Teofiline.

Grupul Medical Romgermed oferă soluţii personalizate pentru diagnosticul, tratamentul şi urmărirea pacienţilor care suferă de astm bronşic (dar şi de alte afecţiuni),prin clinicile şi laboratoarele sale din Bucureşti.

Serviciile medicale (consultaţii, analize de laborator, ecografie, alte manevre terapeutice) sunt oferite atât în regim de decontare CASMB, cât şi contra cost – detalii suplimentare puteţi afla la recepţia clincilor Romgermed sau pe site-ul: .


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639871-07-04Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz