2020-04-10 03:27

„Bună, putem să te reținem câteva minute?”. Cine sunt Mesagerii UNICEF

 |  00:09
„Bună, putem să te reținem câteva minute?”. Cine sunt Mesagerii UNICEF

„Căutăm tineri entuziaști, dinamici și pasionați să schimbe lumea în bine. Dar, mai mult decât atât, tineri conștienți de faptul că primii pași sunt cei mai importanți pentru un viitor de succes. Știm că te vei potrivi de minune, mai ales dacă vrei să faci parte dintr-o echipa plină de energie, să îmbini cursurile cu jobul sau poate să te pregătești pentru cariera la care visezi”. Îți sună cunoscut acest tip de anunț? Poate uneori chiar te întrebi ce fel de…intenții se pot ascunde în spatele lui.

Un asemenea anunț are și UNICEF România pe pagina sa. În cazul acesta îți vin în minte tinerii aceia care îți spun, pe stradă, în București, pe la Universitate de exemplu, „Bună, suntem de la UNICEF, putem să te reținem câteva minute?”. Recunoașteți că, unii dintre voi, aflați în graba zilnică, i-ați ignorat. Sau, poate, chiar le-ați aruncat priviri de genul „Ce mai vreți și voi de la mine!”. Știți cum se spune: „Nu omorâți mesagerul”. Iar în cazul de față, acei tineri care vă abordează uneori pe stradă sunt, mai exact, Mesagerii UNICEF.

În tren

Rolul lor este să convingă un număr cât mai mare de oameni să susțină financiar activitățile UNICEF în beneficiul copiilor. A fi Mesager UNICEF reprezintă un fel de job altfel pentru tineri, un job care îi învață să se pregătească pentru viață. De fapt, cel mai bine ar fi să aflați chiar de la un asemenea mesager ce face mai exact. Numele lui e Cătălin Nicușor Ungureanu și e student la Marketing. E din Urlați, Prahova, nu a mai lucrat înainte de UNICEF, îi place să citească, să asculte muzică și să joace biliard! S-ar putea să îl considerați prea simplist și prea optimist pentru o țară cu înclinație pesimistă, dar haideți să vedem! E bine de știut…

În primul rând îl rog să ne spună câte ceva despre el. „Am devenit student la Marketing din întâmplare. Am plecat spre București cu gândul să dau la Limbi Străine. În tren m-am gândit dacă vreau 100% facultatea aceea și mi-am dat seama că răspunsul este nu, așa că am rămas fără opțiuni… și prima opțiune care mi-a venit în minte a fost partea de Afaceri, așa am devenit student la Marketing”.

Proba de o oră

 

Desigur a avut un argument important, care l-a determinat să se alăture echipei. Nimeni nu se așteaptă să spună din prima că argumentul a fost să salveze lumea, dar băiatul e de o sinceritate debordantă: „Am aflat despre job de la prietena mea, care lucra la UNICEF. Iar din dorința de a petrece mai mult timp împreună m-am alăturat echipei. Ea a fost argumentul final”. Bun, haideți să vedem dacă rezona dinainte cu misiunea UNICEF și ce știa despre organizație. „Nu știam aproape nimic, în afară de faptul că ajută copiii. Cu timpul am înțeles misiunea UNICEF și am ajuns să o iubesc”, spune Cătălin.

Cum s-au desfășurat lucrurile din momentul în care a fost primit în echipă? Îl întreb deoarece presupun că mai întâi ai fost… trăinuit (cum se spune așa, mai neaoș) și apoi a ieșit „pe teren”. Într-adevăr, aflu că mai întâi este trainingul, iar apoi e „proba de o oră”. O oră pe teren cu echipa, în care încerci să faci ce fac și ei. La probă i-a tremurat mâna pe pix, “eu fiind la baza introvertit” – după cum mărturisește. A trecut peste și totul a devenit mult mai simplu în cea de-a doua zi.

O interacțiune cu un om de pe stradă

 

Sunt curioasă cum reacționează oamenii atunci când îi abordează. Am văzut cum reacționează unii dintre ei…Dar vreau să aflu direct de la el. „Sunt mulți oameni care nu mă bagă în seamă, e normal, poate au o zi mai grea. Sunt destul de mulți care spun că nu au timp sau că se grăbesc. Sunt mulți care se opresc să asculte ce am de zis. Am avut o interacțiune cu o femeie, care nu dorea sub nicio formă să asculte ce am de spus, deoarece știa cum funcționează modul nostru de donație prin debit direct. Și îi era frică de acesta, a avut o întâmplare mai nefericită legată de date bancare. Totuși, ceva a făcut-o să îmi de o șansă, să mă asculte. Ne-am așezat pe o bancă și am discutat în jur de 15 minute, atât despre proiect, cât și despre viețile noastre, în timp ce completam formularul de donație. La final mi-a mulțumit și m-a strâns în brațe”.

Cum decurge procedura în cazul în care un om pe care îl abordează este de acord să devină susținător UNICEF prin debit direct? Completează împreună mandatul de direct debit cu datele lui de identificare și codul IBAN. Stabilesc împreună suma donației. Semnează, îi oferă copiile de pe mandat, o scrisoare de mulțumire pe care îi scrie numele și un breloc ce reprezintă copii pe care îi ajută. Își strâng mâna și asta e tot. „Majoritatea sunt dornici să ajute, vor să fie și ei parte din schimbarea României”, e de părere Cătălin.

 

Receptivitate pe zone

Nu poate să spună că a avut parte de situații dificile. Poate au fost, însă nu atât de importante încât să le rețină. Există zone cu oameni mai receptivi și mai puțin dispuși să te asculte. A stat aproape la toate gurile de metrou din București, plus în destul de multe centre comerciale: “Ca outdoor cele mai productive zone pentru mine sunt Piața Victoriei și Aurel Vlaicu. Pentru indoor Auchan Titan”.

Dincolo de lucrurile pe care trebuie să le știe strict pentru a fi un bun mesager, spune că acest job l-a învățat interacțiunea umană, cum să lucreze într-o echipă, cum să conducă o echipă și să devină o persoană de încredere și responsabilă. A recomandat acest job și altora: prieteni, cunoscuți, familie…În rest – „Îmi doresc să ajut oamenii în continuare, lucrez și acum pe partea asta, atât în UNICEF, cât și în celelalte lucruri pe care le fac. Voi rămâne întotdeauna alături de cauza și de echipa UNICEF. România se schimbă în bine zi de zi. Sunt optimist”. Dacă zici tu, Cătălin Nicușor Ungureanu… 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-12-17Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine